PeristeriNews.gr
Πολιτική

Απέρριψε ξανά ο Αλ. Τσίπρας τα σενάρια πρόωρων εκλογών


Θα τηρήσουμε το πρόγραμμα μέχρι κεραίας, αλλά οποιαδήποτε υπέρβαση σε στόχους και σε εσόδα υπάρχει, μέσα από την τήρηση του προγραμματος, δεν θα ρωτήσουμε κανέναν για να δώσουμε τα χρήματα σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη, τόνισε από τη Νίσυρο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, διαμηνύοντας πως η κυβέρνηση δεν θα υποστείλει τη σημαία υποστήριξης της κοινωνικής συνοχής.

Μάλιστα, αναφερόμενος στο εφάπαξ βοήθημα για συνταξιούχους, άφησε αιχμές, λέγοντας πως δεν φανταζόταν «ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν πολιτικές δυνάμεις στον τόπο που θα διαμαρτύρονταν ότι θα εκνευρίσουμε τους εταίρους παρέχοντας ένα μικρό βοήθημα σε όσους το έχουν ανάγκη».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε βαθύτατα ουσιαστική την επίσκεψή του στη Νίσυρο, ανακοινώνοντας μέτρα με στόχο τη στήριξη των νησιών. Σημείωσε ότι τα νησιά της πρώτης γραμμής σηκώνουν τα βάρη ολόκληρης της Ευρώπης και υπογράμμισε ότι έχουμε ηθική υποχρέωση να δώσουμε μια ελάχιστη ανταπόδοση στους πολίτες που σηκώνουν τα βάρη όλης της Ευρώπης.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην απαλλαγή νησιών από την αύξηση του ΦΠΑ, σημειώνοντας πως αυτό το μέτρο αφορά τα νησιά όλης της περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, από τη Σαμοθράκη ως το Καστελόριζο, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θέλει να δώσει να μήνυμα στους πολίτες των νησιών ότι η πολιτεία έχει χρέος να είναι δίπλα τους. Αναφερόμενος ειδικότερα στο ανατολικό Αιγαίο, είπε ότι οι κάτοικοι φυλάνε Θερμοπύλες στα ανατολικά μας σύνορα και ταυτόχρονα στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης.

Τι ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για επεξεργασία συγκεκριμένου πακέτου στήριξης με στόχο τη διευκόλυνση της παραμονής των κατοίκων ιδιαίτερα στα πολύ μικρά νησιά. Τα μέτρα, κατά τον Πρωθυπουργό, έχουν στόχο την ανάπτυξη και τη διαμόρφωση πλαισίου ευκολότερης διαβίωσης.

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι ενεργοποιείται το συμβούλιο νησιωτικής πολιτικής, ενώ προωθείται το Π.Δ. για το ερευνητικό ινστιτούτο νησιωτικής πολιτικής. Παράλληλα, επιδιώκεται να μπει στην ατζέντα της προεδρίας της Μάλτας η προώθηση της νησιωτικότητας ως θεμελιώδους πολιτικής για την Ε.Ε.

Σημείωσε ακόμη πως είναι ώριμες οι συνθήκες για τον επανασχεδιασμό του δικτύου ακτοπλοΐας, με πρώτο στάδιο τη διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, ενώ ανακοίνωση ότι η κυβέρνηση προχωρά στη σύσταση επιστημονικής επιτροπής ώστε να διαμορφωθεί ένα σχέδιο δικτύου συνδυασμένων μεταφορών, με αεροπορικά και ακτοπλοϊκά δρομολόγια και υδατοδρόμια.

Για την υγεία ανακοίνωσε ότι έως το α’ εξάμηνο του 2017 θα ενισχυθούν τα κέντρα υγείας με 112 μόνιμους γιατρούς 107 επικουρικούς, 50 άτομα διοικητικό προσωπικό.

