PeristeriNews.gr
Περιφέρεια Αττικής

Αρμοδιότητες – Ενέργειες Περιφέρειας Αττικής Για Τις Κουνουποκτονίες



Με αφορμή τα δυο περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου που παρουσιάστηκαν σε Δήμους της Αττικής αλλά και με συγκεκριμένα δημοσιεύματα για το ρόλο της Περιφέρειας Αττικής στους ψεκασμούς, υπάρχουν διευκρινίσεις.

Με αφορμή τα δυο περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου που παρουσιάστηκαν σε Δήμους της Αττικής αλλά και με συγκεκριμένα δημοσιεύματα για το ρόλο της Περιφέρειας Αττικής στους ψεκασμούς, διευκρινίζονται τα παρακάτω:

Με το άρθρο 94 παρ. 2 Β’ του Ν. 3852/2010 «Πρόγραμμα Καλλικράτης», στις αρμοδιότητες των Δήμων ανήκει «η υλοποίηση:

α) προγραμμάτων δημόσιας υγιεινής που οργανώνονται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ή από άλλα Υπουργεία, το κόστος των οποίων βαρύνει απευθείας τον προϋπολογισμό του αντίστοιχου Υπουργείου,

β) εκτάκτων προγραμμάτων δημόσιας υγείας, τα οποία εκτελούνται με έκτακτη χρηματοδότηση,

γ) προγραμμάτων δημόσιας υγείας που χρηματοδοτούνται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Επισημαίνεται ότι σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Αττικής απολύτως καμία χρηματοδότηση για ανάλογο πρόγραμμα δεν έχει γίνει.

Παράλληλα, στο άρθρο 186 Ζ’ του ίδιου νόμου η υλοποίηση προγραμμάτων δημόσιας υγείας, απονέμεται και στις Περιφέρειες.

Την ίδια αρμοδιότητα άλλωστε, εκ του ρόλου της, έχουν τόσο η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όσο και το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η Περιφέρεια Αττικής από τις 15 Φεβρουαρίου 2012 είχε ενημερώσει με σχετικό έγγραφό της τους 66 Δήμους που υπάγονται στην αρμοδιότητά της, προκειμένου να προβούν έγκαιρα σε συστηματικούς ψεκασμούς και στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων και θα πρέπει να αναζητηθεί αν και πόσοι από το σύνολο των 66 Δήμων της Αττικής, έχουν οργανώσει κάποιο πρόγραμμα ψεκασμών αυτοτελώς.

Η Περιφέρεια Αττικής, με ιδίους πόρους, την ίδια στιγμή που η Κεντρική Διοίκηση της περικόπτει πόρους της τάξεως του 45%, ξεκίνησε τη διαδικασία Διεθνούς Διαγωνισμού για την καταπολέμηση των κουνουπιών, με συνολικό κόστος 533.860 ευρώ και ημερομηνία διακήρυξης 19 Μαρτίου 2012, κρίνοντας απαραίτητη τη λήψη πρόσθετων προληπτικών μέτρων και έχοντας επικοινωνήσει τόσο με το ΚΕΕΛΠΝΟ όσο και με τους Δήμους (Διεθνής Διαγωνισμός που απαιτεί 52 ημέρες δημοσίευση της διακήρυξης και έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο λόγω ύψους προϋπολογισμού). Παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη το βαθμό επικινδυνότητας, προχώρησε με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής σε απευθείας ανάθεση προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών στην Ανατολική και Δυτική Αττική, όπου πραγματοποιήθηκαν στις αρχές Μαΐου 2012 στη μεν Ανατολική Αττική 3 κύκλοι εφαρμογών, στη δε Δυτική Αττική 4 κύκλοι εφαρμογών.

Αναλυτικά έχουν ήδη πραγματοποιθεί ψεκασμοί:

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ

Υδροβιότοπος Σχοινιά – Μαραθώνα

Αρχαιολογικός Χώρος Μπρεξίζας

ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ

ΔΗΜΟΙ

ΚΑΛΥΠΤΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΨΕΚΑΣΜΟΙ ΑΠΟ ΕΔΑΦΟΥΣ

ΕΚΤΑΣΗ

(στρέμματα)

ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Ρέματα: Σαρανταπόταμου, Σούρες, Καλυμπάκι, Χαλυβουργικής, Βάση Λιμενικού Σώματος

