Κοινωνία

Αρχίζει η δίκη για την υπόθεση Siemens

Εξήντα τέσσερις κατηγορούμενοι αναμένεται να καθίσουν σε λίγη ώρα στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για να λογοδοτήσουν για σειρά κακουργηματικών πράξεων που αντιμετωπίζουν για την σύμβαση 8002 του ΟΤΕ με τη Siemens.

Η υπόθεση αφορά στη σύμβαση που υπεγράφη το 1997 ανάμεσα στον ΟΤΕ και την γερμανική εταιρεία Siemens, καθώς και στις επεκτάσεις της αρχικής συμφωνίας για την αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής του δικτύου του με την προμήθεια ψηφιακών παροχών, για την σύναψη της οποίας φέρεται να διακινήθηκαν τεράστια παράνομα χρηματικά ποσά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στο εδώλιο αναμένεται να καθίσουν:

  • 19 κατηγορούμενοι για ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου που επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης καθώς και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος,
  • 14 κατηγορούμενοι, πρώην στελέχη του ΟΤΕ για παθητική δωροδοκία, επίσης με το νόμο 1608/50 και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος,
  • 8 κατηγορούμενοι υπάλληλοι εταιρείας συμβούλων για απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία,
  • 14 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος,
  • 8 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και
  • μία κατηγορούμενη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Μεταξύ των κατηγορουμένων, είναι ο άλλοτε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, Θεόδωρος Τσουκάτος για την υπόθεση του ενός εκατομμυρίου μάρκων. Υπόλογος επίσης είναι ο επί σειρά ετών διευθύνων σύμβουλος και ακολούθως επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του γερμανικού κολοσσού Χάινριχ Φον Πίρερ, αλλά και τα πρώην στελέχη της Siemens Ηλίας Γεωργίου, Πρόδρομος Μαυρίδης, Φόλκερ Γιούγκ, Ράινχαρτ Σίκατσεκ, Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, Εμμανουήλ Σταυριανού κ.α , όπως και οι καταζητούμενοι Μιχάλης Χριστοφοράκος και Χρήστος Καραβέλας.

Κατηγορούμενοι είναι επίσης τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ Γιώργος Σκαρπέλης, Αθανάσιος Γρεβενίτης, Νικόλαος Μανασής, Σωτήρης Τζούμας και άλλοι, τα τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Οσβαλντ, καθώς και ιδιώτες και επιχειρηματίες.

Με την έναρξη της δίκης, πάντως δεν αποκλείεται να τεθεί το θέμα της αίθουσας του Εφετείου όπου θα εκδικαστεί η υπόθεση, λόγω των περιορισμένων θέσεων τόσο για τους συνηγόρους, όσο και για τους κατηγορουμένους.

 

Related posts

Διακινούσε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα μέσω δεμάτων προς άλλες χώρες

Peristeri News

Κολωνός: Εμπρηστική επίθεση σε εταιρεία ταχυμεταφορών

Peristeri News

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Λεωφόρου Κηφισού στο Αιγάλεω

Peristeri News

Leave a Comment