PeristeriNews.gr
Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Οι θεσμοί είναι που μας επιβάλλουν τους φόρους


«Έρχονται αυτοί που μας επιβάλλουν τους φόρους και μας λένε μειώστε τους φόρους», υποστήριξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση για την αντίστοιχη αναφορά της Ντέλιας Βελκουλέσκου στη συνέντευξη στη «Ναυτεμπορική». Ο ίδιος αμφισβήτησε ευρύτερα τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «έχει πέσει τόσες φορές έξω». Ο ίδιος διεμήνυσε ότι με την έξοδο στις αγορές ανοίγει ένας δρόμος, αν και συμπλήρωσε ότι «θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι».

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, διευκρίνισε ότι πρέπει να επαναληφθεί αυτή η θετική έξοδος, να έχουμε μια σταδιακή μείωση των επιτοκίων το επόμενο διάστημα ώστε να είμαστε σε θέση σε έναν χρόνο από τώρα να εγκαταλείψουμε, όπως είπε, τα προγράμματα στήριξης.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε πως αυτό που έχει σημασία δεν είναι να πανηγυρίσουμε, τονίζοντας πως το κρίσιμο είναι η πρόσβαση να αποδειχνει διαρκής και επαναλαμβανόμενη και το ομόλογο να μειώνει το επιτόκιό του στην αγορά.

Κάναμε ένα σημαντικό βήμα, είναι η αρχή του τέλους μιας περιπέτειας, όχι το τέλος, έχουμε ακόμη δρόμο, όμως έχουμε τη βεβαιότητα ότι τα πιο δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς τι σημαίνει αυτή η έξοδος για τους πολίτες είπε ότι πρέπει συνειδοποιήσουν ότι σιγά σιγά ανοίγει μια χαραμάδα ελπίδας.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα το 2018 θα βγει από τα προγράμματα και ζητούμενο αποτελεί η επόμενη ημέρα, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.

«Εξασφαλίσαμε ρήτρα ανάπτυξης»

Για το χρέος ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη ρήτρα ανάπτυξης που εξασφάλισε η κυβέρνηση στη συμφωνία του Eurogroup. «Το ΔΝΤ επιμένει στην περαιτέρω απομείωση του χρέους, δεν τελείωσε η διαδικασία, αλλά έχουν μπει τα θεμέλια για να μιλήσω και ως πολιτικός μηχανικός» δήλωσε και τόνισε ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος.

«Απέλπιδα προσπάθεια της αντιπολίτευσης να τζογάρει στο μαύρο»

Επιτέθηκε στην αντιπολίτευση κάνοντας λόγο για απέλπιδα προσπάθειά της να τζογάρει στο μαύρο και σχολίασε ότι «ευτυχώς για τη χώρα που έρχονται τα άλλα χρώματα».

«Παραλάβαμε τη χώρα σε ένα ασφυκτικό όριο που έληγε η ρευστότητα. Τώρα πλέον όλοι οι δείκτες αρχίζουν και βελτιώνονται» είπε.

«Πιο θετικοί όροι για την ποσοτική χαλάρωση»

Σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά και είναι πιθανό να υποτιμούμε κινδύνους και να υπερτιμούμε τις δυνατότητες σημειώνοντας πως οι προηγούμενες εκτιμήσεις της κυβέρνησης ήταν πως για να επιτευχθούν τα χθεσινά επιτόκια, ήταν η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, φάνηκε τελικά πως μπορέσαμε να πιάσουμε αυτά τα επιτόκια χωρίς το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.

Εκτίμησε ότι πλέον είναι πιο θετικοί οι όροι «να χτυπήσεις την πόρτα της ΕΚΤ για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

«Όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα, άρα αν η χώρα βγει στις αγορές, περπατήσει και φύγουμε από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 τότε θα αποδειχθεί ότι ορθώς πράξαμε και βγήκαμε στις αγορές» είπε.

