PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Ανεξέλεγκτα πύρινα μέτωπα σε Έβρο, Ροδόπη, Εύβοια, Βοιωτία – Φωτιά και στην Κύθνο


Εξαιρετικά δύσκολη εξακολουθεί να είναι κατάσταση στον Αλεξανδρούπολη εξαιτίας της φωτιάς που έχει ξεσπάσει στην περιοχή της Δαδιάς με τις εκκενώσεις να συνεχίζονται.

Η φωτιά στον Εβρο καίει για τρίτη συνεχόμενη ημέρα με την κατάσταση να είναι αποκαρδιωτική. Στην πόλη της Αλεξανδρούπολης ο ήλιος έχει χαθεί εξαιτίας των πυκνών καπνών από την πυρκαγιά.

Το ένα κύριο μέτωπο είναι στη Νίψα, πάνω ακριβώς από την Εγνατία Οδό. Ακολουθεί το μέτωπο από την κάτω πλευρά της Εγνατίας στο Δωρικό και είναι και το άλλο μέτωπο που κινείται από το Λουτρό προς το Μοναστηράκι.

Στο μεταξύ το 112 εξέδωσε νέο μήνυμα καλώντας τους κατοίκους της Αισύμης να φύγουν από την περιοχή εξαιτίας της φωτιάς και να κατευθυνθούν προς την Αλεξανδρούπολη.

Επίσης το 112 καλεί τους πολίτες της Αλεξανδρούπολης να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών τους.

Όσον αφορά στη Νίψα οι προσπάθειες σύμφωνα με την ΕΡΤ επικεντρώνονται στο να μην ανοίξει σε μεγαλύτερη έκταση το μέτωπο και κατευθυνθεί σε μεγαλύτερη έκταση του δάσους στην περιοχή.

Έχουν τραυματιστεί συνολικά επτά πυροσβέστες και ένας εθελοντής. Παραμένουν επί τόπου και επιχειρούν 214 άνδρες της Πυροσβεστικής με 59 οχήματα, 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 10 αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα και συνδράμουν και εθελοντές που το έργο τους είναι ιδιαίτερα σημαντικό, υδροφόρες και μηχανήματα ΟΤΑ όπως και ο ελληνικός στρατός.

Στην περιοχή επιχειρούν και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών από τις περιοχές.

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εξάλλου ζητά από τους κατοίκους των περιοχών των δήμων Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου που διαθέτουν τρακτέρ και οι οικισμοί τους ή άλλες εκμεταλλεύσεις κινδυνεύουν από την φωτιά να συνδράμουν άμεσα υπό της οδηγίες της Πυροσβεστικής και των αρμοδίων αρχών στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

 

Καίγονται σπίτια στη Ροδόπη

Στη Ροδόπη, για την κατάσβεση της φωτιάς στην Άνω Δροσίνη επιχειρούν 23 πυροσβέστες με 11 υδροφόρα οχήματα και σε αυτήν του Μίσχου οκτώ πυροσβέστες με τέσσερα υδροφόρα οχήματα. Από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη.

Σε 5 ή 6 ανέρχονται τα σπίτια που κάηκαν στο χωριό Σώστης, όπως επισήμανε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι στην περιοχή υπάρχουν δύο πύρινα μέτωπα σε Μίσχο και Άνω Δροσίνη και ανέφερε ότι «η φωτιά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και έχει επεκταθεί στον ορεινό όγκο προς δυτικά».

Ήδη με μηνύματα 112, έχουν ειδοποιηθεί προς εκκένωση οι κάτοικοι έξι περιοχών και συγκεκριμένα στις περιοχές Μίσχος, Άνω Δροσίνη, Ληνό, Μέγα Πιστό, Σώστης και Πολύανθος, ενώ βρίσκονται επί ποδός «εθελοντές, άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα και η αυτοδιοίκηση», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαλικίδης.

Εκκενώνονται οικισμοί και στην Καβάλα

Η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη και στην Καβάλα και γι’ αυτό το λόγο δόθηκε εντολή για εκκένωση τριών ακόμα οικισμών.

Σε μήνυμα μέσω του 112 όσοι βρίσκονται σε Νέο Ξεριά, Παλαιό Ξεριά και Γέροντα καλούνται να εκκενώσουν προς τον κόμβο Χρυσούπολης.

Σύμφωνα με το kavalanews.gr στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας έχουν μεταφερθεί τέσσερις πυροσβέστες με ελαφρά εγκαύματα, ενώ ζημιές υπέστη και ένα πυροσβεστικό όχημα. Κάηκαν ολοσχερώς δύο σπίτια και μία αποθήκη.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα είχαν σταλεί δύο μηνύματα από το 112 στους κατοίκους της Δαμασκηνιάς, Εκλεκτού και Αβραμυλιάς να εκκενώσουν με κατεύθυνση νότια προς Παλαιά Εθνική Οδό και στους κατοίκους του οικισμού Διαλεκτού να φύγουν από την περιοχή με κατεύθυνση επίσης νότια προς Παλαιά Εθνική Οδό.

Ανοικτό πύρινο μέτωπο και στη Βοιωτία

Διαστάσεις έχει πάρει η φωτιά στον Ταρσό Βοιωτίας με το 112 να ηχεί και πάλι προκειμένου να εκκενωθούν οικισμοί που απειλούνται από την πύρινη λαίλαπα.

Εξαιτίας της φωτιάς που έχει ξεσπάσει στον Ταρσό Βοιωτίας ζητήθηκε από τους κατοίκους της περιοχής μέσω μηνύματος από το 112 να απομακρυνθούν με κατεύθυνση προς τα Ασπρα Σπίτια.

Επίσης όσοι βρίσκονται προς το Καρυώτι να εκκενέσουν προς την περιοχή Κυριάκι.

Να σημειωθεί ότι η φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας (21.08.2023) και λόγω του δυνατού αέρα οι φλόγες επεκτάθηκαν γρήγορα.

Φωτιά στην Κύθνο

Φωτιά ξέσπασε και στην Κύθνο σε μικρή απόσταση από ξενοδοχείο στη θέση Παραλία του Σκύλου. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Η φωτιά στην Κύθνο καίει έκταση με ξερά χόρτα πολύ κοντά σε ξενοδοχειακό συγκρότημα, στη θέση Παραλία του Σκύλου. Το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνουν οι άνεμοι που είναι δυνατοί.

Καθώς οι φλόγες ήταν κοντά στην παραλία, κρίθηκε αναγκαίος ο απεγκλωβισμός 20 ατόμων με τη συνδρομή ιδιωτικών σκαφών, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται 1 περιπολικό του Λιμενικού Σώματος, ιδιωτικά σκάφη, ενώ σπεύδει και ρυμουλκό από το λιμάνι του Λαυρίου, για να συνδράμει αν χρειαστεί.

Στον τόπο της πυρκαγιάς επιχειρεί ένα όχημα με τρεις πυροσβέστες που υπάρχουν στο νησί, ενώ έχουν ενημερωθεί οι δημοτικές αρχές να συνδράμουν με υδροφόρες.

Νωρίτερα, στις 7:15 το απόγευμα, εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για εκκένωση προς Δρυοπίδα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Σοκ: Νέα ηχητικά και βίντεο λίγο πριν την τραγωδία στα Τέμπη

Peristeri News

Πένθιμα χτύπησαν οι καμπάνες για τους 57 νεκρούς των Τεμπών

Peristeri News

Δύο πυροτεχνουργοί του στρατού ανάμεσα στους συλληφθέντες από την αντιτρομοκρατική

Peristeri News

Leave a Comment