PeristeriNews.gr
Αθλητικά

«Άρχοντας των κρίκων» ο Λευτέρης Πετρούνιας


Ο κορυφαίος αθλητής των τελευταίων ετών στους κρίκους, Λευτέρης Πετρούνιας, έβαλε την «σφραγίδα» του και στη Ντόχα, όπου διεξάγεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής.

Παρά το πρόβλημα τραυματισμού που τον ταλαιπωρεί στον ώμο, ο Έλληνας αθλητής κατέκτησε το τρίτο του χρυσό μετάλλιο στην διοργάνωση, συγκεντρώνοντας την καλύτερη βαθμολογία από τους υπόλοιπους αντιπάλους του (15.366) στον τελικό του αγωνίσματος.

Ο Έλληνας Ολυμπιονίκης, μετά τα χρυσά μετάλλια στην Γλασκώβη (2015) και στο Μόντρεαλ (2017), ανέβηκε για τρίτη φορά στο ψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ σε λίγες ημέρες θα μπει στο χειρουργείο, για να αποκαταστήσει το πρόβλημα που τον ταλαιπωρεί στον αριστερό ώμο.

Με το μετάλλιο αυτό ο Πετρούνιας «έγραψε ιστορία» καθώς έγινε ο πολυνίκης Έλληνας στη διοργάνωση, ξεπερνώντας τον Βλάση Μάρα που έχει δύο χρυσά κι ένα χάλκινο.

Επίσης, έγινε ο τρίτος γυμναστής στην ιστορία της ενόργανης, που έχει πανηγυρίσει τρία χρυσά μετάλλια σε ένα αγώνισμα, ενώ παράλληλα διεύρυνε το αήττητο σερί που έχει εδώ και 2.5 χρόνια με 10 χρυσά σε ισάριθμες διοργανώσεις που εμφανίστηκε.

Στο στάδιο Aspire Dome που γίνονται οι αγώνες, είχε κατακτήσει το πρώτο σημαντικό μετάλλιο της καριέρας του σε διεθνές επίπεδο, το χάλκινο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ντόχα το 2009, λίγο πριν κλείσει τα 19 του χρόνια.

Στον τελικό, παρά το πρόβλημα που τον ταλαιπωρεί μπήκε ως το μεγάλο φαβορί και απέδειξε για μία ακόμη φορά ότι δεν έχει αντίπαλο.

Ο μεγάλος του αντίπαλος και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, αλλά και γενικά στις τελευταίες κορυφαίες διοργανώσεις, ο Βραζιλιάνος Ολυμπιονίκης του Λονδίνου, Αρτούρ Ναμπαρέτε Ζανέτι, ήταν δεύτερος με 15.100 βαθμούς, ενώ το χάλκινο μετάλλιο πήρε ο Ιταλός Μάρκο Λοντάντιο με 14.900.

Τα ρεκόρ του Λευτέρη Πετρούνια

Μία σειρά από ρεκόρ κατέγραψε στην Ντόχα ο Λευτέρης Πετρούνιας, μετά την κατάκτηση του τρίτου χρυσού μεταλλίου σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Αναμφισβήτητα ο Έλληνας γυμναστής συγκαταλέγεται στους «σπεσιαλίστες» των κρίκων στα 115 χρόνια ύπαρξης του θεσμού (1903), ενώ έγινε ο πολυνίκης Έλληνας στην ιστορία αυτής της διοργάνωσης.

Ας δούμε τι έχει πετύχει στα 27 του χρόνια ο επονομαζόμενος «άρχοντας των κρίκων»:

– Μπήκε στο «τοπ 3» των κορυφαίων στους κρίκους στα 115 χρόνια ιστορίας του θεσμού

Με τρία χρυσά μετάλλια (Γλασκόβη 2015, Μόντρεαλ 2017, Ντόχα 2018), ο Πετρούνιας μπήκε στην καλύτερη τριάδα όλων των εποχών.

Μόλις δύο αθλητές-θρύλοι μετρούσαν περισσότερους από δύο τίτλους στο αγώνισμα, στα συνολικά 47 Παγκόσμια πρωταθλήματα που έχουν διεξαχθεί από το 1903. Ο Ιταλός Γιούρι Κέκι με πέντε νίκες και μάλιστα συνεχόμενες (1993, 1994, 1995, 1996, 1997) και ο Κινέζος Τσεν Γιμπίνγκ με τέσσερις (2006, 2007, 2010, 2011).

