PeristeriNews.gr
Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Μετά από επτά χρόνια υπάρχει ορίζοντας


Βαθιά αισιόδοξος ότι τούτες τις μέρες «περνάμε τον τελευταίο δύσκολο κάβο» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στον Εύοσμο.

«Έχω την πεποίθηση και τη βαθιά αισιοδοξία ότι τούτες τις μέρες περνάμε τον τελευταίο δύσκολο κάβο και σε πολύ λίγο καιρό οι πολίτες, ο καθένας από μας, με τις μεγάλες θυσίες που έχει κάνει, θα μπορεί να δει πού οδηγεί αυτός ο δύσβατος δρόμος», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Επτά χρόνια τώρα δεν βλέπουμε πού οδηγεί. Σήμερα για πρώτη φορά μπορούμε να δούμε ότι υπάρχει ορίζοντας, υπάρχει προοπτική».

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι με την αλλαγή του κλίματος και παρά τις καθημερινές «σειρήνες των ΜΜΕ», ο κόσμος θα αρχίσει να βλέπει με πιο καθαρή ματιά μικρά, αλλά ουσιαστικά αποτελέσματα στην καθημερινότητά του.

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι στον δρόμο προς τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη το πρώτο μέλημα της κυβέρνηση θα είναι η στήριξη του κοινωνικού κράτους.

«Επανασταστική μεταρρύθμιση» η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη θέσπιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας «επαναστατική μεταρρύθμιση που αλλάζει ριζικά το χάρτη του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Η θέσπιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι μια μεταρρύθμιση με κοινωνικό πρόσημο, είπε, προσθέτοντας ότι βασική δέσμευση της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση της δυνατότητας και του τελευταίου πολίτη να έχει πρόσβαση σε ένα αξιοπρεπές σύστημα υγείας.

Ακόμη, υπογράμμισε πως προτεραιότητα σε αυτή τη μεταρρύθμιση είναι «οι λαϊκές περιοχές που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη».

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός η κυβέρνηση είναι ήδη τεχνικά και θεσμικά έτοιμη ώστε οι πρώτες 60 τοπικές μονάδες υγείας να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους το καλοκαίρι ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα τεθούν σε λειτουργία, σε ολόκληρη τη χώρα, 239 μονάδες σαν το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου του Ευόσμου.

Ανέφερε ακόμη ότι «οι παρεμβάσεις αυτού του τύπου θα έπρεπε να έχουν γίνει την εποχή που είχαμε πλεονάσματα και όχι ελλείμματα, την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, του Χρηματιστηρίου και των εξοπλιστικών για να μην ξεχνάμε και ποιοι χρεοκόπησαν τη χώρα».

Ωστόσο, συνέχισε «η εμβληματική αυτή μεταρρύθμιση γίνεται σε μία περίοδο κρίσης» και παρά το γεγονός ότι «κυβερνούμε σε συνθήκες αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής και με το πιστόλι στον κρόταφο».

Επισήμανε στη συνέχεια ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα αμβλύνει τις παθογένειες του ΕΣΥ, σημειώνοντας ότι η απουσία της μέχρι σήμερα ήταν η αιτία για την εξάντληση των νοσοκομείων και αυτό που ονομάζεται παθητική ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση «δίνει τεράστιες μάχες» στο χώρο της Υγείας, παραπέμποντας στη λειτουργία του νοσοκομείου Σαντορίνης, το οποίο, όπως υποστήριξε, «κρατούσαν κλειστό αυτοί που ήθελαν να πριμοδοτήσουν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια στο νησί». Ομοίως, συμπλήρωσε, αυτοί που αντιστέκονται σθεναρά στη λειτουργία των χειρουργείων στη Ζάκυνθο «είναι αυτοί που έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους την ενίσχυση των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων».

Διευκρίνισε πάντως ότι η κυβέρνηση δεν έχει προκατάληψη σε βάρος του ιδιωτικού τομέα, αλλά αυτός θα πρέπει – όπως παρατηρησε – να λειτουργεί με όρους και έλεγχο, όπως σε όλα τα ευνομούμενα κράτη.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. «Θέλω με την ευκαιρία να απευθυνθώ στους γιατρούς που τελειώνουν και παίρνουν τώρα την ειδικότητά τους να εμπιστευτούν αυτή τη σημαντική μεταρρύθμιση της υγείας και να μείνουν εδώ» είπε.

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι «οι συνθήκες είναι δύσκολες» και ότι «δεν είμαστε στον παράδεισο» αλλά διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση αγωνίζεται «απέναντι σε κατεστημένα» και ευχαρίστησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία «που δίνουν σκληρή μάχη».

«Όταν ακούμε ότι η μεταρρύθμιση πρωτοβάθμιας υγείας είναι σοβιετικού τύπου, όταν ακούμε από τον τομεάρχη της Ν.Δ. ότι θα τα αλλάξουν όλα και θα απολύσουν τον κόσμο, τους αφήνουμε, γιατί τώρα τελευταία όλα τα ακούνε πέτσινα, τα αντίμετρα πέτσινα, το κύπελλο στον ΠΑΟΚ, πέτσινα τα κέντρα υγείας. Πέτσινη είναι η ευαισθησία τους απέναντι στον λαό», πρόσθεσε.

«Όλα στο φως»

Αναφερόμενος στο «πάρτι» στο χώρο της Υγείας των περασμένων ετών διαβεβαίωσε ότι «όλα θα έρθουν στο φως», ενώ πρόσθεσε ότι κυβέρνηση δίνει «μάχη μέρα με τη μέρα» με το «βαθυ σύστημα της διαπλοκής».

«Μπορεί κάποιοι να νομίζουν ότι τα πλουσιοπάροχα πάρτι και οι εποχές αυτές είναι περασμένες, δεν είναι όμως ξεχασμένες γιατί όλα αυτά έγιναν στην πλάτη των Ελλήνων», σημείωσε.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αποφυλάκιση με όρους για τον Νίκο Μιχαλολιάκο

Peristeri News

Ψηφίστηκε ο νέος δικαστικός χάρτης της χώρας

Peristeri News

Γ. Φλωρίδης για Μάτι: Η δίκη έγινε με βάση τον ποινικό κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ

Peristeri News

Leave a Comment