PeristeriNews.gr
Διεθνή

Αρμενία: Ο Πασινιάν κερδίζει τις πρόωρες εκλογές


Το κόμμα του πρωθυπουργού της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, κέρδισε το 53,9% των ψήφων στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στη χώρα, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η πολιτική κρίση που ξέσπασε στη χώρα μετά από τον πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν.

Η συμμαχία με επικεφαλής τον αντίπαλό του και πρώην πρόεδρο της Αρμενίας Ρόμπερτ Κοτσαριάν, ήρθε δεύτερη με 21%.

Ένα κόμμα ή συνασπισμός για να έχει εξασφαλίσει τη νίκη πρέπει να αποκτήσει τουλάχιστον 50% των θέσεων συν μία και μπορεί να του δοθούν επιπλέον θέσεις για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο Πασινιάν ώρες νωρίτερα ανακοίνωση τη νίκη του με βάση τα πρώτα αποτελέσματα, αλλά η ομάδα του Κοτσαριάν τα αμφισβήτησε γρήγορα κάνοντας λόγο για εκλογική απάτη.

Στις εκλογές συμμετείχε αριθμός-ρεκόρ με τέσσερις συνασπισμούς και 21 κόμματα. Οι εκλογές έχει θεωρηθεί, ωστόσο, ως αγώνας δύο αλόγων, με τους Πασινιάν και Κοτσαριάν να προσελκύουν τεράστια πλήθη πριν από τις εκλογές.

«Ο λαός της Αρμενίας έδωσε εντολή στο κόμμα Κοινωνικό Συμβόλαιο να ηγηθεί της χώρας και προσωπικά να ηγηθώ της χώρας ως πρωθυπουργός», δήλωσε ο Πασινιάν νωρίς τη Δευτέρα.

«Γνωρίζουμε ήδη ότι έχουμε κερδίσει μια πειστική νίκη στις εκλογές και θα έχουμε μεγάλη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο», πρόσθεσε, προτρέποντας τους υποστηρικτές του να δώσουν το παρών στην κεντρική πλατεία του Ερεβάν το βράδυ της Δευτέρας.

Ο συνασπισμός του Κοτσαριάν δήλωσε από την άλλη ότι δεν θα αναγνωρίσει τον γρήγορο ισχυρισμό του Πασινιάν για νίκη, ο οποίος ήρθε όταν μετρήθηκε μόλις το 30% των περιφερειών.

«Εκατοντάδες σημάδια από εκλογικά τμήματα που μαρτυρούν οργανωμένες και προγραμματισμένες πλαστογραφίες χρησιμεύουν ως σοβαρός λόγος για έλλειψη εμπιστοσύνης», δήλωσε το κόμμα, προσθέτοντας ότι δεν θα «αναγνωρίσει» τα αποτελέσματα έως ότου μελετηθούν οι «παραβιάσεις».

Νωρίτερα το απόγευμα της Κυριακής, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα δήλωσε ότι είχε λάβει 319 αναφορές παραβιάσεων. Είπε ότι είχε ανοίξει έξι έρευνες, οι οποίες αφορούσαν δωροδοκίες κατά την εκστρατεία.

Παρά τις καταγγελίες της αντιπολίτυεσης, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή διαβεβαίωσε ότι «γενικά ο εκλογές διεξήχθησαν σύμφωνα με τους νόμους».

Παρά την ασφυκτική πίεση, σχεδόν το 50% των περίπου 2,6 εκατομμυρίων επιλέξιμων ψηφοφόρων άσκησαν τα εκλογικά τους δικαιώματα, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ορισμένοι παρατηρητές δήλωσαν ότι η προσέλευση στη χώρα του Νότιου Καυκάσου τριών εκατομμυρίων ανθρώπων ήταν υψηλότερη από το αναμενόμενο.

 

Πληροφορίες από The Guardian

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment