Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες, καλώντας τους πελάτες τους να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή, καθώς από τις αρχές του έτους έχουν καταγραφεί σοβαρά περιστατικά ηλεκτρονικής απάτης, με τους δράστες να έχουν αποσπάσει ήδη εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τραπεζικούς λογαριασμούς.
Η νέα μέθοδος εξαπάτησης, γνωστή ως «Caller ID Spoofing», βασίζεται στη δυνατότητα αλλοίωσης του αριθμού κλήσης, ώστε να εμφανίζεται στην οθόνη του θύματος ως νόμιμος αριθμός της τράπεζάς του – συχνά από τα κεντρικά γραφεία ή το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών.
Συνεργασία για την αντιμετώπιση της απάτης
Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), σε συνεργασία με την ΕΕΤΤ και τους παρόχους τηλεπικοινωνιών, έχει προχωρήσει από τον Απρίλιο στη φραγή εισερχομένων κλήσεων από αριθμούς εξωτερικού που έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνοι. Οι τηλεφωνικοί αριθμοί εντοπίστηκαν από τις ίδιες τις τράπεζες, οι οποίες τους αναγνώρισαν ως εργαλεία απάτης.
Η πλειονότητα των παρόχων έχει ήδη εφαρμόσει το μέτρο, αποκλείοντας αυτούς τους αριθμούς από τα δίκτυά τους.
Πώς λειτουργεί το κόλπο
Το θύμα δέχεται τηλεφώνημα από αριθμό που φαίνεται ως επίσημος της τράπεζάς του. Ο απατεώνας, προσποιούμενος υπάλληλο, αναφέρει ότι απαιτείται κάποια ενέργεια εκ μέρους του πελάτη, συνήθως για υποτιθέμενη καταβολή επιδόματος, αποτροπή ύποπτης συναλλαγής ή ακόμα και «επενδυτική ευκαιρία».
Με γλώσσα κατεπείγοντος, ζητά από το θύμα να δώσει προσωπικά στοιχεία (όπως κωδικούς e-banking, PIN καρτών, OTP κ.ά.) ή να προβεί σε μεταφορά χρημάτων μέσω ΑΤΜ. Σε πολλές περιπτώσεις, οι δράστες χρησιμοποιούν τα ονόματα υπαρκτών τραπεζικών υπαλλήλων για να γίνουν πιο πειστικοί.
Οι επιτήδειοι φέρονται να στοχοποιούν κυρίως καταθέτες με σημαντικά υπόλοιπα στους λογαριασμούς τους. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι ζημιές από τη συγκεκριμένη μέθοδο κυμαίνονται μεταξύ 100.000 και 200.000 ευρώ, αριθμός που ενδέχεται να αυξηθεί αν δεν περιοριστεί άμεσα το φαινόμενο.
Τι να προσέχετε – Μέτρα προφύλαξης
Οι τράπεζες, μέσα από καμπάνιες ενημέρωσης, καλούν τους πολίτες να εφαρμόσουν βασικά μέτρα προστασίας:
-
Μην απαντάτε σε αιτήματα για κωδικούς ή τραπεζικά στοιχεία μέσω τηλεφώνου.
-
Διακόψτε την κλήση αμέσως και καλέστε την τράπεζά σας στο επίσημο τηλέφωνο για επιβεβαίωση.
-
Μην πληκτρολογείτε κωδικούς που σας υποδεικνύουν τηλεφωνικά.
-
Διαβάζετε προσεκτικά τα SMS/Viber μηνύματα με OTP πριν επιβεβαιώσετε συναλλαγές.
-
Αναφέρετε αμέσως τυχόν απόπειρες εξαπάτησης στην Αστυνομία.
-
Ενημερώστε φίλους και συγγενείς ή κοινοποιήστε σχετικά περιστατικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι αρχές επισημαίνουν ότι καμία τράπεζα δεν πρόκειται ποτέ να ζητήσει ευαίσθητα στοιχεία μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας. Οι πολίτες καλούνται να είναι σε διαρκή επαγρύπνηση και να διατηρούν κριτική σκέψη, ακόμα και όταν ο αριθμός κλήσης φαίνεται «γνήσιος».
Πληροφορίες από ΤΑ ΝΕΑ