PeristeriNews.gr
Πολιτική

Αντιπαράθεση για τη δημόσια περιουσία


Υψηλοί τόνοι και αντιπαράθεση κυριάρχησαν στη Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Το κράτος σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να απεμπολήσει το δημόσιο έλεγχο στη ΔΕΗ, όπως και στην ΕΥΔΑΠ που είναι εταιρείες στρατηγικής σημασίας, αλλά θα προχωρήσει σε στρατηγικές συμμαχίες προς όφελος της χώρας και του πολίτη και σε καμία περίπτωση των συντεχνιών, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη.

Ο πρωθυπουργός αντιπαρήλθε τις καταγγελίες του κ. Καρατζαφέρη ότι «το μισό υπουργικό συμβούλιο έχει εκφράσει διαφωνίες στην προοπτική να πέσει η συμμετοχή του Δημοσίου κάτω από το 51%, λέγοντας ότι ο ίδιος «απαιτεί από τους υπουργούς του μέσα στο υπουργικό συμβούλιο να λένε τη γνώμη τους, δείγμα ενός άλλου πολιτικού πολιτισμού», ενώ κάλεσε τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ «να μη διαβάζει μόνος τους τίτλους των εφημερίδων, αλλά και τι λένε οι υπουργοί».

Ο κ. Παπανδρέου συνέδεσε την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ με την πώληση πακέτου μετοχών που θα οδηγήσει το δημόσιο στην απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας του 51%, με τη μεγάλη στροφή που έχει αποφασιστεί και υλοποιείται στην ενεργειακή πολιτική της χώρας υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).

Πρέπει να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις, στα δικά μας στρατηγικά πλεονεκτήματα και γι’ αυτό αλλάζουμε τον ενεργειακό προσανατολισμό της χώρας με ιδιωτικές επενδύσεις στις ΑΠΕ να εγγίζουν τα 16,5 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, γεγονός που αντιστοιχεί στη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας στο χώρο των ΑΠΕ.

Όλα αυτά, προσέθεσε, προς όφελος του πολίτη και πέρα από συντεχνιακές λογικές εξ ου και το 17% των μετοχών που θα δοθεί, δεν μετριέται με στενά δημοσιονομικά μεγέθη, ούτε όμως γίνεται λόγος για τιμή ευκαιρίας: Δεν απεμπολούμε τον έλεγχο, αλλά επιδιώκουμε στρατηγικές συμμαχίες για τη χώρα και όχι για τις συντεχνίες και τις πελατειακές λογικές, γι’ αυτό καλώ και τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ να στηρίξουν το σχέδιό μας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Καρατζαφέρης σημείωσε ότι με κατασταλαγμένη τη θέση του πρωθυπουργού προκύπτει κρίση στην κυβέρνηση, όταν οι κ.κ. Ρέππας, Μπιρμπίλη, Ξενογιαννακοπούλου, Παπουτσής και Κατσέλη έχουν εκφράσει σαφώς τις διαφωνίες τους. Κατά τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, η ουσία είναι ότι «δεν μπορείτε να κρατήσετε το κράτος και καταφεύγετε σε πρακτικές που βλάπτουν».

Ο κ. Καρατζαφέρης επέμεινε ότι η αποφασιστική είσοδος των ιδιωτών σε άλλες χώρες τριπλασίασε την τιμή του ρεύματος, και κάλεσε τον πρωθυπουργό να ζητήσει ψήφιση του συγκεκριμένου σχεδίου με αυξημένη πλειοψηφία: «Έχετε βέβαια τον εκβιασμό των συνδικαλιστών με τις δίωρες διακοπές και το κατέβασμα των διακοπτών, εσείς όμως τους τα διδάξατε, αυτά ήταν σεμινάρια ΠΑΣΟΚ και τώρα είστε θύματά τους».

Ο κ. Καρατζαφέρης κάλεσε τον πρωθυπουργό να προχωρήσει με σοβαρά βήματα, όχι υπό πίεση, κάτι που θα σήμαινε ξεπούλημα, «γιατί μας πήρε 60 χρόνια να φτιάξουμε τη ΔΕΗ και μας στοίχισε ακριβά».

Δευτερολογώντας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σε κρίση δεν βρίσκεται η κυβέρνηση, αλλά η χώρα, ενώ όσον αφορά στις κατηγορίες περί υπέρογκων λειτουργικών δαπανών του μνημονίου, απάντησε ότι στις 11 Μαρτίου η κυβέρνηση κατάφερε να μειώσει το κόστος αποπληρωμής του κατά 6 δις ευρώ «κι όσο συνεχίζεται η πιστή εφαρμογή του προγράμματος εξυγίανσης θα διαπραγματευόμαστε καλύτερα», είπε.

