Διεθνή

Ανεξέλεγκτη φωτιά με τεράστιες καταστροφές στον Καναδά

Η καταστροφική φωτιά, που ανάγκασε τους 88.000 κατοίκους της πόλης Φορτ Μακ Μέρεϊ στην επαρχία Αλμπέρτα του Καναδά να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαπλώθηκε αστραπιαία σε δεκαπλάσια έκταση, αποκόπτοντας όσους κατέφυγαν σε κατασκηνώσεις και καταφύγια βόρεια της πόλης.

Η εντελώς ανεξέλεγκτη φωτιά έχει καταστρέψει ολόκληρες γειτονιές του Φορτ Μακ Μέρεϊ στην καρδιά της καναδικής παραγωγής ενέργειας και αναγκάσει σε μερικά διυλιστήρια να προχωρήσουν σε προληπτική παύση λειτουργίας, ωθώντας τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου προς τα πάνω.

Τρεις μέρες μετά την διαταγή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο Φορτ Μακ Μέρεϊ, οι πυροσβέστες συνέχιζαν τη μάχη τους να προστατέψουν σπίτια, επιχειρήσεις και άλλα οικοδομήματα από τις φλόγες.

Πάνω από 1.600 κτίρια, μεταξύ των και εκατοντάδες σπίτια, έχουν καταστραφεί.

Παρότι τα αίτια της φωτιάς παραμένουν άγνωστα, αξιωματούχοι είπαν ότι ο συνδυασμός πολύ ξηρής βλάστησης, χαμηλής υγρασίας και ζεστών, ισχυρών ανέμων εμπόδισαν τα συνεργεία από το να φέρουν τη φωτιά υπό έλεγχο.

Η πυρκαγιά, η οποία ξεκίνησε την Κυριακή, εξαπλώθηκε από τα 75.000 στρέμματα την Τετάρτη στα περίπου 850.000 στρέμματα χθες, μια περιοχή που ισούται με περίπου το δεκαπλάσιο του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη.

https://www.youtube.com/watch?v=bZSa-77FWKQ

Η φωτιά έχει αποκόψει σε διάφορα σημεία τη μόνη διέξοδο νότια προς τις μεγάλες πόλεις, οπότε οι χιλιάδες που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους έσπευσαν βόρεια προς τις κατασκηνώσεις των πετρελαιοπηγών και μερικών μικρών οικισμών, και βρέθηκαν αποκομμένοι σε πρόχειρα καταλύματα και στην άκρη δρόμων όταν οι φλόγες τους απέκοψαν από το Φορτ Μακ Μέρεϊ.

Οι περισσότερες εγκαταστάσεις ασφαλτικής άμμου της Αλμπέρτα βρίσκονται βόρεια της πόλης και όχι στο μονοπάτι της φωτιάς.

Η κυβέρνηση ξεκίνησε αερογέφυρες μέσω των τροχοδρόμων στις εγκαταστάσεις.

Η εταιρεία Canadian Natural Resources, μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς πετρελαίου, μετέφερε περίπου 2.600 άτομα, μερικά από αυτά υπάλληλοί της, στο Έντμοντον και το Κάλγκαρι το τελευταίο 24ωρο για να υπάρξει χώρος και για άλλα άτομα, τα οποία εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

Οι άνεμοι κατηύθυναν την φωτιά προς τα νοτιοανατολικά, μακριά από κατοικημένες περιοχές, δίνοντας μια σύντομη ανάσα. Αξιωματούχοι όμως προειδοποίησαν ότι οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες μπορεί να αλλάξουν πάλι.

Ο αέρας έσπρωξε τις φλόγες προς το τοπικό αεροδρόμιο, το οποίο υπέστη μικρές ζημιές και παρέμεινε ανοικτό για περιορισμένες λειτουργίες μη-εμπορικού χαρακτήρα.

Η παραγωγή τουλάχιστον 640.000 βαρελιών αργού πετρελαίου την ημέρα έχει σταματήσει, σύμφωνα με υπολογισμούς του Ρόιτερς, ή περίπου 16% της καναδικής παραγωγής αργού. Η διακοπή αναμένεται να συνεχιστεί ενώ οι μεγάλες εταιρείες της περιοχής έχουν μειώσει την παραγωγή.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν χαμηλότερες θερμοκρασίες και πιθανότητα βροχής, το οποίο θα βοηθήσει στον έλεγχο της φωτιάς.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, δεν έχουν γνωστοποιηθεί θύματα από την πυρκαγιά, αλλά υπήρξαν θύματα σε μια σύγκρουση αυτοκινήτων ενώ κάτοικοι εγκατέλειπαν τα σπίτια τους.

Related posts

Ν. Αναστασιάδης: Απέκλεισα συνάντηση με Ερντογάν στα Κατεχόμενα

Peristeri News

Ιράν: Ισχυρός σεισμός με πάνω από πέντε νεκρούς

Peristeri News

Νέα πρόκληση Ερντογάν – Δίνει οδηγίες στους Έλληνες πως να ψηφίσουν

Peristeri News

Leave a Comment