PeristeriNews.gr
Οικονομία

Αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες


Σε εκ βάθρων αλλαγή του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων και την ένταξη εκατοντάδων περιοχών και οικισμών στο νέο σύστημα.

Σε εκ βάθρων αλλαγή του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων και την ένταξη εκατοντάδων περιοχών και οικισμών στο νέο σύστημα, προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2011.

Με το νέο σύστημα οι αντικειμενικές θα αναπροσαρμοστούν σταδιακά, με στόχο τη σταδιακή εξίσωση με τις αγοραίες τιμές. Μελετάται, ταυτόχρονα, η σταδιακή εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες να συνοδευτεί με αναπροσαρμογή του αφορολογήτου ορίου για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, ώστε να περιορισθεί η επιβάρυνση.

Κλείνει η ψαλίδα

Οριστικά κλείνει πλέον η ψαλίδα μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών τιμών των ακινήτων.

Με το νέο σύστημα οι αντικειμενικές θα αναπροσαρμόζονται αυτόματα ανάλογα με τη διακύμανση των αγοραίων πιθανόν και κάθε τρεις ή έξι μήνες παρασύροντας προς τα πάνω φόρους και τέλη.

Το σχέδιο προβλέπει αυξήσεις δύο ταχυτήτων. Οι αυξήσεις θα είναι χαμηλότερες στις λεγόμενες ακριβές περιοχές, αλλά σημαντικά μεγάλες στις φθηνές.

Για παράδειγμα στο Ίλιον από 800 ευρώ διαμορφώνεται στα 2.300 ευρώ, στο Χαϊδάρι από 1.550 στα 2.700, στο Χολαργό από 2.300 σε 3.500 στο Νέο Ψυχικό από 2.750 σε 4.500 και στην Κηφισιά από 4.000 σε 4.500.

Έτοιμοι να ενταχτούν στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων είναι επιπλέον περίπου 5.000 οικισμοί.

Στόχος είναι να ενταχθεί όλη η χώρα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η πρώτη δόση της αύξησης των τιμών ζώνης των ακινήτων κατά 20% – 30% μεσοσταθμικά ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2011 και το οικονομικό επιτελείο αναμένει 270 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μελετάται, η σταδιακή εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες να συνοδευτεί με αναπροσαρμογή του αφορολογήτου ορίου για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, ώστε να περιορισθεί η επιβάρυνση.

«Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών ισοδυναμεί με την χαριστική βολή στην οικοδομή. Με νεκρή την οικοδομή νεκρώνει -υπό τις παρούσες συνθήκες- και η οικονομία. Η κυβέρνηση πελαγοδρομεί μπρος στην ανάγκη να δημιουργήσει έσοδα», σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

32,7 εκατ. τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα το 2023

Peristeri News

Η συντονισμένη επιχείρηση της ΑΑΔΕ ανήμερα του Αγ. Βαλεντίνου

Peristeri News

Τα τσουχτερά πρόστιμα αν δεν διασυνδεθούν έγκαιρα ταμειακές με POS

Peristeri News

Leave a Comment