PeristeriNews.gr
Διεθνή

Απόφαση να προφυλακίσει τον Στρος Καν


Η πρόεδρος του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης αποφάσισε να προφυλακίσει τον Ντομινίκ Στρος-Καν αρνούμενη την πρόταση των δικηγόρων του να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης αποφάσισε να προφυλακίσει τον Ντομινίκ Στρος-Καν αρνούμενη την πρόταση των δικηγόρων του να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση.

Προηγουμένως ο Εισαγγελέας ζήτησε με κατηγορηματικό τρόπο την προφυλάκιση του μέχρι την διεξαγωγή της δίκης επικαλούμενος στοιχεία αλλά και μία δεύτερη υπόθεση σεξουαλικής επίθεσης την οποία ερευνά τώρα η αστυνομία.

Ο Εισαγγελέας άλλωστε υποστήριξε πώς ο Στρος-Καν ήδη προσπάθησε να διαφύγει μετά το συμβάν οπότε είναι ύποπτος φυγής και στο μέλλον. Οι δικηγόροι υπεράσπισης εξήγησαν ότι ο πελάτης τους είναι διατεθειμένος να εγκατασταθεί στη Νέα Υόρκη έως ότου ολοκληρωθεί η δίκη.

Προφανώς η δικαστής δεν επείσθη και διέταξε την προφυλάκιση του Στρός Καν έως την 20η Μαϊου οπότε και θα επανεξετασθεί η υπόθεση από διευρυμένο δικαστικό συμβούλιο.

Κατά τον Εισαγγελέα, υφίστανται ευρήματα τα οποία ενοχοποιούν τον Γενικό Διευθυντή του ΔΝΤ χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει γνωστά τα στοιχεία αυτά. Κατά τους αμερικανούς ειδικούς οι αναλύσεις DNA χρειάζονται 4 ημέρες για να ολοκληρωθούν αλλά ο Ντομινίκ Στρός Καν υπεβλήθη και σε άλλες εξετάσεις από ιατροδικαστές προκειμένου να εντοπιστούν εκδορές ή αμυχές στο σώμα του.

Σημειώνεται πώς στην υπόθεση αυτή κατηγορούσα αρχή είναι η Πολιτεία της Νέας Υόρκης αυτεπαγγέλτως και πώς δεν συνηθίζεται εξωδικαστική διαπραγμάτευση για τέτοιου είδους ζητήματα, εκτός εάν το θύμα, αλλάξει την κατάθεση της, εξέλιξη που θα ήταν ενετελώς εξωπραγματική.

Ως εκ τούτου νομικοί κύκλοι στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη συμπεραίνουν πως ο φάκελος που έχει στα χέρια της η Εισαγγελία περιλαμβάνει μία υπόθεση καλά δεμένη από την ανάκριση και τις έρευνες της αστυνομίας.

Είναι επίσης προφανές πώς η δικαστής Μελίσα Τζάκσον προτίμησε να προφυλακίσει τον Στρός Καν ώστε να μην φέρει μόνη της την ευθύνη απελευθέρωσης του έστω και με μεγάλη εγγύηση η οποία υπολογιζόταν μεταξύ ενός και δύο εκατ. δολαρίων.

Επειδή στο δικανικό σύστημα της Αμερικής συνηθίζεται ο κατηγορούμενος ακόμη και για σοβαρά εγκλήματα να αφήνεται ελεύθερος με εγγύηση, νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι πιθανώς την 20η Μαίου ο Στρός Καν θα έχει καλύτερη τύχη επειδή ακριβώς η απόφαση θα είναι συλλογική και όχι ατομική απόφαση μιας προέδρου του δικαστηρίου.

Κατά τους δικηγόρους του υφίστανται μαρτυρίες αλλά και στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν την αθωότητα του. Εν τούτοις και όπως σημειώνει στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα « Le Monde», η γραμμή άμυνας του Ντομινίκ Στρος-Καν, η οποία βασίζεται στον ισχυρισμό πώς την ώρα του συμβάντος γευμάτιζε με την θυγατέρα του, αντικρούεται από την Αστυνομία.

Συγκεκριμένα, οι αστυνομικές αρχές αναθεώρησαν την πρώτη εκδοχή των γεγονότων σύμφωνα με την οποία το συμβάν με την καμαριέρα έλαβε χώρα στις 13:00 ώρα Ανατολικής Αμερικής.

Η αστυνομία ισχυρίζεται τώρα πώς το συμβάν έλαβε χώρα μία ώρα νωρίτερα, δηλαδή στις 12:00. Ο Γενικός Διευθυντής του ΔΝΤ δέχτηκε να υποβληθεί σε εξετάσεις DNA ώστε να εντοπιστεί (αν υπάρχει) γενετικό υλικό στα ρούχα του ή στο σώμα του και για τον λόγο αυτόν αναβλήθηκε η εμφάνιση του ενώπιον του δικαστηρίου.

Νύχτα… στο κρατητήριο

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας παρέμεινε σε κρατητήριο του Harlem, ενώ το γενετικό υλικό που βρέθηκε στα νύχια του κατηγορουμένου αναλύεται στα εργαστήρια του FBI.

«Είναι κουρασμένος αλλά είναι καλά», δήλωσε στους δημοσιογράφους των τηλεοπτικών συνεργείων που απαθανάτιζαν τη μεταφορά του συλληφθέντος Στρος Καν, ο δικηγόρος του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, Ουίλιαμ Τέιλορ.

«Δεν απολαμβάνει διπλωματικής ασυλίας απέναντι στις κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση που τον βαραίνουν», ανακοίνωνε την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Τζον Γκρίμπελ.

«Ο δικαστής θα αποφασίσει αν ο Στρος-Καν θα αποφυλακιστεί με εγγύηση και με ποιές προϋποθέσεις», τόνισε ο Γκρίμπελ. Για τις συγκεκριμένες κατηγορίες, η πολιτεία της Νέας Υόρκης έχει αυστηρή νομοθεσία και ο κατηγορούμενος, αν βρεθεί ένοχος, μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης μέχρι και 45 χρόνια.

Το τετ-α-τετ με την καμαριέρα

Η 32χρονη καμαριέρα, η οποία κατήγγειλε τον επικεφαλής του Δ.Ν.Τ. ότι αποπειράθηκε να την κακοποιήσει σεξουαλικά, τον αναγνώρισε επισήμως ως τον δράστη, κατά τη διάρκεια «συνάντησής» τους στο Αστυνομικό Τμήμα του Harlem.

Μετά την αναγνώριση, η γυναίκα αποχώρησε συνοδεία αστυνομικών και στη συνέχεια επιβιβάστηκε σε ειδικό όχημα της αστυνομίας, καλύπτοντας το πρόσωπό της με μια κουβέρτα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Κίνα: Εκτόξευσε διαστημόπλοιο στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

Peristeri News

Κένυα: Τουλάχιστον 188 πέθαναν σε πλημμύρες από τον Μάρτιο

Peristeri News

Επίθεση με σπαθί στο μετρό του Λονδίνου

Peristeri News

Leave a Comment