Σκληρή κόντρα Παπανδρέου- Τσίπρα

Σφοδρότατη αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή μεταξύ του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, κατά τη συζήτηση ερώτησης του πρώτου για την «εκποίηση» της δημόσιας περιουσίας, με αφορμή και τις χθεσινές καταγγελίες του, ότι ο κ. Παπανδρέου υπήγαγε τη χώρα στο ΔΝΤ και την τρόικα, βάσει οργανωμένου σχεδίου και «παίζοντας το παιχνίδι των Αμερικανών και της ντόπιας ολιγαρχίας».

«Σήμερα κ. Τσίπρα, μετά από 30 χρόνια, δεν χρειάζεται να βγάζω την ταυτότητά μου για να αποδεικνύω ποιος είμαι. Το ποια είναι η προσφορά και ο αγώνας μου, το ξέρει ο ελληνικός λαός. Παραμένουν όμως πολλά ερωτηματικά για τη δικιά σας πορεία, αν συνεχίσετε στον ίδιο δρόμο», απάντησε ο κ. Παπανδρέου.

«Μιλάτε για Μνημόνιο χρεοκοπίας, αλλά θέλετε ο μισθός σας και των υπαλλήλων σας να μπαίνει κάθε μήνα. Η χρεοκοπία ήταν ante portas και δεν τη ζήσαμε, δεν τη ζήσατε, γιατί εμείς κάναμε το καθήκον μας. Δεν ζήσαμε σκηνές Αργεντινής, να βγαίνουν οι εργαζόμενοι στους δρόμους, άνεργοι, με κλειστές δημόσιες υπηρεσίες, εξαθλίωση, λεηλασία και αστάθεια».

«Η Αργεντινή κατέρρευσε, ακριβώς επειδή πήγε στο ΔΝΤ, ακριβώς επειδή υιοθέτησε αυτήν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική», απάντησε ο κ. Τσίπρας. Εσείς προχωράτε εδώ, σε μία εκποίηση δημόσιας περιουσίας και γης, με μια σειρά συμβούλους εξειδικευμένους σε δημόσια ντιλς:

Έχετε την τεχνογνωσία του ΔΝΤ και της κ. Παναρίτη που ήταν σύμβουλος του προέδρου του Περού που εκτίει σήμερα ποινή 20ετούς κάθειρξης, του κ. Παμπούκη που ακόμα δεν ξέρει εάν ο κ. Αθεμπίγιο είναι υπάλληλος, ή διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που αναλαμβάνει το χώρο του πρώην αεροδρομίου, της κ. Σιούτη που ήταν σύμβουλος της οφ σορ που ήθελε κοψοχρονιά το Κάβο Σίδερο, έχετε επιστρατεύσει και μέλη του στενού σας οικογενειακού περιβάλλοντος (με ποια θεσμική ιδιότητα άραγε;). Η υπόθεση των 50 δισ., ενδεχομένως να είναι το πιο οδυνηρό, το πιο απεχθές έγκλημα που έχει συμβεί στη χώρα, από την μεταπολίτευση και μετά, ακόμα χειρότερο κι από το ΔΝΤ. Μην προχωρήσετε σ’ αυτό. Κάντε πίσω», προέτρεψε τον πρωθυπουργό ο κ. Τσίπρας.

«Σήμερα όλοι μπορούν να μιλάνε εκ του ασφαλούς, να λένε ό,τι αθλιότητα θέλουν, όπως ότι όλα είναι προαποφασισμένα, ότι κάναμε την δουλειά των Αμερικάνων», απάντησε ο πρωθυπουργός. «Δηλαδή αν χρεοκοπούσαμε, δεν θα κάναμε την δουλειά των Αμερικάνων; Άκουσα και βουλευτές της ΝΔ να κάνουν λόγο για “προδοσία”. Τα ίδια έλεγαν και για τον πατέρα μου…»

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης σε «διαδόσεις της Δεξιάς μετά την μεταπολίτευση», πως ήταν αξιωματικός του αμερικανικού στρατού στο Βιετνάμ, για να παρατηρήσει: «Την προσωπική λάσπη την έχω ξαναζήσει. Θα δώσω τη μάχη, όχι για τον εαυτό μου, αλλά για τη χώρα, για να σταθούμε στις δικές μας δυνάμεις». Παράλληλα, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα, πως δεν διαθέτει προτάσεις εξόδου απ’ τη δημοσιονομική κρίση:

«Θέλετε να ακυρώσουμε το δάνειο, να διώξουμε την τρόικα, να παραιτηθούμε από την πέμπτη δόση; Πείτε στους πολίτες πώς θα πληρωθούν τον Ιούνιο, τον Ιούλιο, τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο! Αν όμως δεν έχετε άλλη λύση να προτείνετε, μην παίζετε με την δοκιμασία της χώρας…».

«Σας προτείναμε το ευρωομόλογο τότε που θα ήταν χρήσιμο και ο κ. Παπακωνσταντίνου μάς έλεγε πως θα έδινε κακό σήμα στις αγορές κι εσείς βγαίνατε και μιλούσατε για Τιτανικό και διορίζατε πρώην υπαλλήλους της Goldman Sachs στον ΟΔΔΗΧ», απάντησε ο Αλ. Τσίπρας.

