Πολιτική

Αλλαγές στα σχολεία από Σεπτέμβριο – Τι προανήγγειλε η Κεραμέως

Για όσα αλλάζουν από τον Σεπτέμβριο σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης μίλησε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Αρχής γενομένης από το νηπιαγωγείο, τα παιδιά θα ξεκινούν από 4 ετών. «Να υπενθυμίσω ότι οι χώρες που έχουν τα καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα είναι χώρες που συστηματικά τις περισσότερες φορές ξεκινούν το νηπιαγωγείο από πιο νωρίς. Άρα τα χρόνια αυτά είναι εξαιρετικά κρίσιμα για να δώσουμε περισσότερα εφόδια στα παιδιά μας. Άρα νηπιαγωγείο από τα 4 έτη σε όλη τη χώρα» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Real FM.

Εκτός από το ηλικιακό όριο, θα προστεθεί στα νηπιαγωγεία και η αγγλική γλώσσα με τη μορφή δραστηριοτήτων. «Θα το πω όπως ακριβώς το νιώθω, γιατί μόνο στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία να γίνονται δραστηριότητες στα αγγλικά και όχι και σε κάθε δημόσιο νηπιαγωγείο της χώρας;» ανέφερε η υπουργός.

Στη συνέχεια στάθηκε στην αλλαγή φιλοσοφίας που θα επιχειρηθεί στο σχολείο και η οποία θα εστιάζει πέρα από τη μετάδοση της γνώσης, και στην καλλιέργεια δεξιοτήτων. «Τι εννοώ με τις δεξιότητες; Κριτική σκέψη, επίλυση προβλημάτων, ενσυναίσθηση, ομαδική δουλειά. Πώς θα καλλιεργούνται αυτές οι δεξιότητες στα παιδιά μας; Μέσα από νέες θεματικές που μπαίνουν στο σχολείο, όπως ρομποτική, εθελοντισμός, οδική ασφάλεια, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, προστασία του περιβάλλοντος, κλιματική αλλαγή, ανακύκλωση, επιχειρηματικότητα. Όλες αυτές οι θεματικές μπαίνουν στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου από το νηπιαγωγείο μέχρι το γυμνάσιο. Κάθε θεματική είναι σταθμισμένη ανά εκπαιδευτική ηλικία» περιέγραψε η Νίκη Κεραμέως.

Όσον αφορά στα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, ο αριθμός τους διπλασιάστηκε και πλέον λειτουργούν συνολικά 112 πρότυπα και πειραματικά σχολεία. «Οι εξετάσεις για τα πρότυπα είναι στις 28 Ιουνίου και τώρα που μιλάμε τρέχουν οι αιτήσεις, ενώ οι αιτήσεις για τα πειραματικά σχολεία τρέχουν επίσης και η κλήρωση θα γίνει στις 24 Ιουνίου» είπε η υπουργός.

Τέλος, η κυρία Κεραμέως δήλωσε ότι ετοιμάζονται 453 νέα προγράμματα σπουδών. «Έχουμε προγράμματα σπουδών που είναι σε μερικές περιπτώσεις του 1998. Ετοιμάζουμε νέα προγράμματα λοιπόν, που θα οδηγήσουν σε νέα βιβλία» κατέληξε.

Related posts

Αλ. Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης επιδοτεί μια νέα γενιά αισχροκέρδειας

Peristeri News

Νέο μπαράζ τουρκικών προκλήσεων με 81 παραβιάσεις

Peristeri News

Δημοσκόπηση GPO: Αυξήθηκε το προβάδισμα της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Peristeri News

Leave a Comment