Αιχμές κατά ΔΝΤ

Αναφερόμενος στα μέτρα και τα αντίμετρα είπε πως ταυτόχρονα με τις επιβαρύνσεις θα υπάρξουν και ελαφρύνσεις. Οσα πάρουμε θα δώσουμε, αυτή ήταν η συμφωνία, ανέφερε.

Ανέφερε ακόμη πως ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, θα ενεργοποιήσει -αντί για τον «κόφτη»- τον «δότη».

Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά του ΔΝΤ. «Αν θέλαμε σοβαρές προβλέψεις δεν θα περιμέναμε την κυρία Βελκουλέσκου. Εχουν πέσει έξω πολλές φορές» ανέφερε.

«Στο ζήτημα της φοροδιαφυγής δεν είμαι ακόμα ικανοποιημένος από τις εισπράξεις»

Ερωτηθείς για το ζήτημα της φοροδιαφυγής δήλωσε ικανοποιημένος από τον αριθμό των ελέγχων στο λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή, καθώς και τον καταλογισμό προστίμων ωστόσο παραδέχτηκε ότι δεν είναι ακόμα ικανοποιημένος από τις εισπράξεις.

«Γίνεται μία πολύ μεγάλη προσπάθεια. Και γίνεται προσπάθεια για τη φοροδιαφυγή που ελάμβανε χώρα τα προηγούμενα χρόνια. Το μεγάλο πάρτι σταμάτησε. Δεν υπήρχε χώρος στη δημόσια σφαίρα, όποια πέτρα και να σήκωνες έβλεπες διαφθορά. Υπάρχει πολιτική βούληση για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής» είπε.

«Φτάσαμε στο χείλος της καταστροφής για να δικαιώσουμε την εντολή της διαπραγμάτευσης»

Σχετικά με το αν είχε κάνει διαφορετικά κάποια πράγματα το 2015 τόνισε ότι η ζωή δεν χτίζεται με τα «αν». «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αντιμετωπίσαμε δυσκολίες. Βρεθήκαμε στο φάσμα κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και μπροστά σε μία κυνική αντιμετώπιση που δεν είχα φανταστεί. Αυτό το ομολογώ. Πιστεύω ότι αυτό που αφήσαμε πίσω μας από τη μάχη άλλαξε το αποτύπωμα της χώρας, από εκεί που ήμασταν ένας τεμπέλικος λαός μας βλέπουν ως ένα λαό που πληρώνει τις διεφθαρμένες κυβερνήσεις που είχε» είπε.

Υπεραμύνθηκε των αποφάσεων της περιόδου τονίζοντας ότι «έδωσα την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου με πίστη σε έναν σκοπό να κάνω διαπραγμάτευση. Φτάσαμε στο χείλος της καταστροφής για να δικαιώσουμε αυτή την εντολή».

Αιχμές κατά Γ. Βαρουφάκη – «Του εύχομαι καλές πωλήσεις…»

Ερωτηθείς για τα λεγόμενα Βαρουφάκη, με αφορμή τα αποσπάσματα από το βιβλίο του που δημοσιεύτηκαν την Κυριακή σε εφημερίδες, ο κ. Τσίπρας είπε πως όλα αυτά έχουν καταγραφεί, έχουν ακουστεί και άφησε σαφείς αιχμές κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών, λέγοντας μεταξύ άλλων πως ο κ. Βαρουφάκης θέλει να κάνει καριέρα ως συγγραφέας:

Τι απ΄ όλα αυτά δεν έχει ειπωθεί; Πήγαμε σε μια εκλογική αναμέτρηση που οι 2 στις 3 ερωτήσεις που γίνονταν σε μένα ήταν για τον κ. Βαρουφάκη. Ο κ. Βαρουφάκης θέλει να κάνει καριέρα ως συγγραφές, να πουλήσει, το βιβλίο του έχει μεταφρασθεί στα ελληνικά.

