PeristeriNews.gr
Περιφέρεια Αττικής

Ανοιχτή επιστολή ΠΟΕ-ΟΤΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική



Σκληρή κριτική στον Γιάννη Σγουρό, και την Εκτελεστική Επιτροπή του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων Αττικής ασκεί η ΠΟΕ-ΟΤΑ, με ανοιχτή της επιστολή, με την οποία καταγγέλλει τον περιφερειάρχη Αττικής για υπερτιμολόγηση των τεσσάρων εργοστασίων διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική.

Σκληρή κριτική στον Γιάννη Σγουρό, και την Εκτελεστική Επιτροπή του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων Αττικής ασκεί η ΠΟΕ-ΟΤΑ, με ανοιχτή της επιστολή, με την οποία καταγγέλλει τον περιφερειάρχη Αττικής για υπερτιμολόγηση των τεσσάρων εργοστασίων διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική.

Δηλώνει δε, ότι θα προσφύγει σε όλες τις αρμόδιες αρχές κατά της απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής και ζητά από δημάρχους, περιβαλλοντικές οργανώσεις και τοπικές κοινωνίες να σταματήσουν το «εθνοκτόνο» σχέδιο.

Όπως σημειώνεται στην ανοικτή επιστολή, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΣΔΝΑ ενέκρινε, εν μια νυκτί, τα τεύχη δημοπράτησης των τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων, χωρίς το θέμα να τεθεί στο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο μόνο ενημερώθηκε και χωρίς να γίνει ενημέρωση των ΟΤΑ της Αττικής, στους οποίους θα μετακυλίσει, για 27 χρόνια, το οικονομικό κόστος των αποφάσεών της.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ επισημαίνει ότι, κατ’ αρχήν, ο ΕΣΔΝΑ δημοπραττεί, στη Δυτική Αττική, δύο Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) σε περιοχή απολύτου προστασίας και αποκατάστασης (Ζώνη Α) στο όρος Αιγάλεω, χωρίς να έχει θέσει στα τεύχη δημοπράτησης περιβαλλοντικές προδιαγραφές.

Ενώ για τα δύο εργοστάσια στη Δυτική Αττική αναγράφεται η περιοχή που αποφασίζεται να κατασκευαστούν (Άνω Λιόσια, Φυλή), δεν ισχύει το ίδιο για τα δυο εργοστάσια στην Ανατολική Αττική. Δηλαδή, ο ΕΣΔΝΑ προχωρά σε διαγωνισμούς για κατασκευή εργοστασίων, χωρίς να έχουν χωροθετηθεί.

Για τα δύο εργοστάσια στην Ανατολική Αττική, αναφέρεται γενικότερα σε «Βορειοανατολική Αττική» και «Νοτιοανατολική Αττική» και διευκρινίζεται ότι για την Κερατέα θα γίνει επιτροπή χωροθέτησης.

Σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, στον ισχύοντα Περιφερειακό Σχεδιασμό, προβλέπεται με σαφήνεια η κομποστοποίηση και υπάρχουν αναλυτικές μελέτες για τη δημιουργία τριών εργοστασίων κομποστοποίησης στις τρεις ΟΕΔΑ. Όμως, στην απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής αναφέρεται ότι «κατά τη διάρκεια του Ανταγωνιστικού Διαλόγου, θα εξετασθεί από την Αναθέτουσα Αρχή η δυνατότητα να περιληφθεί στο αντικείμενο του έργου και η κομποστοποίηση».

Στις περιλήψεις των τευχών δεν γίνεται μνεία των υποχρεώσεων της χώρας για ταχύτατη μείωση της ποσότητας των σύμμεικτων αποβλήτων που απορρίπτουν τα νοικοκυριά, ούτε για την υποχρέωση χωριστής συλλογής ικανού τμήματος των οργανικών αποβλήτων. Άρα, σημειώνεται στην επιστολή, μπορεί να δούμε από τη μια πλευρά τους αναδόχους να φτιάχνουν εργοστάσια και από την άλλη η Αττική να πληρώνει πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι καμία μελέτη δεν τεκμηριώνει την επιλογή των 27 χρόνων εκχώρησης της εκμετάλλευσης των εργοστασίων. Επιπλέον, ότι δεν υπάρχει μελέτη απόσβεσης του κόστους. Επίσης, ότι δεν υπάρχει μελέτη που να συνδέει τις προτεινόμενες επενδύσεις, με το κόστος που θα επιβαρύνει τον τελικό καταναλωτή.

Τέλος, ότι δεν υπάρχει μελέτη για το ποσοστό κερδοφορίας του αναδόχου.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

ΕΔΣΝΑ: Ορίστηκε η νέα Εκτελεστική Επιτροπή

Peristeri News

Ν. Χαρδαλιάς: 4.25 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ψυχικής υγείας και την αντιμετώπιση εξαρτησιογόνων ουσιών

Peristeri News

Ν. Χαρδαλιάς: Τα πάρκα της Μητροπολιτικής Αττικής θα επιστρέψουν στους πολίτες

Peristeri News

Leave a Comment