PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Αναδρομή στη δημιουργία των τριών σταθμών ΜΕΤΡΟ στο Περιστέρι (photos)


Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελούν για την πόλη μας οι τρείς σταθμοί ΜΕΤΡΟ που βρίσκονται στα χωρικά όρια του Περιστερίου.

Αφενός πρόκειται για το μέσο που χρησιμοποιούν καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι για τη μετακίνηση τους και αφετέρου πρόκειται για μια αχτίδα ανάπτυξης στη Δυτική Αθήνα που ως γνωστόν σε βάθος ετών δεν είχε και την καλύτερη μεταχείριση στη κατασκευή μεγαλόπνοων έργων.

Όλα ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2004. Τότε ο σταθμός ΜΕΤΡΟ «Άγιος Αντώνιος» άνοιξε για το επιβατικό κοινό, στο πλαίσιο της επέκτασης της Γραμμής 2 στα δυτικά προάστια του Λεκανοπεδίου. Αυτό προκάλεσε ενθαρρυντικά μηνύματα για τους κατοίκους στα δυτικά που αμέσως ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν τη γραμμή προς εξυπηρέτηση των μετακινήσεων τους προς τις δουλειές ή τη διασκέδασή τους.

7684463164_625f903668_k

Ο σταθμός του Αγίου Αντωνίου ήταν από τους νεότερους τότε (2004) σταθμούς που είχε ως βασικούς άξονες για τη διαμόρφωσή του, την άνεση και λειτουργικότητα σε επίπεδο εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος και την αξιοποίηση των θετικών φυσικών παραμέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Στις 11 Απριλίου του 2006 ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την επέκταση της Γραμμής 2 από τον Αγ. Αντώνιο προς την Ανθούπολη (1,5 χλμ.) με 2 νέους Σταθμούς: «ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ» και «ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ» και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους ξεκίνησαν οι κατασκευαστικές εργασίες του έργου.

AM_Peristeri_progress_jan08_LG

Δυστυχώς υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις στη παράδοση των δύο νέων σταθμών με την αναμονή και προσμονή των πολιτών να είναι μεγάλη. Τελικά οι δύο σταθμοί έπειτα από αρκετές αλλαγές στις ημερομηνίες λειτουργίας, άνοιξαν τις πύλες τους με το πρώτο δρομολόγιο να είναι στις 6 Απριλίου 2013.

Με την επέκταση αυτή, ο μεγαλύτερος δήμος της Δυτικής Αθήνας, ο Δήμος Περιστερίου, διαθέτει πλέον τρεις σταθμούς ΜΕΤΡΟ (Αγ. Αντώνιος, Περιστέρι, Ανθούπολη) που εξυπηρετούν συνολικά περίπου 100.000 άτομα ημερησίως.

Ο Σταθμός «ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ» κατασκευάστηκε κυρίως με τη μέθοδο του ανοικτού ορύγματος στη Λεωφόρο Παναγή Τσαλδάρη στο ύψος του Δημαρχείου Περιστερίου. Ποσοστό περίπου 30% του Σταθμού κατασκευάστηκε με την μέθοδο της υπόγειας διάνοιξης προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η όχληση στην κυκλοφορία των οχημάτων καθώς στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει διασταύρωση 6 δρόμων. Ο Σταθμός «ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ» αποτελείται από 3 επίπεδα με ίδιο περίπου περίγραμμα συνολικής επιφάνειας 11.000 τμ.

Ο Σταθμός «ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ» κατασκευάστηκε με την μέθοδο του ανοικτού ορύγματος υπογείως της οδού Αναπαύσεως ανάμεσα στις οδούς Δωδεκανήσου και Θηβών. Η νέα θέση του Σταθμού ήταν αποτέλεσμα των γεωτεχνικών ερευνών στην περιοχή της παλαιάς του θέσης, απέναντι από το γήπεδο του Αγίου Ιερόθεου, όπου διαπιστώθηκε ότι το έδαφος είναι εντελώς ακατάλληλο. Δηλαδή, η κατασκευή του Σταθμού στη θέση αυτή εγκυμονούσε σοβαρούς κινδύνους, τόσο για το ίδιο το έργο, όσο και για τις παρακείμενες κατοικίες. Για τους παραπάνω λόγους, το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων αποφάσισε να μετατοπίσει τελικώς τον Σταθμό «ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ» κατά 350 περίπου μέτρα νοτιότερα.

Πέρα από τους σταθμούς δημιουργήθηκαν από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ περισσότερα από 20 ακόμα έργα στη πόλης μας με κυριότερα αυτά της κατασκευής πλατειών σε αρκετά σημεία του κέντρου.

Ομολογουμένως η κατασκευή των σταθμών του Μετρό αναβάθμισε αισθητικά την περιοχή του Δήμου Περιστερίου, τόσο με την υψηλή αισθητική, όσο και με τις αναπλάσεις που πραγματοποιήθηκαν στον επιφανειακό χώρο των Σταθμών.

AM_Peristeri_progress_oct08_LG

AM_Peristeri_progress_sept08_LG

AM_Peristeri_Progress_Nov09_LG

AM_Peristeri_progress_mar09_LG

AM_Peristeri_progress_february10_LG

AM_Peristeri_progress_oct10_LG

AM_Peristeri_progress_Jun11_LG

AM_Anthoupoli_progress_feb12_LG

AM_Peristeri_progress_Mar12-Apr13_LG

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Περιστέρι: Video που σοκάρει με πτώση αναβάτη πατινιού στη μέση του δρόμου

Peristeri News

Κατάθεση ψυχής από τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών

Peristeri News

ΕΕΚΕ: Ακατάσχετοι λογαριασμοί στα χαρτιά

Peristeri News

Leave a Comment