PeristeriNews.gr
Πολιτική

Άμεσα στο Υπουργικό το νομοσχέδιο για την «Επιχειρηματικά Φιλική Ελλάδα»



Την οριστικοποίηση του νομοσχεδίου για την «Επιχειρηματικά Φιλική Ελλάδα» και την υποβολή του στο Υπουργικό Συμβούλιο προανήγγειλε με έγγραφό που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης.

Την οριστικοποίηση του νομοσχεδίου για την «Επιχειρηματικά Φιλική Ελλάδα» και την υποβολή του στο Υπουργικό Συμβούλιο προανήγγειλε με έγγραφό που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος έχει επισημάνει ότι η ελαχιστοποίηση των όποιων διοικητικών και γραφειοκρατικών εμποδίων που παρατηρούνται διαχρονικά στη χώρα μας, συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την ουσιαστική και ριζική αναδιαμόρφωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργείου Ανάπτυξης, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος είναι ένας στρατηγικής σημασίας στόχος για το υπουργείο και ήδη έχει συγκροτηθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή με σκοπό τη σύνταξη οριζόντιου πολυνομοσχεδίου που θα ρυθμίζει θέματα για την «Επιχειρηματικά Φιλική Ελλάδα» που επεξεργάζεται τις οριζόντιες διατάξεις που είτε έχουν επιλεγεί από το σχέδιο δράσης, είτε αποτελούν μνημονιακές δεσμεύσεις, είτε αναμένεται γενικά να βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον.

«Το κείμενο του σχεδίου νόμου για την Επιχειρηματικά Φιλική Ελλάδα αναμένεται να οριστικοποιηθεί και να υποβληθεί στο υπουργικό συμβούλιο στο αμέσως επόμενο διάστημα και προβλέπει την υλοποίηση οριζόντιων δράσεων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», καταλήγει στο έγγραφό του ο υπουργός.

Σύμφωνα με όσα έχουν ήδη γίνει γνωστά στο πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή, συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι εξής 12 δράσεις:

1) Επέκταση του fast track με στόχο να καταστεί πιο αποτελεσματικό στην λειτουργία του και να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής, ώστε να δοθεί ώθηση στις μεγάλες και αναγκαίες επενδύσεις.

2) Σύσταση Κέντρου Εξυπηρέτησης Επενδυτών, που θα βρίσκεται στο Invest in Greece, και θα λειτουργεί ως υπηρεσία μια στάσης για όλες τις επενδύσεις άνω των 2 εκ. ευρώ.

3) Απλοποίηση των διαδικασιών των απαλλοτριώσεων μέσω της βελτίωσης του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων που θα βοηθήσει στην υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομών, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

4) Απλοποίηση της άσκησης εξαγωγικών δραστηριοτήτων.

5) Θεσμοθέτηση ενός νέου ευέλικτου εταιρικού τύπου, μιας νέας ευέλικτης μορφής μικρής ανώνυμης εταιρίας για τη στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας.

6) Επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε όλο το φάσμα των διαδικασιών ανάθεσης και εκτέλεσης των δημοσίων συμβάσεων με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού στις προμήθειες του δημοσίου, τη μείωση των δημόσιων δαπανών και φυσικά την εδραίωση της διαφάνειας.

7) Παροχή κινήτρων προσέλκυσης και εγκατάστασης επιχειρήσεων στη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης.

8) Εκσυγχρονισμός των εμπορικών σημάτων.

9) Εκσυγχρονισμός της νομοθεσία για τους μεσίτες ακινήτων δίνοντας το μεγαλύτερο βάρος στη σύμβαση μεσιτείας.

10) Καθιερώνεται το Σήμα Ελληνικού Προϊόντος, το οποίο θα φέρουν, προαιρετικά, ως επισήμανση, τα προϊόντα που παράγονται και μεταποιούνται στην Ελλάδα και συμμορφώνονται συστηματικά με προδιαγραφές, οι οποίες θα εκπονηθούν από αρμόδιους φορείς.

11) Δημιουργία διαφανούς και αποτελεσματικού συστήματος εποπτείας αγοράς στα βιομηχανικά προϊόντα.

12) Επιτάχυνση και απλοποίηση τη διαδικασία εκτέλεσης αρχαιολογικών ερευνών, μέσα από ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που αφορά στη διαδικασία αδειοδότησης και εκτέλεσης αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών στο πλαίσιο Επενδυτικών Προγραμμάτων.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας – Κατάρ

Peristeri News

Συρεγγέλα στο Περιστέρι: Στις 9 Ιουνίου η Δυτική Αθήνα στέλνει ηχηρό μήνυμα στήριξης της ΝΔ

Peristeri News

Δ. Μιχαηλίδου: Όλοι οι συμπολίτες μας με οφειλές έως 30.000 ευρώ μπορούν πλέον να λάβουν σύνταξη

Peristeri News

Leave a Comment