PeristeriNews.gr
Διεθνή

Απειλές δέχεται η Κύπρος και από το Λίβανο


Mετά την Τουρκία, απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας με αφορμή τις γεωτρήσεις για εξόρυξη φυσικού αερίου διατυπώνει τώρα και ο Λίβανος.

Mετά την Τουρκία, απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας με αφορμή τις γεωτρήσεις για εξόρυξη φυσικού αερίου διατυπώνει τώρα και ο Λίβανος.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπουργού Ενέργειας Γκέμπραν Μπαζίλ, ο οποίος κάλεσε τη Λευκωσία να «διορθώσει το λάθος», ενώ φέρεται να είπε στον Κύπριο πρεσβευτή ότι «ο Λίβανος δεν θα είναι επιεικής με οποιαδήποτε χώρα που παραβιάζει την κυριαρχία του».

Πάντως, ξεκάθαρη στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία παρείχε η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο Λίβανος, ο οποίος αρνείται να επικυρώσει διά του Κοινοβουλίου του τη συμφωνία που υπέγραψε με την Κυπριακή Δημοκρατία με την οποία καθορίζεται η ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, αντιδρά στις έρευνες, προβαίνοντας σε διαμαρτυρίες προς τη Λευκωσία.

Ο υπουργός Ενέργειας του Λιβάνου Γκέμπραν Μπαζίλ δήλωσε πως το θέμα αυτό συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο και η θέση της χώρας είναι πως «η συμφωνία της (Κύπρου) με το Ισραήλ για τις έρευνες απειλεί τις σχέσεις της με τον Λίβανο».

Κάλεσε δε την Κυπριακή Κυβέρνηση να «διορθώσει το λάθος» που έκανε, προχωρώντας σε συμφωνία με το Ισραήλ ενώ, όπως μεταδίδεται από τη Βηρυτό, στον Κύπριο πρεσβευτή Όμηρο Μαυρομμάτη υποδείχθηκε ότι «ο Λίβανος δεν θα είναι επιεικής με οποιαδήποτε χώρα που παραβιάζει την κυριαρχία του».

Πάντως, η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον παρείχε πλήρη στήριξη στη Λευκωσία στη διάρκεια της συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον Τούρκο ομόλογό της Αχμέτ Νταβούτογλου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να διεξάγει έρευνες για ενεργειακούς πόρους και δεν πιστεύουν ότι αυτό θα έπρεπε να υπονομεύει ή να παρεμβάλλεται στις συνομιλίες.

«Συμφωνούμε με όλους αυτούς που πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος ταξινόμησης του ζητήματος της ενέργειας και της οικονομικής ανάπτυξης, είναι μέσω μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού» είπε ο ίδιος αξιωματούχος.

Σχολιάζοντας τη θέση των ΗΠΑ, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς επανήλθε στις απειλές λέγοντας ότι «εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει έρευνες μέσω κάποιων συμμαχιών, τότε και η Τουρκία οπωσδήποτε θα δώσει την απάντηση».

«Όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός μας, η απάντηση μπορεί να δοθεί και εντός της εβδομάδας» ανέφερε ο Αρίντς, προσθέτοντας: «Φυσικά οι εργασίες αυτές θα υποστηριχθούν από την πολεμική μας αεροπορία και το ναυτικό. Δεν πρόκειται για μπλόφα. Πρόκειται για δικαιώματα και δυνατότητες της Τουρκίας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Δεν θα διστάσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Αυτό πρέπει να το γνωρίζει και η Τουρκία και όλος ο κόσμος».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Κίνα: Εκτόξευσε διαστημόπλοιο στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

Peristeri News

Κένυα: Τουλάχιστον 188 πέθαναν σε πλημμύρες από τον Μάρτιο

Peristeri News

Επίθεση με σπαθί στο μετρό του Λονδίνου

Peristeri News

Leave a Comment