• Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2021

Bενεζουέλα: Διαδικασίες απομάκρυνσης του Μαδούρο ξεκινά η αντιπολίτευση

Peristeri News
Απρίλιος27/ 2016

Το συμβούλιο εκλογών της Βενεζουέλας έδωσε στους ηγέτες της αντιπολίτευσης χθες ένα έγγραφο που τους επιτρέπει να θέσουν σε λειτουργία τη διαδικασία δημοψηφίσματος που μπορεί να απομακρύνει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος βάλλεται λόγω της οικονομικής κρίσης.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης αλυσοδέθηκαν στο γραφείο του συμβουλίου εκλογών την περασμένη εβδομάδα διαμαρτυρόμενοι για την παράλειψή του να παραδώσει τα έγγραφα που χρειάζονται ώστε να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες υπογραφές (σχεδόν 4 εκατομμύρια) για να οδηγηθεί η χώρα σε δημοψήφισμα. Χθες γιόρτασαν την παράδοση του εγγράφου ως πολιτική νίκη.

«Σήμερα κάναμε το πρώτο βήμα για να ξεκινήσουμε την απόσυρση του Μαδούρο», ανέφερε ο βουλευτής Ελάιας Μάτα σε ανάρτησή του στο Twitter. «Εμείς ο λαός υποστηρίζουμε την αλλαγή, δεν υπάρχει τρόπος να την ανακόψει κανείς», πρόσθεσε.

Οι υποστηρικτές της απόσυρσης του προέδρου όμως αντιμετωπίζουν μια χρονοβόρα προσπάθεια με αβέβαιο αποτέλεσμα. Η αντιπολίτευση χρειάζεται τώρα να ζητήσει επίσημα από το συμβούλιο εκλογών να επιβλέψει τη συλλογή περίπου 200.000 υπογραφών, και μετά να ζητήσει την άδεια για δεύτερη προσπάθεια συλλογής υπογραφών, αυτή τη φορά 4 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας.

Η βουλή, όπου η αντιπολίτευση κατέχει την πλειοψηφία, έχει περάσει νόμο για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διαδικασίας, αλλά το ανώτατο δικαστήριο της χώρας το οποίο συστηματικά υποστηρίζει τον Μαδούρο σε διαμάχες με το κοινοβούλιο, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα την αναιρέσει.

Χθες το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι κάθε συνταγματική αλλαγή που αποσκοπεί στη μείωση της διάρκειας της προεδρικής θητείας δεν μπορεί να ισχύσει αναδρομικά, ακυρώνοντας έτσι μια από τις κύριες στρατηγικές για την εκδίωξη του Μαδούρο από την προεδρία στην οποία εκλέχθηκε το 2013.

Ο Μαδούρο, ο οποίος αποτελεί προσωπική επιλογή του σοσιαλιστή προέδρου Ούγο Τσάβες, προτού αποβιώσει το 2013, έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα εγκαταλείψει την εξουσία προτού τελειώσει η θητεία του το 2019 και έχει κατηγορήσει την αντιπολίτευση ότι σκοπεύει να οργανώσει πραξικόπημα εναντίον του.

«Κανείς δεν μπορεί να καταρρίψει αυτή την επανάσταση», είπε το ηγετικό στέλεχος και βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Καρένο, αντιδρώντας στην είδηση της εκλογικής επιτροπής, λέγοντας ότι η αντιπολίτευση δεν μπορεί να νικήσει την κίνηση “τσαβισμού”, είτε στους δρόμους είτε στις κάλπες.

Εάν η αντιπολίτευση καταφέρει να διώξει τον Μαδούρο φέτος, θα γίνουν εκλογές εκ νέου. Αλλά εάν το καταφέρει το 2017, τότε η προεδρία θα περάσει στα χέρια του τωρινού αντιπροέδρου, θέση που κρατεί ο Αριστόβουλο Ιστουρίζ, πιστό μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος.