PeristeriNews.gr
Δημοτικά

«Αλαζονεία και πανικός είναι κακοί σύμβουλοι της Διοίκησης»


Άρθρο που υπογράφει ο αναπληρωτής συντονιστής της Δημ. Παράταξης «Ενεργοί Πολίτες για την Ανατροπή», Στάθης Κοκκορόγιαννης.

Αναλυτικά:

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης 30 Ιουνίου ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας,  απάντησε στα ερωτήματα της Δημοτικής Παράταξης «Ενεργοί Πολίτες για την Ανατροπή στο Περιστέρι», που αφορούσαν κυρίως την μετατροπή του Ο.Τ. 237 σε πλατεία με αναψυκτήριο και την λειτουργία αυτού χωρίς άδεια. Ατυχώς όμως, επικαλέστηκε το από 24-6-2016 έγγραφο της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Δόμησης και τα βρήκε, ως συνήθως,  όλα κατά νόμο όμορφα και τακτοποιημένα.

Δεν μπορεί όμως να μην γνώριζε το από 28-6-16 έγγραφο του Τμήματος Αδειοδοτήσεων και Ρυθμίσεων Εμπορικών Δραστηριοτήτων, σύμφωνα με το οποίο κατηγορούνται οι συντάκτες και υπογράφοντες του προηγούμενου εγγράφου της Υπηρεσίας Δόμησης για «παντελή άγνοια» του νόμου 2690/99. Τους «ενημερώνει» δε, ότι ο έλεγχος τήρησης της νομοθεσίας γίνεται κατά πάγια νομολογία του ΣτΕ, από κρατικά όργανα γιατί πρόκειται για άσκηση εξουσίας και όχι από ιδιώτη Μηχανικό.  Στο τέλος δε, με προφανή ειρωνεία  αντιμετωπίζει το σκεπτικό του εγγράφου της Υπηρεσίας Δόμησης, σύμφωνα με το οποίο το συγκεκριμένο κτίριο μπορεί να αδειοδοτηθεί ως εστιατόριο ή ζαχαροπλαστείο, επειδή στο παρελθόν εκεί έκανε πρόβα η φιλαρμονική του Δήμου και άρα από τότε εντάσσεται στην κατηγορία συνάθροισης κοινού. Επομένως με το ίδιο σκεπτικό, μπορεί να ανοίξει καφετέρια μέσα σε μια εκκλησία, επειδή εκεί «συναθροιζόταν ο κλήρος».

Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται απλά για σύγχυση μεταξύ των υπηρεσιών του Δήμου, που προκαλεί η «καινοτόμος σκέψη και δημιουργική λογική» της Υπηρεσίας Δόμησης, προκειμένου να συμβάλλει στην αδειοδότηση επιχείρησης εστίασης, κατά παρέκκλιση κάθε νομιμότητας, σε χώρο που θα έπρεπε να είναι σχεδόν αμιγώς παιδική χαρά.

Γι’αυτό και ο Δήμαρχος έχασε κάθε έλεγχο στο Δημοτικό συμβούλιο, απευθύνοντας ύβρεις και εκφράσεις πεζοδρομίου, στους Δημοτικούς Συμβούλους των «Ενεργών Πολιτών». Η αλαζονεία μετά το 62% των τελευταίων εκλογών απαιτεί αρετή και ηθικό πλεονέκτημα για να μην είναι καταστροφική, που είναι πλέον σαφές ότι δεν υπάρχει. «Να βάλετε 10η Μούσα την αλαζονεία σας» είπε στον Δήμαρχο ο Δημοτικός Σύμβουλος Στέφανος Παπαδόπουλος. Από την άλλη τι να πει κανείς για την «Μείζονα Αντιπολίτευση» σε ρόλο Συμπολίτευσης, που άκουσον-άκουσον,  ρωτούσε «γιατί άλλαξαν θέσεις στα ΚΑΦΑΟ».

