PeristeriNews.gr
Δημοτικά

Αριστερή Κίνηση Περιστερίου: Καταγγέλλει τις αυξήσεις δημοτικών τελών και το «τέλος ταφής απορριμμάτων»


Ανακοίνωση σχετικά με τις αυξήσεις των δημοτικών τελών και το «τέλος ταφής απορριμμάτων» εξέδωσε η Αριστερή Κίνηση Περιστερίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης:

«Η Αριστερή Κίνηση Περιστερίου καταγγέλλει ότι στα δημοτικά τέλη εντάχθηκε άλλο ένα χαράτσι, το λεγόμενο «τέλος ταφής απορριμμάτων» που αντιστοιχεί σε 20 ευρώ ανά τόνο σκουπιδιών που θάβονται στη Φυλή, με προοπτική να αυξάνεται κάθε χρόνο ώσπου να φτάσει τα 55 ευρώ το 2027 και θα το πληρώνουν οι Δήμοι της Αττικής και ο δήμος Περιστερίου. Στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος και με τις οδηγίες της ΕΕ, επιβάλλουν χαράτσι ταφής, την «περιβαλλοντική» εισφορά, τη χρέωση της πλαστικής σακούλας κ.α. μετακυλίοντας στους κατοίκους τις υποχρεώσεις των εταιρειών και το κόστος λειτουργίας των νέων κατασκευών εργοστασίων διαχείρισης απορριμμάτων με το εφεύρημα του «ο ρυπαίνων πληρώνει».

  • Γιατί δεν υπάρχει μείωση της συσκευασίας, διαλογή στην πηγή, κομποστοποίηση, ανακύκλωση, επανάχρηση στην Αττική των 4 εκατομμυρίων κατοίκων;
  • Ποιος ευθύνεται για τη χωματερή της Φυλής που αντί να κλείσει επεκτείνεται;
  • Ποιοι ευθύνονται που διαιωνίζεται το έγκλημα;
  • Γιατί από το σύνολο των αστικών στερεών αποβλήτων, ανακυκλώνεται ένα ποσοστό της τάξης του 8-10%, ενώ το υπόλοιπο 90% καταλήγει σε ταφή;

Όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και οι παρατάξεις τους στους Ο.Τ.Α., πιστές στις κατευθύνσεις της ΕΕ, αντιμετωπίζουν τη διαχείριση των απορριμμάτων με όρους κόστους – οικονομικού οφέλους. Προκρίνουν τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και πριμοδοτούν την ανάθεση στο κεφάλαιο με επιδοτήσεις των εταιρειών που αναλαμβάνουν έργα σ’ αυτό τον τομέα (χρυσές μπίζνες). Απαξιώνουν τις δημόσιες υπηρεσίες καθαριότητας με απαγόρευση των μόνιμων προσλήψεων και μείωση της χρηματοδότησής τους. Αρνούνται να υπάρχει δημόσιο σύστημα διαλογής στην πηγή- ανακύκλωσης- επανάχρησης με κοινωνικό έλεγχο και όχι με κριτήριο το ιδιωτικό κέρδος. Να υπάρχουν κάδοι ανά είδος απορρίμματος ώστε να αυξηθεί η ανακύκλωση, γιατί έχουν κέρδος από αυτό. Η ανακύκλωση γυαλιού, η επανάχρηση σε μεγάλα αντικείμενα (π.χ. έπιπλα) δεν παράγει κέρδη για τις εταιρείες. Δεν τους ενδιαφέρει αν γίνεται πραγματικά ανακύκλωση. Τους ενδιαφέρει μόνο το κέρδος. Οπότε και τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια καταλήγουν να θάβονται και τώρα θα πρέπει να το πληρώσουμε και από πάνω όλοι οι πολίτες!

Αρνούνται δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να προστατευτεί το περιβάλλον, η υγεία όλων μας και να υπάρχουν χιλιάδες μόνιμες θέσεις εργασίας.

Η μπίζνα των σκουπιδιών είναι τεράστια!

