PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Από βδομάδα τα self test στα φαρμακεία – Πως να το κάνετε σωστά


Το πλήρες σχέδιο και το πλαίσιο που θα διέπει τη διανομή και χρήση των self test αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η κυβέρνηση.

Πρόκειται για καίριο εργαλείο που επιστρατεύεται για να συνοδεύσει τις «ανάσες» σε κοινωνία και οικονομία, αλλά και για να «ξεκλειδώσει» την επιστροφή στα σχολεία.

Η χρήση τους καθίσταται υποχρεωτική για εργαζόμενους που απασχολούνται ιδίως στους κλάδους του λιανεμπορίου, του επισιτισμού, του τουρισμού, της μεταποίησης και των μεταφορών (χερσαίων, ακτοπλοϊκών και αερομεταφορών), ενώ με υποχρεωτική διενέργεια self test σε εβδομαδιαία βάση θα συνοδευτεί και η επάνοδος μαθητών και διδακτικού προσωπικού στις σχολικές αίθουσες.

Κάθε πολίτης θα δικαιούται έως τέσσερα δωρεάν self test τον μήνα, ένα ανά εβδομάδα. To τεστ θα παραλαμβάνεται από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος του τεστ, οι πολίτες με δεύτερο ταχύ τεστ -που μπορεί να διεξαχθεί δωρεάν σε δημόσια δομή- θα μπορούν να επιβεβαιώνουν το αρχικό αποτέλεσμα. Θα δοθούν, επίσης, οδηγίες για τη διαδικασία που σχετίζεται με την εφαρμογή των απαραίτητων πρωτοκόλλων για κάθε περίπτωση (απουσία από το σχολείο, την εργασία κοκ.).

Για τη δήλωση του θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει η πλατφορμα selftesting.gov.gr, στην οποία θα παρέχονται και όλες οι χρήσιμες πληροφορίες.

Προς αποφυγή συγχρωτισμού την πρώτη εβδομάδα διάθεσης των τεστ στα φαρμακεία αναμένεται να δοθεί προτεραιότητα στους οικονομικά ενεργούς πολίτες ηλικίας έως 67 ετών, όπως και στη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα.

Πως να το κάνετε σωστά

Τον τρόπο που θα κάνουμε τα τεστ στο σπίτι παρουσίασε η ΕΡΤ. Σύμφωνα με τον Κώστα Μαριάκη, Εισαγωγέα Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων, τα τεστ είναι δύο ειδών, το ένα είναι ρινικό και το άλλο είναι τεστ σάλιου.

Με καθαρά χέρια:

  • Βάζουμε τη μπατονέτα περίπου 4 εκ. μέσα στο ρουθούνι, κοιτώντας ψηλά και παίρνοντας ανάσα από το στόμα.
  • Περιστρέφουμε 5-6 φορές και επαναλαμβάνουμε στο άλλο ρουθούνι.
  • Ανοίγουμε το σωληνάριο και τοποθετούμε το στυλεό μέσα στο υγρό και το αφήνουμε για 15’ περιστρέφοντάς το για να φύγει ό,τι υπάρχει μέσα στο υγρό.
  • Μετά πιέζουμε το στυλεό όπως είναι μέσα στο φιαλίδιο με το υγρό και μετά το απορρίπτουμε στο σακουλάκι.
  • Έπειτα ρίχνουμε τέσσερις σταγόνες στην πρώτη ειδική θέση της δοκιμαστικής πλακέτας και την αφήνουμε 10 με 15 λεπτά μέχρι να δείξει αποτέλεσμα.
  • Έπειτα απορρίπτουμε και το φιαλίδιο στο σακουλάκι.
  • Στο τεστ σάλιου η διαδικασία είναι η ίδια απλά λαμβάνεται με δείγμα από το στόμα μέσα στην ειδική χοάνη, που υπάρχει στο κιτ, η οποία συνδέεται με το φιαλίδιο με το υγρό.
  • Ανακινούμε το φιαλίδιο το αφήνουμε ένα λεπτό και μετά μεταφέρουμε 4 σταγόνες στην πλακέτα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Για απόπειρα ανθρωποκτονίας με δόλο κατηγορείται ο άνδρας της επίθεσης με μαχαίρι στην Ερμού

Peristeri News

Συνελήφθη γιατρός που χορηγούσε ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις σε αλλοδαπούς

Peristeri News

Φωτιά σε δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα στην πλατεία Βικτωρίας

Peristeri News

Leave a Comment