Επίσης οι οπλίτες πτυχιούχοι ιατρικής θα μπορούν να υπηρετούν σε απομακρυσμένα νησιά άγονα.

Σύμφωνα πάντα με τον Πρωθυπουργό, μέχρι το 2018 θα έχουν αναπτυχθεί 27 νέες μονάδες υγείας, στελεχωμένες με οικογενειακούς γιατρούς που θα επιλέγονται με το κριτήριο εντοπιότητας.

Ανακοίνωσε επίσης την προμήθεια υγειονομικά διαμορφωμένων πλωτών μέσων, προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ για την εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και νότια Κρήτη.

Ανέφερε ακόμη ότι στόχος είναι η δημιουργία μονάδων αφαλάτωσης σε κάθε άνυδρο νησί, ενώ επίσης ανακίνωσε την ενεργοποίηση δύο αναπτυξιακών προγραμμάτων για το βόρειο και το νοτιο Αιγαίο.

Σε ό,τι αφορά τη νησιωτική ανάπτυξη, έκανε λόγο για την ενεργοποίσηη δύο ειδικών προγραμμάτων για βόρειο και νότιο Αιγαίο. «Τα πρώτα 50 εκατ. ίσως και περισσότερα αν πάμε καλά στην απορροφητικότητα θα διατεθούν για δράσεις προστασίας περιβάλλοντος, λιμενικών έργων, βασικών υποδομών, λειψυδρία, ενίσχυση νησιωτικής επιχεριηματικότητας» σημείωσε.

Υπογράμμισε το ειδικό καθεστώς που ισχύει για την ένταξη επιχειρήσεων από μικρά νησιά, της παραμεθορίου και των νησιών που δέχονται μεγάλες προσφυγικές ροές. Σημείωσε ότι για την προσέλκυση προγραμμάτων θα υπάρχει δυνατότητα στελέχωσης με έμπειρα στελέχη.

Σειρά δράσεων ανακοινώθηκαν και για την έρευνα με της υποστήριξη υποδομών και την ενίσχυση ερευνητικών υποδομών. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας στο τελικό στάδιο βρίσκονται σχέδια αξιοποίησης ηλιοθερμικών τεχνολογιών, αξιοποίησης της βιοποικιλότητας και της αναβάθμισης του ωκεανογραφικού σκάφους.

Για την παραγωγική ανασυγκρότηση, ανέφερε ότι θα δημιουργηθούν επιδοτούμενα προγράμματα για νέους που θέλουν να μείνουν ή να γυρίσουν στον τόπο τους. Τα προγράμματα θα αφορούν εγκατάσταση και στήριξη επενδύσεων.

Σχετικά με τον τουρισμό ανακοίνωσε ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 120 εκατ.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι σχεδιάζεται η αναβάθμιση των γραφειων εξυπηρέτησης φορολογουμενων, ενώ τόνισε πως στόχος είναι η ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή του τόπου.

Ανέφερε επίσης πως στόχος είναι να μην υπάρχει νησί που να μην μπορεί να πιάσει ελληνικούς σταθμούς.

Για σενάρια εκλογών

Κλείνοντας την ομιλία του, απέρριψε για άλλη μία φορά τα σενάρια πρόωρων εκλογών. Με αφορμή την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη Νισύρου, ανέφερε: «Σήμερα μου κάνατε μια μεγάλη τιμή, με κάνατε επίτιμο δημότη της Νισύρου.Το φθινόπωρο του 2019 θα έχω δικαίωμα να ψηφίσω εδώ». Πρόσθεσε πως τότε οι πολίτες θα κρίνουν μια δουλειά τετραετίας.

 

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στ. Κασσελάκης: Βγήκα ενισχυμένος, όλο το στάδιο φώναζε το όνομά μου

Peristeri News

Δεν πάνε σε εκλογές για νέο πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ

Peristeri News

Νάντια Γιαννακοπούλου: Συμφωνώ με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Peristeri News

Leave a Comment