Με τη νίκη του ο Έλληνας πρωταθλητής παραμένει στο κυνήγι του απίστευτου ρεκόρ του Κέκι με τους πέντε διαδοχικούς παγκόσμιους τίτλους, το οποίο μοιάζει απλησίαστο για οποιονδήποτε αθλητή, αλλά κάτι παρόμοιο ίσχυε και με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό ρεκόρ του Ιταλού, το οποίο ο Πετρούνιας κατάφερε να ισοφαρίσει πρόσφατα, πανηγυρίζοντας στη Γλασκόβη για τέταρτη χρονιά στην σειρά.

– Έγινε ο πολυνίκης Έλληνας στα παγκόσμια πρωταθλήματα ενόργανης

Στο στάδιο Aspire Dome ο Λευτέρης Πετρούνιας έφτασε σε συγκομιδή μεταλλίων και ξεπέρασε σε παγκόσμιους τίτλους τον εξπέρ του μονόζυγου Βλάση Μάρα, ο οποίος έχει στην συλλογή του δύο χρυσά μετάλλια (Γάνδη 2001, Ντέμπρετσεν 2002) και ένα χάλκινο (Άαρχους 2006).

– Διατήρησε το νικηφόρο σερί στις μεγάλες διοργανώσεις και το αήττητο των τελευταίων 2,5 ετών

Ο αθλητής του Δημήτρη Ράφτη πήρε το ένατο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις από το 2015 και μετά, αφού στους δύο προηγούμενους παγκόσμιους τίτλους (2015, 2017) προστίθενται οι τέσσερις νίκες σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (2015, 2016, 2017, 2018), η επικράτηση στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του 2015 και φυσικά ο θρίαμβος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο Ντε Τζανέιρο. Εξίσου εντυπωσιακό είναι το αήττητο σερί του σε όλες τις διοργανώσεις, το οποίο φτάνει πλέον τα 2,5 χρόνια, περιλαμβάνοντας ήδη εννιά αλλεπάλληλες νίκες σε διεθνείς αγώνες μετά τον Απρίλιο του 2016 και έχοντας πλέον πετύχει το «9 στα 9». Την τελευταία διετία, μάλιστα, είναι μονίμως πρώτος ακόμα και στους προκριματικούς.

– Έγινε ο πρώτος σπεσιαλίστας με τρεις συνεχόμενους παγκόσμιους τίτλους μέσα στον 21ο αιώνα, σε οποιοδήποτε όργανο

Ουδείς σπεσιαλίστας έχει κατακτήσει τρεις διαδοχικούς τίτλους σε Παγκόσμια πρωταθλήματα ενόργανης ανδρών μέσα στον 21ο αιώνα, σε οποιοδήποτε όργανο. Ο Λευτέρης Πετρούνιας έγινε στο Κατάρ ο πρώτος που πέτυχε ένα τέτοιο «θρι-πιτ».

Πετρούνιας: «Πίστευα στο χρυσό, αλλά δεν ήμουν σίγουρος»

Ανακουφισμένος και εμφανώς χαρούμενος από τη νέα συγκλονιστική του εμφάνιση σε κορυφαία διοργάνωση παρουσιάστηκε στις δηλώσεις του ο Λευτέρης Πετρούνιας, λίγη ώρα μετά το χρυσό μετάλλιο που πανηγύρισε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ντόχα.

Αφού παραδέχθηκε πως ήταν ανήσυχος έως ότου ανακοινωθεί η βαθμολογία του κυριότερου αντιπάλου του, του Βραζιλιάνου Ζανέτι, ο «άρχοντας των κρίκων» τόνισε πως «τελικά δεν γινόταν να χάσω αυτή τη διοργάνωση!»

«Δεν ήμουν ίγουρος νικητής μετά το πρόγραμμα και τη βαθμολογία που πήρα. Είδα την αυτοπεποίθησή μου να ανεβαίνει βλέποντας ότι είχα υψηλότερη βαθμολογία από ό,τι στον προκριματικό, πίστευα ότι θα έπαιρνα το χρυσό μετάλλιο, ωστόσο ήμουν λίγο ανήσυχος για τον βαθμό που θα έπαιρνε ο Ζανέτι, ο οποίος έκανε επίσης πολύ καλό πρόγραμμα», δήλωσε ο τρις παγκόσμιος πρωταθλητής στη μικτή ζώνη και συνέχισε:

«Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τη νίκη σ΄ ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα. Είχα καλούς ανταγωνιστές. Ο Λοντάντιο είναι νέος, με “καθαρές” εκτελέσεις, ο Ζανέτι με έχει κερδίσει πολλές φορές και τον έχω κερδίσει πολλές φορές, γι’ αυτό δεν μπορείς να ξέρεις τι θα συμβεί», πρόσθεσε.

