PeristeriNews.gr
Πολιτική

Ανθρωποκεντρική προσέγγιση των τσιγγάνων από τον Λάμπρο Μίχο


Σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η Κίνηση Πολιτών για μία Ανοικτή Κοινωνία, ο Λάμπρος Μίχος, βουλευτής Β΄Αθηνών ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στην ανθρωποκεντρική προσέγγιση των τσιγγάνων που διαβιούν στην Αγία Βαρβάρα, και την προσπάθεια ενσωμάτωσής τους στον κοινωνικό ιστό.

Στην ανθρωποκεντρική προσέγγιση των τσιγγάνων που διαβιούν στην Αγία Βαρβάρα, και την προσπάθεια – την μοναδική επιτυχή, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια – ενσωμάτωσής τους στον κοινωνικό ιστό, αναφέρθηκε ο κ. Λάμπρος Μίχος, βουλευτής Β΄Αθηνών ΠΑΣΟΚ, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση της Κίνησης Πολιτών για μία Ανοικτή Κοινωνία.

Με άξονα τη θητεία του ως δημάρχου της πόλης, ο κ. Μίχος κοινοποίησε στοιχεία πολλά από τα οποία φωτίζονται για πρώτη φορά, τονίζοντας τις δυο κρίσιμες παραμέτρους του εγχειρήματος : την ευαισθητοποίηση – και άλλων – δημοτικών αρχών, και την υποβοήθηση κατάρτισης συλλόγων αλλά και διαμόρφωσης θέσεων από τους ίδιους τους τσιγγάνους, προκειμένου να εκπροσωπούνται σε όργανα και φορείς.

«Είναι μεγάλος μύθος ότι η τσιγγάνικη κοινότητα θέλει να παραμείνει στη χαμηλή βιοτική της στάθμη, αποτελεί την εύκολη λύση σε πολλές αβελτηρίες και καθυστερήσεις όσον αφορά τα προβλήματα των ανθρώπων αυτών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής, επισημαίνοντας ότι καταλυτικό ρόλο στην ευόδωση της προσπάθειας έπαιξε η δημιουργία δικτύου δήμων και ο από κοινού συντονισμός τους, καθώς και η θεσμοθέτηση αρμόδιας διϋπουργικής επιτροπής με τη συμμετοχή 11 υπουργείων.

«Ανακαλύψαμε ότι υπάρχουν τσιγγάνοι που είναι καθηγητές Πανεπιστημίων, είναι γιατροί και δικηγόροι, καθηγητές και δάσκαλοι σε σχολεία», πρόσθεσε, μιλώντας για την προκατάληψη με την οποία αναπαράγεται από τα ΜΜΕ το στερεότυπο του τσιγγάνου.

Ο κ. Μίχος στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόγραμμα εκπαίδευσης τσιγγανοπαίδων, που εκπονήθηκε κατά το παρελθόν από το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πρόγραμμα με μεγάλη εμβέλεια, από την Κρήτη ως την Ήπειρο και τη Θράκη. Υπογράμμισε την υποχρεωτική συμμετοχή μητέρων τσιγγανοπαίδων σε Σχολικές Επιτροπές και Συλλόγους Γονέων. Μίλησε για το πρόγραμμα Ολοκληρωμένη Φροντίδα Παιδιού και Σχολείου του δήμου Αγίας Βαρβάρας, σε συνεργασία με το ΤΕΙ Κοινωνικών Υπηρεσιών της Αθήνας, έτσι ώστε να παρακολουθείται και να καταγράφεται από σπουδαστές κοινωνικούς λειτουργούς ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα : η συχνότητα προσέλευσης των τσιγγανοπαίδων στο σχολείο και η τυχόν διακοπή της σχολικής φοίτησης.

«Καταφέραμε σε δυο – τρεις σχολικές χρονιές να καταπολεμήσουμε τη συνήθη διαρροή : το 97% των παιδιών που τελείωναν το Δημοτικό, πήγαιναν στο Γυμνάσιο, και αργότερα, το 94% των παιδιών αυτών ακολουθούσαν το Λύκειο», τόνισε ο κ. Μίχος.

Και συμπλήρωσε : «μία ήταν η αρχή μας, στην πόλη: δεν ξεχωρίζαμε κανέναν στη δημόσια συναναστροφή, είχαμε εξαλείψει κάθε διάκριση. Πρώτο μέλημα μας ήταν να βάλουμε τσιγγάνους στο δημοτικό συμβούλιο, τον πρώτο μάλιστα τον χρίσαμε αντιδήμαρχο. Αξιοποιήσαμε την κλίση της τσιγγάνικης κοινότητας στη Μουσική, με αποτέλεσμα να φτιάξουμε ένα εξαιρετικό ωδείο, και μία από τις καλύτερες βυζαντινές χορωδίες στην Ελλάδα».

»Είναι υπόθεση όλων μας, να υποστηρίξουμε την προσπάθεια για την κοινωνική ένταξη αυτών των ομάδων, όχι για λόγους χαριστικούς, φιλανθρωπικούς. Είναι υπόθεση των θεσμών και της Δημοκρατίας».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Το Πάσχα των πολιτικών αρχηγών

Peristeri News

Αποφυλάκιση με όρους για τον Νίκο Μιχαλολιάκο

Peristeri News

Ψηφίστηκε ο νέος δικαστικός χάρτης της χώρας

Peristeri News

Leave a Comment