PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στη Δυτική Αθήνα από τον καπνό


Ο καπνός από τη φωτιά που ξέσπασε χθες στη Φυλή και επεκτάθηκε γρήγορα έχει σκεπάσει τον ουρανό σε πολλές περιοχές της Αττικής, δημιουργώντας μια αποπνικτική ατμόσφαιρα. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών συστήνει μάλιστα προσοχή, τονίζοντας:

«Όπως προέβλεψε η επιχειρησιακή μονάδα ΥΠΑΤΙΑ του Ινστιτούτου ΙΕΠΒΑ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η ποιότητα του αέρα σε όλο το Λεκανοπέδιο Αττικής επιβαρύνεται σταδιακά με αύξηση των συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 ιδιαίτερα σε περιοχές των περιφερειακών ενοτήτων Δυτικής Αθήνας και Πειραιά.

Στις ιδιαίτερα επιβαρυμένες περιοχές συνιστάται για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά, άτομα με καρδιοαναπνευστικές παθήσεις) η παραμονή σε εσωτερικούς χώρους, με κλειστά παράθυρα.

Μπορείτε να παρακολουθείται την ποιότητα του αέρα εδώ: https://air-quality.gr/ όπου οπτικοποιούνται τα δεδομένα των μετρήσεων σε ωριαία βάση».

«Έως και δεκαπλάσια τα επικίνδυνα σωματίδια από τις φωτιές»

Το ζοφερό αποτύπωμα της φωτιάς στη Φυλή παρουσίασε το πρωί της Τετάρτης (23/8) ο ο διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Νίκος Μιχαλόπουλος. «Οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων φτάσανε τα 100 μικρογραμμάρια όταν το επιτρεπτό όριο είναι στα 20 μικρογραμμάρια και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ειδικά για ευάλωτες ομάδες να μην υπάρχει έκθεση πάνω από τα 10 μικρογραμμάρια» είπε.

«Ιδιαίτερα επιβαρυμένη είναι η δυτική Αττική και ο Πειραιάς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο χάρτη που παρουσίασε ο Νίκος Μιχαλόπουλος και η ΕΡΤ αποτυπώνονται οι μετρήσεις από 11 αισθητήρες του Εθνικού Αστεροσκοπείου η Πετρούπολη έχει το πιο «βαθύ κόκκινο», αφού από το βράδυ της Τρίτης οι συγκεντρώσεις σωματιδίων δεν έχουν πέσει κάτω από τα 100 μικρογραμμάρια, ενώ η σύσταση είναι οι κάτοικοι να μένουν σπίτι, με διαρκή λειτουργία κλιματισμού ειδικά εάν υπάρχουν ευάλωτες ομάδες και «απαγορευτικό» σε δραστηριότητες όπως τρέξιμο. Η λιγότερο επιβαρυμένη περιοχή, είναι η Γλυφάδα.

«Υποχρεωτική η μάσκα αν και δεν παρέχει πλήρη προστασία»

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλόπουλο τα αιωρούμενα σωματίδια είναι πολύ λεπτά κι αυτό τα κάνει επικίνδυνα αφού μπορούν να εισχωρήσουν μέχρι τον εγκέφαλο. Οι μάσκα είναι λύση υποχρεωτική αφού απομακρύνει μεγάλο αριθμό σωματιδίων αλλά δεν παρέχεται πλήρης προστασία.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πότε λήγουν οι παλιές ταυτότητες

Peristeri News

Πληρωμή Τελών Κυκλοφορίας με το μήνα – Πως υπολογίζονται

Peristeri News

Χαμός με τους εκδρομείς του Πάσχα – Μεγάλη κίνηση σε λιμάνια και δρόμους

Peristeri News

Leave a Comment