Ο 27χρονος «άρχοντας των κρίκων», κάτοχος πια ενός μοναδικού «three peat» στον 21ο αιώνα, εξήγησε πως ο έντονος πόνος στον αριστερό ώμο, που θα τον οδηγήσει στο χειρουργείο το πρωί της Δευτέρας (05/11), ήταν το στοιχείο που έκανε μοναδικό τον τρίτο συνεχή παγκόσμιο τίτλο του.

«Μετά την εμφάνισή μου σκέφτηκα ότι δεν θα ήταν δυνατόν να το χάσω όλο αυτό… Είναι αρκετά τρελό αυτό που συνέβη, αλλά είδαμε όλοι το αποτέλεσμα. Τελικά δεν θα γινόταν να χάσω αυτή τη διοργάνωση», υπογράμμισε.

Όσο για το πρόγραμμά του; «Τη Δευτέρα, στις 07:15 το πρωί, μπαίνω στο χειρουργείο. Αυτό δεν αλλάζει. Πριν από τον τελικό έλεγα ότι “είναι η τελευταία φορά που θα έχω αυτόν τον πόνο στον αριστερό ώμο, θα μπω λοιπόν απολαύσω τον αγώνα, πράγμα το οποίο και έκανα!

Φοβάμαι λίγο την επέμβαση γιατί δεν έχω χειρουργηθεί στον ώμο άλλη φορά, αλλά ανυπομονώ να γίνει, γιατί κουβαλάω αυτόν τον πόνο εδώ και δέκα μήνες και δεν αντέχω άλλο…».

Πρ. Παυλόπουλος: Ανυπέρβλητη η ψυχική σου δύναμη

Ο Λευτέρης Πετρούνιας απέσπασε τα εύσημα από τον πολιτικό κόσμο.

Σε συγχαρητήριο μήνυμά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ανέφερε: «Μαζί με τα θερμά μου συγχαρητήρια για τη νέα παγκόσμια διάκρισή σου, σου απευθύνω και την έκφραση του ειλικρινούς μου θαυμασμού για την ανυπέρβλητη ψυχική σου δύναμη».

Αλ. Τσίπρας: Συνεχίζει να γράφει μια μοναδική ιστορία επιτυχιών

Θερμά συγχαρητήρια στον Λευτέρη Πετρούνια απηύθυνε, μέσω Twitter, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι συνεχίζει να γράφει μία μοναδική ιστορία επιτυχιών και διακρίσεων.

«Ο Λευτέρης Πετρούνιας @Petrounias E συνεχίζει να γράφει μια μοναδική ιστορία επιτυχιών και διακρίσεων. Θερμά συγχαρητήρια για το τρίτο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο επίπεδο!» σημειώνει ο Αλ. Τσίπρας.

ΣΥΡΙΖΑ: Τεράστια αξία, μαχητικότητα και προσήλωση

Θερμά συγχαρητήρια στον Λευτέρη Πετρούνια για την κατάκτηση, για τρίτη συνεχόμενη φορά, του χρυσού μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εξέφρασε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σημείωσε, «πρόκειται για μια χρυσή σελίδα στην ιστορία της ενόργανης γυμναστικής και του ελληνικού αθλητισμού, που δείχνει την τεράστια αξία του, αλλά και τη μαχητικότητα και την προσήλωση στους στόχους του. Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν επίσης στον προπονητή του, Δημήτρη Ράφτη, καθώς και σε όσους στήριξαν τον Λευτέρη Πετρούνια στον δρόμο για την επιτυχία του».

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει πια ρεκόρ που να μην το σπάει

Tweet για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου από τον Λευτέρη Πετρούνια στο παγκόσμιο πρωτάθλημα έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν υπάρχει πια ρεκόρ που να μην το σπάει. Τρίτο συνεχόμενο χρυσό σε παγκόσμιο πρωτάθλημα για τον Πετρούνια, που δεν τον σταμάτησε σήμερα ούτε ο τραυματισμός του. Λευτέρη, σε ευχαριστούμε που μας έκανες περήφανους για ακόμα μια φορά!», έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter ο πρόεδρος της ΝΔ.

Φ. Γεννηματά: Μας έκανε χαρούμενους

«Η ψυχή, η θέληση και το πείσμα του χρυσού Λευτέρη Πετρούνια, τον οδήγησε πάλι στην κορυφή. Παρά τον τραυματισμό του, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και μας έκανε χαρούμενους. Πολλά συγχαρητήρια» ανέφερε σε συγχαρητήριο μήνυμά της και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Λευκή ισοπαλία για τον Ατρόμητο στις Σέρρες

Peristeri News

Πραγματοποιήθηκε η εθελοντική αιμοδοσία Ατρόμητου και Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Peristeri News

Απογοητευτικός και πάλι ο Ατρόμητος στο Περιστέρι ηττήθηκε από τον Άρη

Peristeri News

Leave a Comment