Οι νέες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων που προγραμματίζεται να δημιουργηθούν με κονδύλια του ΕΣΠΑ και του Τ.Α. προϋποθέτει την ύπαρξη ΣΔΙΤ, με συμβάσεις παραχώρησης που θα ξεπερνούν τα 30 χρόνια και θα κοστίσουν σε όλους εμάς εκατοντάδες εκατομμύρια. Για να διασφαλιστεί το επιχειρηματικό κέρδος θα υπογράφονται δεσμευτικά συμβόλαια με ρήτρες για να παρέχονται από Δήμους και Περιφέρειες προς τον ιδιώτη προσυμφωνημένες-εγγυημένες ποσότητες απορριμμάτων (σίγουρο κέρδος στον ιδιώτη) για πολλές δεκαετίες, όπως γίνεται με τα διόδια στις εθνικές οδούς).

Με τον τρόπο αυτό, μετακυλίουν το διαρκώς αυξανόμενο κόστος στους πολίτες μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών. (Στην Ήπειρο εξαιτίας αντίστοιχης μονάδας ΜΕΑ, τα δημοτικά τέλη αυξήθηκαν κατά 50%) ενώ προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες στη υγεία των κατοίκων και στο περιβάλλον.

Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον; Προώθηση και ενίσχυση του καρκινογόνου μοντέλου της καύσης απορριμμάτων ενώ βρισκόμαστε και στην εκδοχή των αυτοτελών εργοστασίων καύσης. Τα οποία μολύνουν το περιβάλλον – αυξάνουν τα ιδιωτικά κέρδη – μειώνουν τις θέσεις εργασίας – ιδιωτικοποιούν λειτουργίες των ΟΤΑ.

Σε όλα αυτά η διοίκηση Παχατουρίδη, η διοίκηση της δημιουργίας και διατήρησης της χαβούζας σε χώρο χαρακτηρισμένο ως κοινόχρηστο πράσινο, που εδώ και έξι δημαρχιακές θητείες  υπόσχεται ότι φεύγει η χαβούζα-χωματερή που μένει, τι έχει να πει; Ότι συμφωνεί και σε αυτά τα πλαίσια, στα μουλωχτά από μόνη της ψήφισε την αύξηση των δημοτικών τελών.

Θέλουν αυτοί να αποφασίζου και εμείς τέτοιες εγκληματικές πολιτικές να τις πληρώνουμε από πάνω από την τσέπη μας!

Απαιτούμε

  • Κανένα νέο χαράτσι για τα απορρίμματα. Να ανακληθεί η απόφαση αύξησης των δημοτικών τελών.
  • Τέρμα η ανάθεση της ανακύκλωσης στους ιδιώτες. Όλη η διαχείριση των απορριμμάτων δημόσια με εργατικό έλεγχο.
  • Να ακυρωθεί το Ε.Σ.Δ.Α. (Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων)
  • Να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής. Καμία άλλη χωματερή
  • Κανένα εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών. Όχι στις ΜΕΑ – υπηρέτη της καύσης
  • Έξω οι ιδιώτες από τα απορρίμματα. Όχι στο ΣΔΙΤ. Καμιά ιδιωτικοποίηση.
  • Δημόσια διαχείριση απορριμμάτων – απαγόρευση των μη ανακυκλώσιμων υλικών.
  • Ανακύκλωση – κομποστοποίηση – επαναχρησιμοποίηση τώρα. Να ελαχιστοποιηθεί το τελικό υπόλειμμα.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στον τομέα αποκομιδής-διαχείρισης απορριμμάτων με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Έξω η χαβούζα από το Άλσος».

 

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Έφυγε από τη ζωή η Ιωάννα Ζερβάκη – Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

Peristeri News

Στην Κωνσταντινούπολη ο Ανδρέας Παχατουρίδης – Θα συναντηθεί με τον Ιμάμογλου

Peristeri News

Λαϊκή Συσπείρωση: Κάτω τα χέρια από το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι

Peristeri News

Leave a Comment