PeristeriNews.gr
Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Η κρίση έφερε στο προσκήνιο αιτήματα για περισσότερη δημοκρατία


«Η πρότασή μας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση έχει ως κύριο σκοπό την ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού, την εμβάθυνση της δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής, την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων, την κατάργηση των προνομιακών θεσμών υπέρ της πολιτικής ελίτ», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Ακόμη, επιχειρεί να απαντήσει και στις μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη κάθε οργανωμένη δημοκρατία στην αυγή του 21ου αιώνα. Λαμβάνει υπόψη τους μετασχηματισμούς κράτους και θεσμών αλλά και την ανάδυση πολλαπλών κέντρων εξουσίας που δεν ελέγχονται από τον λαό», πρόσθεσε μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επί της λήψης απόφασης για την προθεσμία που η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος θα παραδώσει την έκθεσή της.

«Καλώ τα κόμματα να μην θέσουν ζήτημα κομματικής πειθαρχίας»

Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων να μην θέσουν στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. «Να αφήσουν τους βουλευτές να ψηφίσουν ελεύθερα», εξήγησε.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι το Σύνταγμα έχει χαρακτηριστεί και ως το «Δίκαιο Της Πολιτικής». «Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα και την υποχρέωση να σκεφτούμε πάνω στην εμπειρία της χρεοκοπίας, της κρίσης αλλά και της διαχείρισής της. Να στοχαστούμε πάνω στις θεσμικές αιτίες τους και να αντλήσουμε διδάγματα», συμπλήρωσε. «Η οικονομική κρίση μας οδήγησε να κοιτάξουμε κατάματα το δημοκρατικό έλλειμμα, τις θεσμικές και διοικητικές ανεπάρκειες και έφερε στο προσκήνιο, με ένταση, λαϊκά αιτήματα για περισσότερη δημοκρατία, ισότητα, κοινωνική προστασία. Το αίτημα για την ριζική μεταρρύθμιση του κράτους», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Είπε επίσης ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι κορυφαία διαδικασία, ανεξαρτήτως συγκυρίας. «Σήμερα όμως η συγκεκριμένη διαδικασία έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, γιατί έρχεται σε μια μεταβατική στιγμή για την κοινωνία, τη χώρα και την οικονομία», συνέχισε. Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει μια πρόταση «που αποφεύγει τον συνταγματικό μαξιμαλισμό», καθώς όπως διευκρίνισε, «δεν εξαρτώνται όλα από το Σύνταγμα, το Σύνταγμα θέτει τα όρια». Τόνισε εξάλλου ότι «δεν επιχειρούμε να επιβάλουμε τις δικές προτάσεις, τις καταθέτουμε αναζητώντας συναινέσεις».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα ζήτημα της κοινωνίας

Peristeri News

Αλ. Τσίπρας: Δεν σκέφτηκα ποτέ να διαπραγματευτώ τη θέση μας στην Ευρώπη

Peristeri News

Leave a Comment