PeristeriNews.gr
Διεθνή

Αποδοκιμάζουν τις τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ Ιταλία και Γαλλία


Η Ιταλία ανησυχεί για τις παράνομες επιχειρήσεις από το τουρκικό σκάφος «Γιαβούζ» στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, νότια του νησιού, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία εκφράζεται η ελπίδα η Τουρκία να στραφεί σε μια πιο εποικοδομητική στάση το συντομότερο δυνατόν.

«Επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και αποφυγή παράνομων ενεργειών στην περιοχή» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Επισημαίνεται ακόμα πως τον Ιούλιο το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αποφάσισε πολιτικά μέτρα ως απάντηση στις τουρκικές πρωτοβουλίες στην Ανατολική Μεσόγειο, σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο, καθώς και να συνεχίσει να ασχολείται με το θέμα αυτό.

«Μαζί με τους εταίρους μας έχουμε επιλέξει μια σθεναρή, αλλά σταδιακή και αναστρέψιμη προσέγγιση για δημιουργία συνθηκών αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο θάλασσα» αναφέρει το ιταλικό ΥΠΕΞ.

«Πιστεύουμε ειλικρινά ότι αυτό το αποτέλεσμα είναι ακόμα δυνατό, και ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα στραφεί σε μια πιο εποικοδομητική στάση το συντομότερο δυνατόν» καταλήγει η ανακοίνωσή του.

Και το Παρίσι

Την ίδια ώρα, και η Γαλλία αποδοκιμάζει την αποστολή ενός τουρκικού γεωτρύπανου στα ύδατα ανατολικά της νότιας Κύπρου, χαρακτηρίζοντάς την ως «εχθρική ενέργεια», που είναι πιθανό να οδηγήσει σε «κλιμάκωση των εντάσεων».

«Η άφιξη ενός νέου τουρκικού γεωτρύπανου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου» δήλωσε ένας εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.

«Πρόκειται για μια εχθρική κίνηση, από αυτές που προωθούν μια κλιμάκωση των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο» προστίθεται.

Ένα από τα τουρκικά πλοία ερευνών για πετρέλαιο και αέριο στην ανατολική Μεσόγειο θα αρχίσει σύντομα γεωτρήσεις νοτιοδυτικά της Κύπρου, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, ενώ στο θέμα αναφέρθηκε σήμερα και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ερντογάν.

Η Άγκυρα είχε ανακοινώσει την Πέμπτη πως στέλνει το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» στα ύδατα ανατολικά της νότιας Κύπρου, όπου οι κυπριακές αρχές έχουν ήδη δώσει δικαιώματα έρευνας για υδρογονάνθρακες σε ιταλικές και γαλλικές εταιρείες.

Η θέση του πλοίου παραμένει η ίδια με χθες, Παρασκευή, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Revinitiv Eikon που παρακολουθεί τις κινήσεις των πλοίων. Το δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, το «Φατίχ», βρίσκεται στα ανοικτά της δυτικής ακτής της Κύπρου.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν είχε «την ευκαιρία να συζητήσει αυτή την κατάσταση με τον κύπριο ομόλογό του» και «τον ενημέρωσε για την πλήρη κι απόλυτη αλληλεγγύη της Γαλλίας» τόνισε ένας άλλος εκπρόσωπος.

 

Πηγές: ΑΜΠΕ, ΚΥΠΕ, AFP

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment