PeristeriNews.gr
Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: Να μην καταστρατηγήσουμε το Σύνταγμα της χώρας


Δριμεία επίθεση για το νομοσχέδιο των διαδηλώσεων και τα χρήματα της καμπάνιας «Μένουμε σπίτι» άσκησε στην ομιλία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε τσιτάτα, μίλησε με λόγια άλλων για να δικαιολογήσει «μία αντιδραστική θεσμική τομή με στόχο την ίδια την Δημοκρατία, με στόχο το δικαίωμα στη διαδήλωση». Τόνισε δε ότι την αντιδραστική αυτή τομή καμία κυβέρνηση δεν διανοήθηκε να φέρει στην Μεταπολίτευση.

Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι υπάρχουν στιγμές που το υπάρχον πλαίσιο δεν τηρείται και προκαλείται δυσφορία.

«Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάμε στο άλλο άκρο και να καταστρατηγήσουμε το Σύνταγμα της χώρας» σημείωσε.

Αναγνώρισε ότι έχουν γίνει αρκετές φορές μικρές συγκεντρώσεις που προκάλεσαν κυκλοφοριακό κομφούζιο,  αλλά σημείωσε ότι προβλέπεται ήδη η δυνατότητα οι αστυνομικές αρχές να περιορίσουν τους διαδηλωτές σε μία λωρίδα.

Σχολίασε δε πως κυκλοφοριακή συμφόρηση προκαλεί σήμερα και ο Μεγάλος Περίπατος, που όπως είπε, έχει μετατραπεί σε «Μεγάλο Περίγελο».

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν επιχειρεί να ρυθμίσει κάτι πάνω στην κοινή λογική, αλλά επιχειρεί μία επίθεση σε συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα. «Πρόκειται απλά για τη συνάντηση του ακροδεξιού δόγματος του κ. Βορίδη με την νεοδεξιά λογική του κ. Χρυσοχοίδη ή είναι ο φόβος των διαδηλώσεων που έρχονται;» είπε και τόνισε πως η χώρα δεν έχει ανάγκη από αυταρχισμό και προπαγάνδα.

Η απάντηση στο γιατί η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα αυτή την «αντιδραστική τομή» είναι, σημείωσε, γιατί «φοβάται» τις εξελίξεις και τις κοινωνικές αντιδράσεις «που έρχονται από Σεπτέμβρη» καθώς η χώρα «μπαίνει σε περίοδο βαθιάς ύφεσης». Και αυτό, όπως είπε, «παρά τα εκατομμύρια δημόσιου χρήματος που μοιράζετε για να σας φιλοτεχνούν κυρίαρχο και άτρωτο τα ΜΜΕ».

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας είπε: «Έχω την αίσθηση ότι θέλετε να περάσετε τον χρόνο που σας απομένει όχι χτίζοντας, αλλά γκρεμίζοντας». «Θέλετε να γκρεμίσετε και να εκδικηθείτε για μία Ελλάδα η οποία συλλογικά άφησε πίσω το μετεμφυλιακό κράτος της Δεξιάς και τα σύνδρομά της» συνέχισε.

Αναφερόμενος στα κεφάλαια της καμπάνιας “Μένουμε στο σπίτι” ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως μοιράστηκαν «σαν να ήταν χρήματα της οικογένειάς σας» και πρόσθεσε: «Μοιράστηκαν χωρίς κανένα κριτήριο, με μόνο στόχο τη χειραγώγηση». Σημείωσε δε πως χθες «ήρθε το απόγειο της γελοιοποίησης, με την απόφαση Μαρινάκη να επιστρέψει τα χρήματα».

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε σε υψηλότατους τόνους, λέγοντας: «Σε κάθε περίπτωση κ. Μητσοτάκη δεν είστε μόνο εκτεθειμένος, αλλά και κατεγέλαστος» και κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάρει πίσω «το πρόγραμμα της ντροπής».

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο προσπαθεί να διχάσει την κοινωνία, να οδηγήσει σε μία κατάσταση στην οποία «οι ηλικιωμένοι θα κατηγορούν τους νέους, οι φτωχοί τους πλουσίους, οι άνεργοι τους εργαζόμενους, ο δημόσιος υπάλληλος των 600 ευρώ τον υπάλληλο των 700 ευρώ, μία κοινωνία που θα τρώει τις σάρκες της, με την αστυνομία σε ρόλο εγγυητή της ομαλότητας, με την αστυνομία να αποφασίζει ποιος, πού και πότε θα διαδηλώσει».

Κανένα ελληνικό Σύνταγμα από το 1964 δεν επέβαλε υποχρέωση γνωστοποίησης των συγκεντρώσεων, είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ σε σύντομη αντιπαράθεση με τον κ. Μητσοτάκη κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «μετά από αυτό που έπαθε χθες είναι σε μία ανησυχία». «Δεν είναι εύκολο ο χορηγός σας να σας επιστρέφει τα χρήματα» σχολίασε καυστικά.

Την υποχρέωση γνωστοποίησης των συγκεντρώσεων, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, την είχαν μόνο τα χουντικά διατάγματα. Συνειδητά η ρήτρα αυτή απαλείφθηκε από το Σύνταγμα του 1975.

Το πιο εντυπωσιακό στο νομοσχέδιο αυτό δεν είναι σε αυτά που λέει, αλλά σε αυτά που παραλείπει, παρατήρησε. Απουσιάζει η όποια διάταξη που να περιορίζει την αστυνομική δράση, δεν προβλέπει ούτε την παραμικρή απαγόρευση, υποχρέωση, ευθύνη στις αστυνομικές αρχές.

«Η αστυνομία λαμβάνει κάθε αναγκαίο μέτρο σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία» γράφει το άρθρο για τις υποχρεώσεις της αστυνομίας είπε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι αυτό στέλνει το εφιαλτικό μήνυμα «Το κράτος είστε εσείς». «Όλη η πολιτική της καταστολής, όλα όσα είδαμε έναν χρόνο τώρα, αποτυπώνονται στο νομοσχέδιο» τόνισε, αναφερόμενος σε περιστατικά απρόκλητης βίας.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε απαράδεκτη τη ρύθμιση που ορίζει ότι πρέπει ένα πρόσωπο να είναι υπεύθυνο για τη συγκέντρωση και να πληρώνει τυχόν καταστροφές. Όπως είπε στόχος δεν είναι άλλος από το να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Στο σημείο εκείνο καταφέρθηκε και κατά του Κινήματος Αλλαγής, τονίζοντας πως «μεγαλύτερη ακόμη ντροπή είναι να ψηφίζεται κάτι τέτοιο από δημοκρατικές, προοδευτικές δυνάμεις».

Σχολίασε δε πως μπορεί «πολλοί να ζήλεψαν την δική σας διαδρομή προς τα έδρανα της Ν.Δ. κ. Χρυσοχοΐδη». Κάλεσε δε τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής «να μην ξεχνούν ποια ιστορική παράδοση υπηρετούν» και υπογράμμισε «η Δημοκρατική Παράταξη σε αυτόν τον τόπο έχει και θα έχει συνέχεια με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Απευθυνόμενος εκ νέου στον πρωθυπουργό τόνισε πως «σήμερα επιχειρείτε να ξηλώσετε είναι η δημοκρατική κατάκτηση της περιόδου της Μεταπολίτευσης». «Η Μεταπολίτευση μας έδωσε το Συμβόλαιο για την ομαλότερη περίοδο» είπε, προσθέτοντας πως ο ίδιος είναι από την πρώτη γενιά των τυχερών Ελλήνων που δεν έζησε πολιτικές διώξεις.

«Η δική μου γενιά μεγάλωσε σε μία Ελλάδα που εξέλιξε σε προοδευτική κατεύθυνση το Σύνταγμά της, που κατοχύρωσε το οικογενειακό Δίκαιο, που προσάτευσε τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, που θέσπισε τη δημόσια εκπαίδευση και το εθνικό σύστημα υγείας» είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως αυτό το Συμβόλαιο δεν γράφτηκε μόνο σε χαρτί, αλλά γράφτηκε στους δρόμους από τους ανθρώπους που υπέμειναν τα βάσανα μίας ζωής, από τους νέους του αντιδικτακτορικού αγώνα, της πολιτικής αλλαγής του 81, αλλά και αργότερα από τη γενιά του Γρηγορόπουλου και τους νέους του σήμερα.

«Αυτοί που φοβάστε είναι αυτοί που σας πίστεψαν έναν χρόνο πριν… Εκεί που νομίζατε ότι θα βλέπουν οι πολίτες για πάντα το σωτήρα, βλέπουν τον πρωθυπουργό της μεγαλύτερης ύφεσης που έχει ζήσει η χώρα στην μεταπολεμική περίοδο και προβληματίζονται» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «ο κόσμος κατανοεί πως ο δήθεν άτρωτος ηγέτης έχει χτίσει μία χάρτινη ηγεμονία».

«Νομοσχέδια σαν και αυτό θα βρουν την θέση που τους αξίζει: Στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πιερρακάκης: Πάνω από δέκα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για την Ελλάδα

Peristeri News

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα ζήτημα της κοινωνίας

Peristeri News

Leave a Comment