«Ξεπουλάτε την ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ. Η χώρα δεν θα έχει τη δυνατότητα να σταθεί στα πόδια της. Αν η ΔΕΗ δεν είχε πουλήσει το μετοχικό της πακέτο, στην 8ετία θα είχε αποκομίσει 1,850 δισ. ευρώ, ενώ από τη μετοχοποίηση αποκόμισε μόνον 500 εκατ. ευρώ.

Ο ΟΠΑΠ είναι κερδοφόρος. Αντί να ξεπουλήσετε τον ΟΠΑΠ με τιμήματα όσο τα κέρδη του για τρία χρόνια, δώστε τις μετοχές του στα ασφαλιστικά ταμεία για να μην λέει ο κ. Λοβέρδος πως δεν υπάρχει σάλιο, ή ανταλλάξτε τις μετοχές του με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Θέλετε να ιδιωτικοποιήσετε την Αγροτική, που έχει υποθηκευμένα τα 2/3 της ελληνικής γης, το Ταμιευτήριο με την πιο μεγάλη καταθετική βάση. Γιατί να πωληθούν και να μην αποτελέσουν μαζί με την Εθνική τον ισχυρό δημόσιο πυλώνα που θα μπορεί να δανείζεται χαμηλότοκα από την ΕΚΤ για να χρηματοδοτεί το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων;» επισήμανε ο κ.Τσίπρας.

«Αρνείστε αλήθειες, ότι πετύχαμε 5% του ΑΕΠ, 12 δισ. ευρώ και 5 δισ. αύξηση εσόδων μέσα στην ύφεση που είχαμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Προτεραιότητά μας το 2010 ήταν να κρατήσουμε τη χώρα όρθια, για να έχουμε ανάπτυξη που δεν είναι της αρπαχτής. Ξέρουμε πως υπάρχει ανεργία, πως υπάρχουν πολλά προβλήματα και θα τα λύσουμε, όχι από την μια μέρα στην άλλη και όχι με προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων όπως προτείνετε», παρατήρησε ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας τον Αλ. Τσίπρα πως «ταυτίζεται με τον Α. Σαμαρά και νοιώθει το άγχος να απαλλάξει τη ΝΔ από την ιστορική της ευθύνη».

«Λέτε πως βγάζουμε λάδι τη Δεξιά, όταν πορεύεστε με τον κ. Καρατζαφέρη και τον κ. Μητσοτάκη. Την τριετία Μητσοτάκη την ξεπεράσατε» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας. «Μαζί αποφασίσατε, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, την βύθιση της χώρας. Βγαίνατε σε όλη την Ευρώπη και λέγατε πως είναι διεφθαρμένοι οι Έλληνες και ο κ. Στρος Καν λέει πως απ’ το Νοέμβριο συζητούσατε υπόγεια την προσφυγή στο ΔΝΤ. Ήταν επιλογή των ξένων και ντόπιων κέντρων ολιγαρχίας το ΔΝΤ και σ’ αυτήν τα κάνατε πλακάκια με τον κ. Καραμανλή. Γι’ αυτό δεν μιλάει».

«Κύριε Τσίπρα, θέλετε να ζείτε στο δικό σας παραμύθι, να ερμηνεύετε την πραγματικότητα όπως σας βολεύει, αλλά οι καιροί μάς κρίνουν όλους πολύ αυστηρά και δεν θέλουν παραμύθια να κοιμίζουν τον ελληνικό λαό», απάντησε ο πρωθυπουργός.

«Εγώ είμαι παραμυθάς. Ο κ. Στρος Καν είναι παραμυθάς; Βγείτε και πείτε το από το βήμα της Βουλής», προκάλεσε τον πρωθυπουργό ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ίδιος έχω αναφερθεί στις επαφές μου με τον κ. Στρος Καν, από το Δεκέμβριο του 2009. Όλα καθαρά και πάνω στο τραπέζι», απάντησε ο πρωθυπουργός. «Είπα πως έχω επαφές, να αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία του ΔΝΤ και το Φεβρουάριο είπα πως ζητούμε τη «συνεργασία τους και την αρωγή στην τεχνική βοήθεια, αλλά όχι την υπαγωγή μας στο ΔΝΤ». Πράγματι δεν την θέλαμε, θέλαμε να την αποφύγουμε».

«Επαναλαμβάνω για τελευταία φορά: Προετοιμαστήκαμε νωρίς για να μην γίνει ποτέ πραγματικότητα η χρεοκοπία της Ελλάδας. Φέραμε τα πάνω- κάτω, απειλήσαμε ακόμα και με προσφυγή στο ΔΝΤ, έκανα δυο φορές το γύρο του κόσμου σε χιλιόμετρα, για να εξασφαλίσω το ιλιγγιώδες αυτό ποσόν των 110 δισ. ευρώ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Στ. Κασσελάκης: Βγήκα ενισχυμένος, όλο το στάδιο φώναζε το όνομά μου

Peristeri News

Leave a Comment