PeristeriNews.gr
Οικονομία

Ανάσα ενός δισ. ευρώ στις µικροµεσαίες επιχειρήσεις


Πρόσβαση σε χαµηλότοκα δάνεια 1 δισ. ευρώ θα αποκτήσουν το αµέσως επόµενο διάστηµα εκατοντάδες µικροµεσαίες επιχειρήσεις και ΟΤΑ, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) το άνοιγµα γραµµών πίστωσης 1 δισ. ευρώ για το 2011.

Πρόσβαση σε χαµηλότοκα δάνεια 1 δισ. ευρώ θα αποκτήσουν το αµέσως επόµενο διάστηµα εκατοντάδες µικροµεσαίες επιχειρήσεις και ΟΤΑ, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) το άνοιγµα γραµµών πίστωσης 1 δισ. ευρώ για το 2011, οι οποίες θα καλύπτονται από την εγγύηση του ελληνικού ∆ηµοσίου.

Ο φθηνός δανεισµός θα χορηγείται σε πολύ µικρές, µικρές και µεσαίες κεφαλαιουχικές εταιρείες (όχι προσωπικές), αλλά και σε οργανισµούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Παρουσιάζοντας χθες τα βασικά σηµεία του συµφώνου συνεργασίας που συνοµολόγησε το Ελληνικό ∆ηµόσιο µε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χορήγηση ευνοϊκών δανείων από τις εγχώριες τράπεζες προς τις µικροµεσαίες επιχειρήσεις, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε πως το ∆ηµόσιο ανέλαβε τη δέσµευση της παροχής εγγυήσεων ύψους 1 δισ. ευρώ προς την ΕΤΕΠ προκειµένου αυτή να χορηγήσει αντίστοιχου ύψους χρηµατοδότηση προς τιςεγχώριες τράπεζες.
Η σχετική συµφωνία εγκρίθηκε την προηγούµενη εβδοµάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πλέον έχει αποσταλεί προς διαβούλευση στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών.

Οι τράπεζες που θα αποφασίσουν να υπαχθούν στο πρόγραµµα θα αναλάβουν να διαχειριστούν τα δάνεια της ΕΤΕΠ χορηγώντας χρηµατοδότηση αντίστοιχα ευνοϊκή µε τους όρους δανειοδότησης και τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Στο ίδιο πλαίσιο οι εγχώριες τράπεζες θα κληθούν να δανειοδοτήσουν δήµους της χώρας για την εκτέλεση αναπτυξιακών έργων και επενδύσεων. Πρέπει να σηµειωθεί πως το σχετικό πρόγραµµα δίνει την απόλυτη ελευθερία στις τράπεζες να χορηγούν τα δάνεια της ΕΤΕΠ βάσει της δικής τους πιστωτικής πολιτικής.

Στο νέο πρόγραµµα το επιτόκιο δεν θα περιλαµβάνει οποιοδήποτε κέρδος για τους χρηµατοπιστωτικούς οργανισµούς.

Οπως προβλέπει το σύµφωνο συνεργασίας ΕΤΕΠ – ∆ηµοσίου, η τιµολογιακή πολιτική των τραπεζών για τα ποσά που θα προέρχονται από δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων θα καλύπτει µόνο:
α) το κόστος του χρήµατος που δανείζει η ΕΤΕΠ στο πιστωτικό ίδρυµα, β) το κόστος εγγύησης του ελληνικού ∆ηµοσίου,
γ) το σύνηθες διαχειριστικό κόστος και
δ)το κόστος κάλυψης του κινδύνου του κάθε δανειζόµενου για κάθε περίπτωση (από το οποίο θα έχει αφαιρεθεί κάθε περιθώριο κέρδους).

Πρέπει να επισηµανθεί πως το ελληνικό ∆ηµόσιο εγγυάται για τα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων µε την προϋπόθεση ότι οι Eλληνικές τράπεζες θα δεσµευθούν να συµµετέχουν στις προκηρύξεις του Εθνικού Ταµείου Επιχειρηµατικότητας και Ανάπτυξης.

Τι προβλέπει η συµφωνία

Tο Δηµόσιο ανέλαβε τη δέσµευση της παροχής εγγυήσεων ύψους ενός δισεκατοµµυρίου ευρώ προς την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων προκειµένου αυτή να χορηγήσει αντίστοιχου ύψους χρηµατοδότηση στις εγχώριες τράπεζες, ώστε εκείνες µε τη σειρά τους να δώσουν στους µικροµεσαίους δάνεια αντίστοιχα ευνοϊκά µε τους όρους δανειοδότησης και τα κριτήρια της ΕΤΕΠ

180 εκατ. ευρώ για νέους επιχειρηµατίες

Δυο νεα χρηµατοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της νεανικής και καινοτόµου επιχειρηµατικότητας συνολικού ποσού 180 εκατ. ευρώ προωθούνται εντός της εβδοµάδας, στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού νόµου.

Το πρώτο αφορά τη Νεανική Επιχειρηµατικότητα και το νέο καθεστώς θα δέχεται επενδυτικά σχέδια από 1ης Ιουλίου.
Η δράση αφορά την κάλυψη λειτουργικών δαπανών για τα πρώτα 5έτη λειτουργίας επιχείρησης που θα δηµιουργήσουν νέοι 20-40 ετών.
Το συνολικό ποσότης ενίσχυσηςµπορεί να φθάσειµέχρι 1 εκατ.ευρώ. Υποστηρικτικά, οι νέοι µπορεί να απευθυνθούν στο ΕΤΕΑΝ, στο οποίο προβλέπεται ειδική δράση για την επιχειρηµατικότητα των νέων συνολικού ποσού 90 εκατ. ευρώ, µε στόχο την αξιοποίηση χαµηλότοκων δανείων 30.000 – 300.000 ευρώ, για να καλύψουν την ίδια συµµετοχή στον νέο επενδυτικό νόµο.
Η επιχειρηµατικότητα των νέων είναι το µοναδικό καθεστώς του επενδυτικού νόµου που προσφέρει ενίσχυση για µία σειρά δαπανών, οι οποίες αφορούν τόσο τη σύσταση όσο και τη λειτουργία της επιχείρησης όπως αµοιβές για νοµικές υπηρεσίες και υπηρεσίες διοικητικής υποστήριξης, παροχή συµβουλών που έχουν άµεση σχέση µε τη δηµιουργίατης επιχείρησης, τόκοι εξωτερικής χρηµατοδότησης, µίσθωση εγκαταστάσεων και εξοπλισµού, δαπάνες για ενέργεια, ύδρευση και θέρµανση, διοικητικές επιβαρύνσεις και φόροι, εκτός του ΦΠΑ και των εταιρικών, χρηµατοδοτική µίσθωση (leasing) εγκαταστάσεων και εξοπλισµού παραγωγής, καθώς και δαπάνες για τη µισθοδοσία.

Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά τη Νέα Καινοτοµική Επιχειρηµατικότητα, συνολικού ποσού 30 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικά, το πρόγραµµα εν ισχύει έως και το 50% του επενδυτικού σχεδίου που έχει κλείσει έως και 5 πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις και αφορά επενδύσεις 30.000 – 300.000 ευρώ.

Το πρόγραµµα τίθεται σε εφαρµογή από τις 15 Ιουλίου.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μειώθηκε η ανεργία τον Μάρτιο στο 10,2%

Peristeri News

Πότε θα κλείσουν οι τράπεζες για το Πάσχα

Peristeri News

Φορολοταρία Μαρτίου 2024 – Δείτε εάν κερδίσατε

Peristeri News

Leave a Comment