PeristeriNews.gr
Περιφέρεια Αττικής

Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για τα διόδια


Απόφαση για τα «Διόδια στο Οδικό Δίκτυο χωρικής αρμοδιότητας Περιφέρειας Αττικής» υιοθέτησε κατά πλειοψηφία σήμερα το απόγευμα το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, ύστερα από εισήγηση της Περιφερειακής Αρχής.

Μεταξύ άλλων, στην απόφαση τονίζεται η ανάγκη εφαρμογής συστήματος αναλογικής χιλιομετρικής χρέωσης όχι μόνο στην Εθνική αλλά και την Αττική οδό, που οφείλει να είναι στην κατεύθυνση της δραστικής μείωσης των τελών διοδίων.

Ακολουθεί ολόκληρη η απόφαση του ΠΕ.ΣΥ:

  • Λέμε ‘όχι’ στην τοποθέτηση νέων πλευρικών διοδίων στους κόμβους Βαρυμπόμπης και Αγ. Στεφάνου και εντός του αστικού αστού της Περιφέρειας Αττικής. Το περιαστικό τμήμα της Εθνικής οδού από Μεταμόρφωση έως Αφίδνες να παραμείνει ελεύθερο από διόδια.
  • Πάγιο αίτημά μας είναι η απομάκρυνση των ήδη εγκατεστημένων διοδίων εντός του Νομού Αττικής, καθώς η μη ύπαρξη ασφαλούς και ολοκληρωμένου δικτύου παραδρόμων καθιστά τη χρήση των εθνικών οδών υποχρεωτική για τις αστικές μετακινήσεις των κατοίκων και εργαζομένων της Αττικής.
  • Η εφαρμογή συστήματος αναλογικής χιλιομετρικής χρέωσης όχι μόνο στην Εθνική αλλά και την Αττική οδό, οφείλει να είναι στην κατεύθυνση της δραστικής μείωσης των τελών διοδίων.
  • Να ενεργοποιηθεί η προβλεπόμενη από το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας διάνοιξη της Λεωφόρου Κύμης από τα Βόρεια προάστια μέχρι την Εθνική οδό και να μπει το έργο σε προτεραιότητα αντί άλλων αναπλάσεων χωρίς νέες επιβαρύνσεις για τους πολίτες.
  • Άμεση απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής διοδίων των κατοίκων και των εργαζομένων των όμορων σε σταθμούς διοδίων περιοχών, που αφορούν σε τοπικές καθημερινές μετακινήσεις καθώς και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
  • Οριστική παύση των διώξεων των πολιτών που συμμετείχαν σε κινήματα κατά των διοδίων.

Γ. Σγουρός: Όσοι σπέρνουν ανέμους θερίζουν θύελλες

Για τα καλά «τα άκουσε» από τους πολίτες η Ρένα Δούρου στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, με αντικείμενο την τοποθέτηση πλευρικών διοδίων στη Βαρυμπόμπη και  στον Αγ. Στέφανο.

Οι κάτοικοι που έδωσαν δυναμικό παρόν στη συνεδρίαση, εξαπέλυσαν με σφοδρότητα τα βέλη τους κατά της Περιφερειάρχη, την οποία κατηγόρησαν ευθέως ότι ξεπούλησε τους αγώνες τους και ότι ταυτίζεται με την κυβέρνηση, αφού ενώ προεκλογικά συμπαραστεκόταν και έδινε το παρών σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με βαρύγδουπους λόγους, μιλώντας για «ελεύθερους πολιορκημένους», πλέον τηρεί συστηματικά σιγή ιχθύος.

Η συζήτηση στο Συμβούλιο προκλήθηκε μετά από ανακοίνωση, που εξέδωσε ο Γιάννης Σγουρός που ανέδειξε την ολοκληρωτική αλλαγή στάσης της διοίκησης της Περιφέρειας, που πλέον καλείται να απολογηθεί για την ανακολουθία της, αφού με ψήφισμά της στο τέλος του 2014 ζητούσε ακόμη και τη ριζική αναθεώρηση ή κατάργηση των συμβάσεων παραχώρησης των εθνικών δρόμων…

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου παρέστη και ο Υπουργός κ. Σπίρτζης που έγινε επίσης αποδέκτης σκληρής κριτικής από τους παρευρισκόμενους πολίτες.

Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Σγουρός σημείωσε ότι «Η θέση μας στο ζήτημα των διοδίων ήταν και είναι συνεπής. Τόσο το 2012 όσο και το 2014 με αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου υποστηρίξαμε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η δωρεάν μετακίνηση των πολιτών εντός της Περιφέρειας Αττικής. Τα ίδια λέμε και σήμερα. Η διοίκηση της Περιφέρειας αντίθετα, από εκεί που σήκωνε επαναστατικά λάβαρα, σήμερα δεν τολμά να αρθρώσει κουβέντα» και πρόσθεσε «Το κακό της υπόθεσης είναι ότι οι πολίτες πίστεψαν στα ψέματα. Το καλό είναι ότι το εμπόριο ελπίδας έχει ημερομηνία λήξης. Όσοι σπέρνουν ανέμους, θερίζουν θύελλες».

Ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής

Οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» επανέλαβαν την πάγια και κρυστάλλινη θέση για κατάργηση των συμβάσεων παραχώρησης των εθνικών δρόμων και την κατάργηση των διοδίων όχι μόνο στην Αττική, αλλά παντού, για δρόμους ασφαλείς και δωρεάν γιατί είναι κοινωνικό αγαθό καθώς έχουν κατασκευαστεί με χρήματα των εργαζομένων και που σήμερα συνεχίζουν να τους χρυσοπληρώνουν με τα τέλη κυκλοφορίας, φόρους στα καύσιμα και άλλους φόρους.

Ζήτησαν να σταματήσουν οι ποινικές και οικονομικές διώξεις που έχουν ασκηθεί εναντίον όσων παλεύουν για την κατάργηση των διοδίων, υπογραμμίζοντας το δικαίωμα για δωρεάν και ασφαλείς δρόμους προσθέτοντας ότι στο όνομα της περιβόητης ανάπτυξης ο λαός πληρώνει το τίμημα και πως οι μόνοι ωφελημένοι είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί ομίλοι.

Παρουσία του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρ. Σπίρτζη, η Διοίκηση ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ της Περιφέρειας Αττικής κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την Τρίτη 25 Απρίλη, έστησε φιέστα για τη μη τοποθετηση νέων πλευρικών διοδίων στους κόμβους Βαρυμπόμπης και Αγ. Στεφάνου και την απομάκρυνση των ήδη εγκατεστημένων από την Αττική.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατείγγειλε Κυβέρνηση και Περιφερειακή Αρχή γι’ αυτό τον εμπαιγμό, καθώς σε μια ακόμα προκλητική προσπάθεια εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων και της κοινής λογικής, απέκρυψε ότι εισάγονται τα διόδια διά της πλαγίου οδού, αφού η κυβέρνηση προωθεί το σύστημα αναλογικής χιλιομετρικής χρέωσης που θα εφαρμοστεί το 2018.

Oι άλλες παρατάξεις του συμβουλίου, καθώς και δήμαρχοι, νυν και πρώην, αλλά και εκπρόσωποι συλλογικοτήτων της βορειοανατολικής Αττικής, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εστίασαν σε μια διαχείριση του ζητήματος, χωρίς να θίγεται το κύριο, που είναι η κατάργηση των διοδίων παντού.

Οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κάλεσαν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, να μην διαπραγματευτούν ούτε το ύψος των διοδίων στο εθνικό ή στο παράπλευρο οδικό δίκτυο, ούτε αν κάποιοι θα απαλλαγούν από τα τέλη. Να παλέψουν, χωρίς να κάνουν βήμα πίσω, για την συνολική κατάργηση των διοδίων καθώς και να σταματήσουν οι ποινικές και οικονομικές διώξεις που έχουν ασκηθεί εναντίον όσων παλεύουν για την κατάργηση των διοδίων.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

ΕΝΠΕ: Πρώτη η παράταξη του Απόστολου Τζιτζικώστα

Peristeri News

Μήνυση του Ν. Χαρδαλιά για τις δολιοφθορές στον υποθαλάσσιο αγωγό νερού της Αίγινας

Peristeri News

Ν. Χαρδαλιάς: Ξεκινάμε από τη Δυτική Αττική για να σχεδιάσουμε το αύριο

Peristeri News

Leave a Comment