Κοινωνία

Άστεγοι Περιστέρι: Πρόγραμμα τους αλλάζει τη ζωή με στέγη και δουλειά

Ένα πρόγραμμα που στοχεύει στη στέγαση και εργασία για τους άστεγους υλοποιείται το τελευταίο διάστημα στο Περιστέρι.

Πρόκειται για το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους Άστεγους», το οποίο χωρίζεται σε δυο διαφορετικά σχέδια, το «ΜΕΤΑΡΥΘΜΙ-ΖΩ» και το «ΑΝΑΚΑΜΠΤΩ».

Το πρόγραμμα «ΜΕΤΑΡΥΘΜΙ-ΖΩ» υλοποιείται στο Περιστέρι από το Δεκέμβριο του 2018 μέχρι και σήμερα με δικαιούχο το Δήμο Περιστερίου και φορέα διαχείρισης την Κ.Σ.ΔΕ.Ο. ΕΔΡΑ.

Από αυτό το πρόγραμμα μέχρι και σήμερα 21 άτομα και 5 οικογένειες, συνολικά δηλαδή 36 άτομα (30 ενήλικες και 6 παιδιά) έχουν στεγαστεί αφού στο παρελθόν αντιμετώπιζαν προβλήματα έλλειψης στέγασης.

Από το φορέα διαχείρισης εντοπίστηκαν και μισθώθηκαν 26 κατοικίες, των οποίων το ενοίκιο καλύπτει αποκλειστικά το πρόγραμμα ενώ προβλέπονται και επιπλέον δαπάνες για κάλυψη πάγιων αναγκών.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι η θέληση για βοήθεια και η πλήρης αποδοχή της στέγασης από τους άστεγους.

Σε πολλές περιπτώσεις οι άνθρωποι που ζουν στο δρόμο δεν επιθυμούν να μπουν σε κάποιο από αυτά τα προγράμματα και αυτό αποτελεί το μοναδικό εμπόδιο τους.

Πρόσφατα η αλλαγή της απόφασης για 2 άστεγους που ζούσαν σε κεντρικό σημείο στο Περιστέρι βοήθησε στην ένταξή τους στο πρόγραμμα και στη στέγασή τους σε διαμερίσματα μέσα στην πόλη.

Σημαντικό στοιχείο του προγράμματος αποτελεί και ο έτερος στόχος του, που δεν είναι άλλος από την ένταξή τους σε εργασιακό περιβάλλον ώστε να κινητοποιηθούν και εργασιακά.

Από το πρόγραμμα δίνεται η δυνατότητα επιδότησης ενεργειών που αφορούν την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και μπορούν να συμμετέχουν όλες οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί σε εργασιακό περιβάλλον 7 ωφελούμενοι, των οποίων οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα επιδοτούνται ενώ 10 ωφελούμενοι έχουν επανέλθει στην εργασία χωρίς επιδότηση από το πρόγραμμα.

Στα πλαίσια του προγράμματος παρέχεται στους ωφελούμενους ψυχοκοινωνική υποστήριξη, συμβουλευτική και διασύνδεση με αρμόδιες υπηρεσίες.

Πρόκειται για μια πολύ σπουδαία πρωτοβουλία που θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο το προσεχές διάστημα που η ύφεση λόγω και της πανδημίας θα αυξηθεί.

Related posts

Τι ισχύει για την 4η δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό

Peristeri News

Κορωνοϊός: 15.498 νέα κρούσματα – 13 θάνατοι – 97 σε ΜΕΘ

Peristeri News

ΕΟΔΥ: 14.906 rapid test – 2.458 θετικά την Τετάρτη 29/6

Peristeri News

Leave a Comment