PeristeriNews.gr
Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Σύνοδο των κρατών του ευρώ αν δεν επιτευχθεί συμφωνία


Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά της κοινές του δηλώσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, επικρίνοντας ορισμένους πιστωτές για τακτική κωλυσιεργίας, και τονίζοντας πως αν δεν επιτευχθεί τελικά συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε ανώτατο επίπεδο, ακόμη και με τη σύγκληση συνόδου των κρατών – μελών του ευρώ.

Ειδικότερα, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως ορισμένοι πιστωτές εμφανίζονται αμετανότητοι, καθώς «μετά τις καθυστερήσεις που προκάλεσαν στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης με απαιτήσεις για αχρείαστα πρόσθετα μέτρα για το 2018 σήμερα επαναλαμβάνουν την ίδια τακτική κωλυσιεργίας».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για προσπάθεια να δημιουργηθούν με τεχνητό τρόπο εμπόδια για την έξοδο από το πρόγραμμα σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα. «Κάποιοι», πρόσθεσε, «επιχειρούν να βλάψουν την ανάκαμψη, με επιπρόσθετες απαιτήσεις και παραβιάζοντας τα συμφωνημένα».

«Πρέπει να υπάρξει λύση στο Eurogroup»

Όπως ανέφερε, είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες που οφείλουν να οδηγήσουν σε λύση στο Eurogroup της Παρασκευής. Πρόσθεσε πως οι πληροφορίες τόσο του ιδίου οσο και του κ. Τουσκ είναι πως είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία.

Σημείωσε όμως ότι εξέφρασε τις ανησυχίες του στον κ. Τουσκ, λέγοντας πως, αν, παρά τις προβλέψεις, η συμφωνία δεν επιτευχθεί στο πλαίσιο του Eurogroup, του άτυπου οικονομικού διευθυντηρίου, όπως το χαρακτήρισε, θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε ένα ανώτερο επίπεδο, ώστε να έχουμε θετική εξέλιξη πριν το Πάσχα, σε κάθε περίπτωση μέσα στον Απρίλη, ακόμη κι αν χρειαστεί να φτάσουμε σε σύγκληση συνόδου των κρατών μελών του Ευρώ.

«Όχι άλλα παιχνίδια σε βάρος του ελληνικού λαού – Δεν παίζουμε τις κουμπάρες»

«Αυτή η ατέρμονη διαπραγμάτευση πρέπει να τελειώσει εδώ», διεμήνυσε, προσθέτοντας ότι υπάρχει ένα πλαίσιο συμφωνίας που δεν μπορεί να παραβιάζεται συνεχώς στο παρά πέντε. «Δεν είμαστε διατεθειμένοι θα παρακολουθούμε για πολύ ακόμη παιχνίδια σε βάρος του ελληνικού λαού … Δεν παίζουμε ένα παιγνίδι, παίζουμε με το μέλλον ενός ολόκληρου λαού» διεμήνυσε.

«Επειδή δεν παίζουμε ένα παιχνίδι, δεν παίζουμε τις κουμπάρες όπως όταν είμαστε μικροί […] αυτό πρέπει να σταματήσει. Αν το Eurogroup δεν είναι σε θέση να βγάλει λευκό καπνό την Παρασκευή, έχω ζητήσει από τον κ. Τουσκ να αναλάβει την πρωτοβούλία σύγκλησης συνόδου των κρατών του Ευρώ, ώστε να υπάρξει λύση άμεσα», επέμεινε.

«Δημοσιονομικά αποτελέσματα που εκπλήσσουν φίλους και εχθρούς»

Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στις επιδόσεις της οικονομίας, είπε πως «έχουμε φέρει δημοσιονομικά αποτελέσματα που εκπλήσσουν φίλους και εχθρούς», ενώ επέκρινε το ΔΝΤ για την αβεβαιότητα, που, όπως είπε, έχει προκαλέσει με τη στάση του.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, το 2016 κλείνει με ένα εντυπωσιακό αποτελεσμα: το έτος αναμένεται να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα πολύ πάνω από 3%.

Η απάντηση Τουσκ στο αίτημα σύγκλησης Συνόδου των ηγετών του Ευρώ

Ερωτηθείς αν είναι έτοιμος να αποδεχθεί το αίτημα του Πρωθυπουργού για σύγκληση συνόδου των κρατών μελών της Ευρωζώνης, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία την Παρασκευή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αρκέστηκε να πει ότι δεν θέλει να κάνει υποθέσεις ούτε σχόλια επί αρνητικών σεναρίων.

Όπως είπε, είναι πολύ εύκολο να χαλάσει όλη μας η καλή δουλειά και να δώσουμε λάθος εικόνα με τέτοιες υποθέσεις

«Εγώ θα κάνω τη δουλειά μου», πρόσθεσε, ενώ επεσήμανε ότι αυτό που θέλει να κάνει αυτή τη στιγμή είναι υποστηρίξει τους υπουργούς Οικονομικών να φτάσουν σε μια συμφωνία στο επικείμενο Eurogroup.

 

 

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μ. Βορίδης: Τα ονόματα πρέπει να σβηστούν από το Σύνταγμα

Peristeri News

Χρ. Σταϊκούρας: Χρειαζόμαστε μια διετία για την οριστική αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου

Peristeri News

Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 20 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία

Peristeri News

Leave a Comment