PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Ανοίγουν πιλοτικά οι διαδημοτικές μετακινήσεις


Επιτρέπονται από σήμερα, και μόνο για τα Σαββατοκύριακα, οι μετακινήσεις για άσκηση με τη χρήση οχήματος σε υπαίθριο χώρο μέχρι τρία άτομα ή μια οικογένεια. Οι διαδημοτικές μετακινήσεις ανοίγουν πιλοτικά, δίνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα για άσκηση εκτός του δήμου κατοικίας με τη χρήση του κωδικού 6. Υποχρεωτική παραμένει η χρήση μάσκας, ενώ, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων, θα πρέπει να αποφευχθούν εικόνες συνωστισμού.

Απ’ ό,τι φαίνεται, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το μέτρο αυτό δεν θα ισχύσει για τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας, έπειτα από εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων προς την κυβέρνηση, αργά χθες το βράδυ, να μην ανοίξει ούτε το λιανεμπόριο από τη Δευτέρα στις περιοχές αυτές. Οι επίσημες ανακοινώσεις για το τι θα ισχύσει σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα αναμένονται εντός της ημέρας.

Η εισήγηση των ειδικών έγκειται στα επιδημιολογικά δεδομένα των τριών αυτών περιοχών. Όπως ενημέρωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, τα νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν κατά 28% την εβδομάδα που πέρασε, ενώ υπολογίζεται ότι η πόλη της Θεσσαλονίκης έχει περισσότερα από 2.000 ενεργά κρούσματα.

Για την πορεία ελάφρυνσης των μέτρων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, προειδοποίησε πως «χρησιμοποιούμε με φειδώ, με μέτρο, με σύνεση τη δυνατότητα διαδημοτικής μετακίνησης τα Σαββατοκύριακα, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε άρση του μέτρου λόγω νέων συγχρωτισμών, λόγω νέων συνωστισμών». Στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο υφυπουργός εξήγησε ότι η απόφαση για τις διαδημοτικές μετακινήσεις εντός της Περιφερειακής Ενότητας λήφθηκε έτσι ώστε οι πολίτες να μη συνωστίζονται για ατομική άσκηση στους λίγους ανοιχτούς χώρους μιας περιοχής. «Δεν μιλάμε για άνοιγμα, αλλά για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων» ξεκαθάρισε

Στο «βαθύ κόκκινο» από σήμερα κι άλλες περιοχές

Στο μεταξύ, νέες περιοχές εντάσσονται από σήμερα στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) μετά από σχετική απόφαση της Επιτροπής. Συγκεκριμένα, αυτές είναι:

– η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς

– o δήμος Σερρών

– ο δήμος Κόνιτσας Ιωαννίνων

– ο δήμος Σκύρου Ευβοίας

– ο δήμος Αστυπάλαιας

– ο δήμος Ρόδου

– ο δήμος Χάλκης Λάρισας.

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσονται επίσης και η Λέρος και η Δημοτική Κοινότητα Γαλατινής της Δημοτικής Ενότητας Ασκίου του δήμου Βοΐου Κοζάνης, μετά τη λήξη του ειδικού καθεστώτος πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και κήρυξης έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.

Παράλληλα, από σήμερα έως τις 12 Απριλίου τέθηκε σε ισχύ ειδικό καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, για την Τοπική Κοινότητα Διστράτου του δήμου Κόνιτσας, τον καταυλισμό Ρομά της Τοπικής Κοινότητας Περάματος του δήμου Ιωαννιτών, καθώς και τη Δημοτική Κοινότητα Λέκκας του δήμου Δυτικής Σάμου.

Στις περιοχές αυτές ισχύουν τα εξής μέτρα:

– Προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων και απαγόρευση κυκλοφορίας καθ’ όλο το 24ωρο, εξαιρουμένης της κίνησης για λόγους υγείας (sms κωδικός 1) ή για λόγους τροφοδοσίας (sms κωδικός 2 – και με εξαίρεση το διάστημα μεταξύ 18:00 και 06:00 της επόμενης) ή για λόγους εργασίας, (για τις υπηρεσίες που μένουν ανοικτές και με τη σχετική βεβαίωση).

– Η μετακίνηση των κατοίκων εκτός των γεωγραφικών ορίων επιτρέπεται για λόγους υγείας και μόνο.

Επίσης, θα ισχύουν τα εξής μέτρα:

– Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων λιανεμπορίου και υγειονομικού ενδιαφέροντος, με εξαίρεση καταστήματα τροφίμων, φαρμακείων και πρατηρίων υγρών καυσίμων. Από την αναστολή λειτουργίας εξαιρούνται οι υπηρεσίες διανομής προϊόντων (delivery) έως τις 23:00 .

– Αναστολή συναθροίσεων/δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού.

– Αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών.

– Αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες με την παρουσία έως 9 ατόμων α’ βαθμού συγγένειας (sms κωδικός 5) και τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, αποκλειστικά και μόνο από τους θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.

Ακόμη, στο «βαθύ κόκκινο» παραμένουν οι εξής περιοχές: η Περιφέρεια Αττικής, οι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πέλλας, Κοζάνης, Λέσβου, Ζακύνθου, Μυκόνου καθώς και οι δήμοι Καλυμνίων, Χίου, Ανωγείων Ρεθύμνου, Χανίων, Ιωαννιτών, Κατερίνης, Αμφίπολης Σερρών, Βέροιας, Σκιάθου, Καρδίτσας, Καστοριάς, Ορεστίδος και Γρεβενών.

Παράλληλα, βγαίνουν» από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) και εντάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο), μετά από σχετική απόφαση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσπρωτίας και Ηρακλείου κι ο δήμος Μετσόβου.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι

Peristeri News

Θερμότερος όλων των εποχών ο φετινός χειμώνας στην Ελλάδα

Peristeri News

Αλλάζει και πάλι το ανοιξιάτικο σκηνικό του καιρού – Καταιγίδες στην Αττική

Peristeri News

Leave a Comment