Πρόσθεσε πως του κάνει εντύπωση το γεγονός ότι ενώ ο κ. Βαρουφάκης έχει γράψει ένα βιβλίο εδώ και τρεις μήνες, τρεις ή τεσσερις ερφημερίδας που, όπως είπε, ασκούν κριτική στην κυβέρνηση αποφάσισαν να έχουν ακριβώς το ίδιο ρεπορτάζ και έκανε λόγο για απόπειρα αλλαγής ατζέντας από την αντιπολίτευση και τα μέσα, που, όπως είπε, τη στηρίζουν.

Θα πω ένα πράγμα και δεν θα ξαναμιλήσω για τον κ. Βαρουφάκη, πρόσθεσε και σημείωσε: Θα πω ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 ήταν ένα εξάμηνο μάχης πρωτίστως του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης, που δεν μπορεί να ευτελίζεται στο διογκωμένο «εγώ» του καθενός. Ήταν συλλογική μάχη … Θα ευχηθώ καλές πωλήσεις στο βιβλίο του κ. Βαρουφάκη.

Σε ερώτημα αν ήταν λάθος η επιλογή του να τοποθετήσει τον κ. Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών, απάντησε πως «η ιστορία το έχει αποδείξει και το έχει καταγράψει».

«Άλλο η διάκριση των εξουσιών και άλλο η εξουσία των διακρίσεων»

Ερωτηθείς σχετικά απέρριψε την ύπαρξη σύγκρουσης της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη. Αναγνώρισε ότι υπάρχουν προβλήματα στη Δικαιοσύνη καθώς και αποφάσεις «που θα έλεγε κανείς ότι συμβάλουν στην μη αποκατάσταση του αισθήματος εμπιστοσύνης. Αυτό αφορά συγκεκριμένους δικαστές. Δεν μπορώ να κατηγορήσω συλλήβδην» είπε.

Ξεκαθάρισε ότι η διάκριση των εξουσιών απορρέει από το Σύνταγμα και δεν το αμφισβητεί κανείς. Ωστόσο πρόσθεσε ότι «το γεγονός ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη δεν το αμφισβητεί κανείς άλλο όμως ανεξάρτητη δικαιοσύνη άλλο ανεξέλεγκτη δικαιοσύνη. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να έχουν κρίση επί των αποφάσεων».

Οι Υπουργοί και τα πολιτικά πρόσωπα έχουν το δικαίωμα τα κρίνουν τεκμηριωμένα σημείωσε και πρόσθεσε «φανταστείτε αν οποιαδήποτε εξουσία θεωρούσε ότι είναι πάνω από την κριτική».

Χαρακτήρισε υποκρισία τις αντιδράσεις για τον ορισμό της Βασιλικής Θάνου ως συμβούλου και διερωτήθηκε «όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί που έχουν στα γραφεία τους συνταξιούχους δικαστικούς αποτελεί μομφή;».

«Ο κ. Σαμαράς πήρε τον κ. Αθανασίου όσο ήταν εν ενεργεία και παραιτήθηκε για να μπει στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. Αν μπορείτε να αποδείξετε έστω και μία παρέμβαση της κυβέρνησης να μου την πείτε» σημείωσε.

«Η κυβέρνηση κι εγώ έχουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και στην πλειοψηφία των δικαστικών» πρόσθεσε.

«Η βία δεν αντιμετωπίζεται με εφόδους»

Σχετικά με το ζήτημα της ασφάλειας στην Αθήνα και την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση υπογράμμισε ότι «είμαστε μία από τις πιο ασφαλείς πρωτεύουσες της Ευρώπης, η Ελλάδα είναι πυλώνας ασφάλειας. Το πρόβλημα της εγκληματικότητας οφείλουμε στοχευμένα και μεθοδευμένα να το αντιμετωπίζουμε στη ρίζα του. Πάντα θα υπάρχουν εκφάνσεις βίας».

Τόνισε ότι στο κέντρο της Αθήνας «δεν θα δείτε αυτό που βλέπαμε το 2011 έως και 2014 που ήταν μία πόλη αστακός, με οδοφράγματα. Η βία δεν αντιμετωπίζεται ούτε με εφόδους ούτε με περισσότερη καταστολή και βία».

Ειδικά για τα Εξάρχεια είπε ότι πρόκειται για μία ιδιαίτερη περιοχή, ενώ για πρώτη φορά υπήρξε επιχείρηση για παράνομη διακίνηση ναρκωτικών. «Δεν ιεραρχώ ως σημαντικότερο πρόβλημα τα Εξάρχεια από ότι το Μενίδι και τα Λιόσια» είπε.

Ν.Δ.: Ο κ. Τσίπρας ξεπέρασε και τον ίδιο του τον εαυτό με ρεσιτάλ θράσους

Για ρεσιτάλ θράσους και ψεμάτων για να καλύψει την ανικανότητα και την αποτυχία του κατηγορεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή τη συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

«Μας ανακοίνωσε ως θετικά βήματα και επιτυχίες, τους ατελείωτους φόρους που πληρώνουν οι Έλληνες, τις διαρκείς μειώσεις μισθών και συντάξεων, το Μνημόνιο στο οποίο έχει δεσμεύσει τη χώρα ως το 2022, τη συνεχή λιτότητα για δεκαετίες που έχει υπογράψει» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Με αφορμή την αναφορά του Πρωθυπουργού πως «βλέπει γύρω του χαμογελαστά πρόσωπα» σχολιάζει ότι «είναι προφανώς από τη χαρά που υποδεχόμαστε όλοι οι πολίτες τα εκκαθαριστικά της εφορίας αυτές τις μέρες. Ίσως κάποιος πρέπει να του εξηγήσει ότι η ζωή στο γυάλινο Πύργο του Μαξίμου έχει ημερομηνία λήξης, όσες ώρες συνεντεύξεων και αν κάνει».

«Και τότε οι δικαιολογίες που άρχισε να ψελλίζει για αυταπάτες, λάθος εκτιμήσεις και επιλογές προσώπων, δεν πρόκειται να τον γλυτώσουν από την σκληρή λαϊκή ετυμηγορία. Τουλάχιστον, θα έχει εξασφαλίσει μια καριέρα ηθοποιού για το μέλλον …» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΑΣΟΚ: Ο κ. Τσιπρας αυταπατάται αν νομίζει ότι μπορεί να συνεχίζει να πουλά ψεύτικες ελπίδες

Μήνυμα ότι ο κ. Τσιπρας αυταπατάται, αν νομίζει ότι μπορεί να συνεχίζει να πουλά νέες, ψεύτικες ελπίδες στον ελληνικό λαό, θεωρώντας ότι οι εκλογές «παραγράφουν» τις ευθύνες για τα ψέματα, την ανευθυνότητα και την πολιτικό τυχοδιωκτισμό που επέδειξε τα προηγούμενα χρόνια, είτε ως αντιπολίτευση, είτε ως κυβέρνηση, έστειλε το ΠΑΣΟΚ.

Σε ανακοίνωση με αφορμή τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού τονίζει ότι «όλοι ξέρουν, ότι φόρτωσε τη χώρα και τους πολίτες με νέα δυσβάσταχτα βάρη, δεσμεύσεις, εποπτεία και μνημόνια μέχρι το 2060, ενώ παράλληλα παρέδωσε τον έλεγχο της δημόσιας περιουσίας για…..έναν αιώνα. Για ποιο τέλος των μνημονίων το 2018 μιλά λοιπόν;».

ΚΚΕ: Το κλίμα αισιοδοξίας συντρίβεται από την σκληρή πραγματικότητα

Επίθεση στον Πρωθυπουργό ότι το κλίμα αισιοδοξίας που προσπαθεί να καλλιεργήσει με αφορμή την «έξοδο στις αγορές» συντρίβεται κάτω απ’ τη σκληρή πραγματικότητα που ζει ο λαός, τα μέτρα που έχει προνομοθετήσει η κυβέρνηση για μετά το 2018, αλλά και τις νέες δεσμεύσεις εν όψει της γ’ αξιολόγησης εξαπολύει το ΚΚΕ.