35

ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ

Ρέματα: Αγίου Γεωργίου, Μαύρης Ώρας, Γουρούνας

ΦΥΛΗΣ

Αποταμιευτήρας ανάσχεσης, ρέμα Εσχατέας

20

ΜΕΓΑΡΕΩΝ

Ρέματα: Γιώργη, Μαυρατζά, Καμάρας, Έξω Βρύση Αντιπλημμυρικό έργο (Πούντα), θέση ΣΟΦΤΕΞ (ΠΕΟΑΚ)

25

Θέση Βουρκάρι (υγρότοπος)

20

ΜΑΝΔΡΑΣ – ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ

Κανάλια Ψάθας Βιλλίων

35

Έλος Ψάθας

35

Το κόστος για τις παρεμβάσεις αυτές καλύφθηκε επίσης από ιδίους πόρους της Περιφέρειας Αττικής.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για μια ακόμη κλασική περίπτωση συναρμοδιότητας μεταξύ περισσοτέρων του ενός φορέων, από αυτές που ο Καλλικράτης όχι μόνο δεν έλυσε αλλά απεναντίας περιέπλεξε ακόμη περισσότερο.

Με βάση, λοιπόν, την αρχή της Επικουρικότητας, καταρχήν αρμόδιος σε τοπικό επίπεδο για τη διενέργεια ψεκασμών είναι ο Δήμος, που έχει και την εποπτεία των χώρων και γνώση των τοπικών αναγκών.

Συμπληρωματικά και επικουρικά, ιδίως σε χώρους υπερτοπικής σημασίας (διαδημοτικά πάρκα, άλση, ρέματα κ.α.) παρεμβαίνει η Περιφέρεια, εκτελώντας η ίδια προγράμματα ψεκασμών που οι Δήμοι αδυνατούν να ανταποκριθούν.

Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έγκαιρα, πρέπει να συντονίζει να επιβλέπει και να χρηματοδοτεί όλο αυτό το πρόγραμμα των ψεκασμών.

Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης ούτε έχει εκπονήσει, ούτε έχει χρηματοδοτήσει κανένα πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στα γεωγραφικά όρια της Περιφέρειας Αττικής.

Απεναντίας σε αίτημα των υπηρεσιών μας με σχετικό έγγραφο στις 2 Ιανουαρίου 2012 προς το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τη χορήγηση άδειας αεροψεκασμών, το Υπουργείο μας απάντησε θετικά στις 17 Μαΐου 2012. Την ίδια περίοδο απευθύναμε ανάλογο έγγραφο και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για τη χορήγηση άδειας εφαρμογής φαρμάκων, το οποίο μας απάντησε θετικά στις 4 Μαΐου 2012, δηλαδή 4 μήνες μετά.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός δηλώνει:

«Δίνουμε τις απαραίτητες διευκρινήσεις προς αποφυγή της παραπληροφόρησης και της δημιουργίας λανθασμένων εντυπώσεων και παρεξηγήσεων σε σχέση με τις ενέργειες και την ετοιμότητα των εμπλεκομένων φορέων.

Πρόκειται για ένα ακόμα τρανό παράδειγμα μη καταβολής ή αφαίρεσης οικονομικών πόρων από την Περιφέρεια Αττικής που γίνεται με τη ίδια ευκολία που μας αφαιρούν και μας προσθέτουν αρμοδιότητες «επιλεκτικά». Το ίδιο συνέβη με τη διαχείριση των απορριμμάτων , με το πρόβλημα των φαναριών και με την καταβολή από την Περιφέρεια ποσών που αφορούν δικαστικές αποφάσεις παρελθόντων ετών. Τις αρμοδιότητες μας τις ασκούμε στο ακέραιο και τις υποχρεώσεις μας απέναντι στους πολίτες τις γνωρίζουμε καλά.

Την ίδια αυτοκριτική θα πρέπει να κάνουν και όλοι οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι φορείς.

Τέλος σας ενημερώνω ότι αύριο Πέμπτη 12 Ιουλίου πραγματοποιείται στο Υπουργείο Υγείας συνάντηση όλων των εμπλεκομένων φορέων προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των πρόσφατων κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου. Η Περιφέρεια Αττικής θα είναι παρούσα, όπως κάνει πάντα με σκοπό την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας των πολιτών».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

ΕΔΣΝΑ: Ορίστηκε η νέα Εκτελεστική Επιτροπή

Peristeri News

Ν. Χαρδαλιάς: 4.25 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ψυχικής υγείας και την αντιμετώπιση εξαρτησιογόνων ουσιών

Peristeri News

Ν. Χαρδαλιάς: Τα πάρκα της Μητροπολιτικής Αττικής θα επιστρέψουν στους πολίτες

Peristeri News

Leave a Comment