PeristeriNews.gr
Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Ολοκληρωτική αρπαγή της ιδιωτικής περιουσίας


Οι διατάξεις του νέου πτωχευτικού δικαίου έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα γιατί για πρώτη φορά δημιουργείται μια συνθήκη ολικής απώλειας της ιδιωτικής περιουσίας, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με εκπροσώπους της Ένωσης Δικαίου Προστασίας Καταναλωτών.

«Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για μια ολιστική παρέμβαση στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους. Κατά τη γνώμη μου, εδώ έχουμε μια ολιστική ή ολοκληρωτική, αν θέλετε, αρπαγή της ιδιωτικής περιουσίας» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Όπως εξήγησε, «μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως πτωχεύουν και χρεοκοπούν επιχειρήσεις και κράτη. Δεν γνωρίζαμε πως πτωχεύουν και φυσικά πρόσωπα». Αυτό, όμως, που, όπως είπε, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό «είναι το γεγονός ότι οι νέες αυτές ρυθμίσεις έρχονται δέκα χρόνια μετά την πτώχευση της χώρας και δύο χρόνια μετά τη ρύθμιση του χρέους και της ανάκαμψης της οικονομίας».

«Βλέπουμε ότι όσοι άντεξαν τις κρίσεις, οι ευάλωτοι συμπολίτες μας, θα βρεθούν μπροστά στον κίνδυνο της ατομικής χρεοκοπίας» είπε. Κι αυτό, όπως εξήγησε, θα είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό, αν λάβουμε υπ’ όψιν και τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τη διεύρυνση των ανισοτήτων και τη συρρίκνωση του εισοδήματος από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε δημόσια τη στήριξή του στην πρόταση νόμου που έχει φέρει στον δημόσιο διάλογο η Ένωση Δικαίου Προστασίας Καταναλωτών και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να αναδειχθεί η πρωτοβουλία αυτή ως μία άμυνα της κοινωνίας των πολιτών απέναντι σε νομοθετικές παρεμβάσεις που θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο και θα δυσχεράνουν τη δυνατότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να μπορέσουν να αντέξουν από τη νέα επιδείνωση της οικονομίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης, Δημήτρης Αυγητίδης, είπε ότι κατέθεσαν την πρόταση που έχουν επεξεργαστεί σημαντικοί επιστήμονες του χώρου, καθηγητές, δικαστές, νομικοί, με σκοπό να συνεισφέρουν στον δημόσιο διάλογο για το πτωχευτικό. «Φοβούμαστε ότι έγινε αυτό που θέλαμε να αποτρέψουμε, δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα να μην αντιμετωπιστούν σαν μια επιχείρηση που είναι υπό πτώχευση και που θα πρέπει να ακολουθήσει ρευστοποίηση της περιουσίας της» σημείωσε, τονίζοντας ότι «επιδίωξη μας ήταν να ακολουθήσει ένα πτωχευτικό δίκαιο που θα είχε κοινωνικό χαρακτήρα».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σήμερα στη Βουλή έχουμε ένα σχέδιο νόμου που αποκαλείται ως σχέδιο «δεύτερης ευκαιρίας» και ότι «πρέπει να το συζητήσουμε κατά πόσο αποτελεί δεύτερη ευκαιρία και αν αποτελεί ευκαιρία, για ποιον είναι ευκαιρία και πώς θα μπορούσε να διορθωθεί».

Με τη σειρά του, ο Δημήτρης Σπυράκος, μέλος του δ.σ., τόνισε ότι η πρόταση της κυβέρνησης «έχει στοιχεία οπισθοδρόμησης σε σχέση με το νομικό γίγνεσθαι στην ΕΕ, το οποίο δεν φημίζεται και για την προοδευτικότητά του». Όπως σημείωσε, έχει αλλάξει ακόμη και ο σκοπός της πτώχευσης. «Έχει φύγει ο όρος της διατήρησης της επιχείρησης, που στην παρούσα συνθήκες είναι ζητούμενο και τώρα στόχος είναι η ρευστοποίηση της επιχείρησης».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα ζήτημα της κοινωνίας

Peristeri News

Αλ. Τσίπρας: Δεν σκέφτηκα ποτέ να διαπραγματευτώ τη θέση μας στην Ευρώπη

Peristeri News

Leave a Comment