PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Αντίθετοι οι φαρμακοποιοί με τη διενέργεια self test στα φαρμακεία


Τη διενέργεια self test στα φαρμακεία απορρίπτει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), προκειμένου να αποφευχθούν όπως τονίζει, οι υγειονομικοί κίνδυνοι για πολίτες και εργαζόμενους.

Σε ανακοινωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος υπογραμμίζει ότι συζητά τη δωρεάν διάθεση των self test, με την προϋπόθεση όμως να «διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των φαρμακείων».

«Η κατηγορηματική θέση του ΠΦΣ είναι ότι συζητάμε κάτω από πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας, τη δωρεάν διάθεση στους πολίτες των self test, με την προϋπόθεση να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των φαρμακείων μας και ταυτόχρονα να αποφευχθούν υγειονομικοί κίνδυνοι για τους πολίτες και το προσωπικό μας», τονίζει ο ΠΦΣ, με αφορμή αναφορές σε ΜΜΕ ότι τα self test κατά του κορωνοϊού δύνανται να διενεργούνται στα φαρμακεία και μάλιστα με αντίτιμο 2 ευρώ.

«Απαραίτητη όμως προϋπόθεση», προσθέτει «είναι να μην διενεργούνται τα self test στα φαρμακεία, λόγω επιδημιολογικών ζητημάτων που προκύπτουν καθώς και κινδύνων για τη Δημόσια Υγεία. Ως φαρμακοποιοί είμαστε υποχρεωμένοι να διαφυλάξουμε την υγεία των ασθενών που επισκέπτονται τα φαρμακεία και έχουν την ανάγκη της μέγιστης προστασίας».

Να σημειωθεί ότι ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος αναφερόμενος προ ημερών, στο ίδιο θέμα είχε τονίσει ότι γίνονται σχετικές συζητήσεις με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

«Νομίζω ότι έχουν καταλάβει ποια είναι η δική τους συμμετοχή και γιατί είναι κρίσιμη. Τα φαρμακεία της γειτονιάς είναι το προφανές σημείο στο οποίο πρέπει να προσφεύγει ο πολίτης για να προμηθευτεί τα δωρεάν ατομικά τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού και πιστεύω ότι θα συνεργαστούν χωρίς κόστος για τον πολίτη. Είναι, άλλωστε, υποχρέωσή τους στο πλαίσιο του κοινωνικού λειτουργήματος που επιτελούν», είχε αναφέρει.

Στο αίτημα των φαρμακοποιών για αμοιβή, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ είχε τονίσει, «επί των δωρεάν τεστ που θα διατίθενται μέσω των φαρμακείων δεν θα υπάρχει αμοιβή προφανώς. Κάνουν απλώς τη διάθεση ενός δωρεάν προϊόντος, που έρχεται από τις φαρμακαποθήκες κατευθείαν στο κατάστημα. Δεν μπορεί να υπάρχει αμοιβή για αυτό, είναι αστείο να το ζητάνε οι φαρμακοποιοί».

Αλλά, «εφόσον ο πολίτης επιθυμεί υποβοήθηση ή εκπαίδευση στο πώς να πραγματοποιεί το τεστ – μπορεί κάλλιστα να το κάνει στο σπίτι του με τις οδηγίες που θα λαμβάνει – αν παρόλα αυτά θα θέλει τη βοήθεια του φαρμακοποιού εκεί θα υπάρχει ένα προκαθορισμένο συμβολικό αντίτιμο».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πένθιμα θα ηχήσουν αύριο οι καμπάνες στις εκκλησίες για τα Τέμπη

Peristeri News

Τι θα γίνει με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς την Τετάρτη 28/2

Peristeri News

Πώς θα λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία

Peristeri News

Leave a Comment