PeristeriNews.gr
Οικονομία

Αναδρομικά 100 ευρώ στους συνταξιούχους για κάθε μήνα που καθυστερεί η επικουρική


Αναδρομικά 100 ευρώ το μήνα για κάθε μήνα καθυστέρησης θα λάβουν συνταξιούχοι των οποίων έχει εκδοθεί η κυρία σύνταξη αλλά όχι και η επικουρική, εφόσον έχουν υποβάλει αίτηση έως τον Ιούνιο 2022 αποκάλυψε ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Το μέτρο αφορά 80.000 δικαιούχους επικουρικής που μπορεί να περιμένουν για την απόδοση της σύνταξης τους ακόμα και από το 2016.

Από αυτούς υπολογίζεται ότι οι μισοί θα λάβουν τη σύνταξη τους το έως το τέλος Φεβρουαρίου και οι υπόλοιποι θα λάβουν έως τις 15 Μαρτίου 100 ευρώ το μήνα για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Αναδρομικά για όλους

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγραψε το «Βήμα της Κυριακής», η κυβέρνηση ετοιμάζει αναδρομικά σε τέσσερις ετήσιες δόσεις για όλους ξεκινώντας από το 2024 , για 1.300.000 συνταξιούχους που δεν είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και τους οποίους απέκλεισε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει –και είναι πολύ κοντά– στην υιοθέτηση «πολιτικής λύσης» για την απόδοση των αναδρομικών σε όλους και όχι μόνο σε όσους έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, όπως «διέταξε» η απόφαση του ΣτΕ.

Μέχρι στιγμής τα κυβερνητικά στελέχη αποκλείουν τη συγκεκριμένη λύση επικαλούμενα το υψηλό κόστος, καθώς η πλήρης απόδοση των αναδρομικών κοστίζει 2,5 δισ. ευρώ.

Θετική λύση

Ωστόσο το θέμα επανέρχεται λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, γεγονός που αναθερμαίνει το ενδεχόμενο αναζήτησης θετικής λύσης. Ανοιχτό σε μελλοντική διευθέτηση άφησε το θέμα αυτό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου για την οικονομία και την αγορά εργασίας.

«Η συζήτηση είναι πρόωρη» είπε, προσθέτοντας ότι το θέμα αυτό θα κριθεί εν πολλοίς από τη «δημοσιονομική δυνατότητα».

Ωστόσο, η «λύση» που συζητείται περιλαμβάνει την επιστροφή τους σε δόσεις με ορίζοντα τετραετίας.

Πρόκειται για τα αναδρομικά των συνταξιούχων που δεν έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Η απόφαση αφορά αναδρομικά δώρων (Χριστουγέννων, Πάσχα, επίδομα αδείας) και μειώσεις επικουρικών που αφορούν το ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015 έως Μάιος 2016. Για τη χρονική αυτή περίοδο έχουν ήδη δοθεί αναδρομικά τα οποία αφορούν τις μειώσεις που είχαν υποστεί οι συνταξιούχοι στις κύριες συντάξεις τους.

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ χορηγεί αναδρομικά από μειώσεις επικουρικών και κατάργηση δώρων σε όλους τους συνταξιούχους, παρά μόνο σε όσους είχαν προσφύγει δικαστικά μέχρι τις 31.7.2020.

Τυχόν υλοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για το σύνολο των συνταξιούχων οδηγεί σε αναδρομικά ύψους 2,5 δισ. ευρώ, καθώς θα αφορά την επιστροφή των δώρων του ενδεκαμήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, όπως και τις αντίστοιχες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο 10,4% η ανεργία τον Ιανουάριο

Peristeri News

Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,6% στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο

Peristeri News

Μείωση τιμών σε επτά κατηγορίες προϊόντων – Οι αυξήσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Leave a Comment