PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Απεργία την Τετάρτη: Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς


Με στάσεις εργασίας θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία, μετρό και τραμ, στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση.

Κάλεσμα συμμετοχής στην 24ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει για αύριο Τετάρτη 9 Νοεμβρίου έναντι της «ακρίβειας που στραγγαλίζει τα νοικοκυριά και τους πολίτες» απευθύνουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Οι δύο ενώσεις καλούν παράλληλα τους εργαζόμενους να δώσουν το «παρών» στο συλλαλητήριο που προγραμματίζεται αύριο στις 11:00 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος αλλά και στα κατά τόπους συλλαλητήρια σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

«Οι εργαζόμενοι μαζί με τα συνδικάτα, δίνουν μάχη ενάντια στην ακρίβεια που πνίγει τα ελληνικά νοικοκυριά, στις συνθήκες εργασιακής ζούγκλας που επικρατούν, ενάντια στα βάρη που σηκώνουν στις πλάτες τους εδώ και χρόνια. Πρέπει και επιβάλλεται να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα κατά της ακρίβειας μετά τις ραγδαίες αυξήσεις του ενεργειακού κόστους αλλά και της εκτίναξης των τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ. Όπως επισημαίνει, «τώρα περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή, είναι απαραίτητη η γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού καθώς και η επαναφορά του συλλογικού εργατικού δικαίου, με καθολική ισχύ των συλλογικών συμβάσεων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας».

Από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ σημειώνει πως «η κατακόρυφη άνοδος των τιμών στο ρεύμα, στα καύσιμα, στα είδη πρώτης ανάγκης, ο πληθωρισμός που τρέχει με 12% εξανεμίζει το εισόδημα των εργαζομένων, τους φτωχοποιεί και τους εξαθλιώνει». «Ήρθε, πλέον, η ώρα να βάλουμε τέρμα σε αυτή την πολιτική που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς, φτωχότερους» τονίζει, προσθέτοντας πως οι εργαζονενοι στη Δημόσιο διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς τους για να ζουν με αξιοπρέπεια.

Μετ’ εμποδίων οι μετακινήσεις του επιβατικού κοινού

Με στάσεις εργασίας θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία, μετρό και τραμ, στην 24ωρη απεργία. Σύμφωνα με απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ στα λεωφορεία θα πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας από την έναρξη της κυκλοφορίας ως τις 9:00 και από τις 21:00 ως τη λήξη της κυκλοφορίας, ενώ το Σωματείο των τεχνικών αποφάσισε να πραγματοποιήσει στάση εργασίας 10.45 με 16.45.

Αντίστοιχα, οι ηλεκτροδηγοί των μέσων σταθερής τροχιάς της Αθήνας (μετρό, τραμ) θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας.

Αναλυτικά, στη Γραμμή 1 (ηλεκτρικός) δρομολόγια θα εκτελούνται από τις 9:00 π.μ. έως και τις 17:00. Οι Γραμμές 2 και 3 του μετρό θα εξυπηρετούν το επιβατικό κοινό από τις 9:30 το πρωί έως τις 15:00 το μεσημέρι για τη διευκόλυνση των διαδηλωτών. Σε ό,τι αφορά το τραμ, τα σωματεία ηλεκτροδηγών έχουν ανακοινώσει ότι θα λειτουργεί από τις 8:00 π.μ. έως τις 22:00.

Τη συμμετοχή τους στην απεργία της 9ης Νοέμβρη αποφάσισαν και οι οδηγοί ταξί.

Παράλληλα, δεμένα αναμένεται να παραμείνουν τα πλοία, λόγω συμμετοχής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) στην 24ωρη απεργία. Η απεργία αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων και θα ξεκινήσει τα ξημερώματα της Τετάρτης, στις 00:01, με λήξη στις 24:00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας. Ναυτεργατικά σωματεία αναμένεται να πραγματοποιήσουν προσυγκέντρωση στο λιμάνι απέναντι από τον Ηλεκτρικό Σταθμό για περιφρούρηση της απεργίας.

Προσφυγή κατά της στάσης εργασίας

Στο μεταξύ με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ καλεί σήμερα το μεσημέρι σε συγκέντρωση στην Ευελπίδων, όπου εκδικάζεται προσφυγή για να κηρυχθεί παρανομή η αυριανή στάση εργασίας.

«Σε μια πρωτοφανή αντεργατική, αντιδημοκρατική ενέργεια, ανάλογη απολυταρχικών καθεστώτων, προχώρησε η κυβέρνηση επιδιώκοντας, μέσω των Διοικήσεων της ΣΤΑ.ΣΥ και της ΟΣΥ, να κηρυχθεί παράνομη από τα Δικαστήρια η 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ για τις 9 Νοέμβρη» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Σωματείου στην οποία προστίθεται: «Αυτό αποτελεί μια θλιβερή πρωτιά, καθώς καμία κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν είχε προσφύγει στα Δικαστήρια με αίτημα να κηρυχθεί παράνομη πανελλαδική απεργία. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί τα Σωματεία της ΣΤΑ.ΣΥ συμμετέχουν στην απεργία της ΓΣΕΕ, λειτουργώντας ορισμένες ώρες για την διευκόλυνση των απεργών για το απεργιακό συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος».

 

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Για απόπειρα ανθρωποκτονίας με δόλο κατηγορείται ο άνδρας της επίθεσης με μαχαίρι στην Ερμού

Peristeri News

Συνελήφθη γιατρός που χορηγούσε ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις σε αλλοδαπούς

Peristeri News

Φωτιά σε δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα στην πλατεία Βικτωρίας

Peristeri News

Leave a Comment