Τώρα επί της ουσίας, επισημαίνονται για άλλη μια φορά τα παρακάτω:

α.      Με βάση το από 2-9-1971 Β.Δ. (ΦΕΚ Δ 201/2-9-1971) «Περί τροποποιήσεως του ρυμοτομικού σχεδίου Περιστερίου (Αττικής)», το Ο.Τ. 237 έχει χαρακτηρισθεί στο σύνολο του ως χώρος παιδικής χαράς.

β.      Σύμφωνα με το από 23-2-87, Π.Δ. 5, άρθρο 1, παρ. Β25, (ΦΕΚ Δ 166/ 6-3-87) περί χρήσεων Γής, οι χρήσεις, παιδικές χαρές, πλατείες, πάρκα, άλση, οδοί κλπ. κατατάσσονται στους ελεύθερους  κοινόχρηστους χώρους  σύμφωνα με την ειδική πολεοδομική λειτουργία τους.      

γ.       Ο νόμος 4269/14 (ΦΕΚ Δ 142/28-6-2014) «Χωροταξική και πολεοδομική Μεταρρύθμιση και Βιώσιμη Ανάπτυξη»  στο άρθρο 21,   κατατάσσει στην  κατηγορία  ελεύθεροι χώροι-αστικό πράσινο τους κοινόχρηστους  ελεύθερους  χώρους. Στο ίδιο άρθρο στην παράγραφο α, διευκρινίζει ότι  «μόνο για τις πλατείες-χώρους πρασίνου επιτρέπονται τα οριζόμενα στο άρθρο 20 του ν. 4067/12 καθώς και επιπλέον περιορισμένης έκτασης χρήσεις εστίασης και αναψυχής για την εξυπηρέτηση του κοινόχρηστου χώρου, υπό την προϋπόθεση ότι προβλέπονται από το εγκεκριμένο σχέδιο ή τον πολεοδομικό κανονισμό».         

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τα όσα αναφέρονται στο από 28-6-16 έγγραφο της Υπηρεσίας Αδειοδοτήσεων, αλλά και στο με αρ. πρωτοκόλου 19371/3-6-16 έγγραφο της Δημοτικής Παράταξης των Ενεργών Πολιτών, αποδεικνύουν ότι παρανόμως σε χώρο που έχει χαρακτηριστεί «παιδική χαρά» λειτουργεί χωρίς άδεια καφετέρια.

Το Ο.Τ. 237 σαφώς είναι όμορφο. Δεν είναι όμως παιδική χαρά. Είναι  πλατεία που παρανόμως διαμορφώθηκε, κατά παρέκκλιση μάλιστα και της αρχικής μελέτης.

Είναι προφανές, ότι η παράταξη «Ενεργοί Πολίτες για την Ανατροπή στο Περιστέρι» επιφυλάσσεται όπως έχει δηλώσει για κάθε νομική παρέμβαση σε ανώτερα νομικά και διοικητικά όργανα.

Η «αυτοκρατορία» αρχίζει να χάνει την λάμψη της. Η φθορά της έχει αρχίσει και η πτώση της θα συντελεστεί στον κατάλληλο χρόνο. Το πουλόβερ ξυλώνεται. Οι φιέστες, ο «άρτος και τα θεάματα», μόνο πίστωση χρόνου εξασφαλίζουν. Η εκμετάλλευση του χαρίσματος της επικοινωνίας στα διαπλεκόμενα ΜΜΕ, η φωτογράφηση με απόρους προσβάλλοντας ενίοτε ακόμη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι «κοινές εμφανίσεις» με μακαρόνια και ρύζια, δεν συγκινούν πλέον.

Η Διοίκηση είναι σε πανικό και φάνηκε ξεκάθαρα στο Δημοτικό Συμβούλιο-σταθμό της 30 Ιουνίου.

Στάθης Κοκκορόγιαννης

Αν. Συντονιστής της Δημ. Παράταξης «Ενεργοί Πολίτες για την Ανατροπή»

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Συνάντηση του Ανδρέα Παχατουρίδη με τον Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη

Peristeri News

Έφυγε από τη ζωή η Ιωάννα Ζερβάκη – Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

Peristeri News

Στην Κωνσταντινούπολη ο Ανδρέας Παχατουρίδης – Θα συναντηθεί με τον Ιμάμογλου

Peristeri News

Leave a Comment