Σχολιάζοντας τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha» σημειώνει ότι «στον ελληνικό λαό κοστίζει πολύ ακριβά η “εμπιστοσύνη” των αγορών και των επενδυτών, δηλαδή του κεφαλαίου, οι οποίοι έχουν κάθε λόγο να χαιρετίζουν την πολιτική της κυβέρνησης, αφού αυτή υλοποίησε και με το παραπάνω όλες τις αντιλαϊκές απαιτήσεις τους» προσθέτει το ΚΚΕ, καταλήγοντας στο σχόλιο του ότι «στο μόνο που είχε δίκιο ο κ. Τσίπρας είναι ότι η ΝΔ δεν έχει εναλλακτική πρόταση απέναντι στη δική του, αφού η σημερινή κυβέρνηση υλοποιεί κατά γράμμα την ίδια αντιλαϊκή στρατηγική των προηγούμενων».

Ποτάμι: Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε ξανά με το γνωστό κοκτέιλ ψεμάτων

Κριτική στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι εμφανίστηκε ξανά με το γνωστό κοκτέιλ ψεμάτων και λαθρεμπορίου ελπίδας» ασκεί ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόρδας.

Στην ανακοίνωσή του με αφορμή τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού, ο κ. Τσιόδρας εξηγεί:

«Μιλάει για άρση της επιτροπείας το 2018 όταν, μόλις σήμερα, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή αναφέρει στην έκθεσή του ότι: “Ο δρόμος για την κανονικότητα θα είναι μακρύς και όλα δείχνουν ότι το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας δεν θα έλθει το 2018”.

Πανηγυρίζει ως επιτυχία της κυβέρνησής του την έξοδο στις αγορές όταν επιστρέφουμε σε αυτές με επιτόκια του 2014, τη στιγμή που άλλες χώρες που βρίσκονταν την ίδια περίοδο σε μνημόνια, όπως η Πορτογαλία, δανείζονται με 1,25%.

Κομπάζει για ανάπτυξη 1,8% το 2017 όταν η πρόβλεψη της δικής του κυβέρνησης στον προϋπολογισμό ήταν 2,7% και μειώθηκε λόγω των καθυστερήσεων του.

Αναγνωρίζει ότι η χώρα έφθασε στο χείλος του γκρεμού το 2015, δεν λέει όμως ότι αυτό έγινε εξαιτίας των τυχοδιωκτικών επιλογών του οι οποίες κόστισαν στους Έλληνες πολίτες 100 δισ.

Καυχιέται ακόμη και για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη όταν έφθασε κοντά στην έξοδο λόγω των δικών του εγκληματικών λαθών.

Χαρακτηρίζει ελληνική επιτυχία τον αλγόριθμο του 15% για τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες (Gross Financing Needs) στο οποίο κατέληξε το Eurogroup του Ιουνίου για το χρέος, όταν αυτό είναι γνωστό ότι αποτελεί θέση του ΔΝΤ από τον Μάιο του 2013 (Public Debt Sustainability Αnalysis in Market-Access Countries) και ενεργοποιείται τώρα που το χρέος κρίνεται “εξαιρετικά μη βιώσιμο”.

Ξεπερνάει λες και δεν “τρέχει τίποτα” τα προεκλογικά ψέματα του Ιανουαρίου του 2015 θεωρώντας πως σβήστηκαν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, όπου κατέβηκε με κεντρικό σύνθημα το “παράλληλο πρόγραμμα”, ενώ ακόμη και λίγο πριν από την ψήφιση του τελευταίου πακέτου τον Ιούνιο διαβεβαίωνε “ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα”.

Mιλάει για ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης όταν ο ίδιος τη χαρακτηρίζει “θεσμικό εμπόδιο”, προεξοφλεί αποφάσεις της, καλύπτει υπουργούς του που επιτίθενται με χυδαίο τρόπο κατά δικαστών και χρησιμοποιεί πρώην δικαστικούς ως το “μακρύ κυβερνητικό χέρι” (προφανώς επειδή δεν θέλει η Δικαιοσύνη να είναι ανεξέλεγκτη)».

 

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Leave a Comment