PeristeriNews.gr
Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Η Ευρώπη να επιλύει τα δικά της προβλήματα


Η Ευρώπη πρέπει να επιλύει τα δικά της προβλήματα με τις δικές της δυνάμεις, χωρίς να αναζητεί τη βοήθεια τρίτων, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο, όπως είπε, «συμφωνήσαμε να εντείνουμε και να διευκολύνουμε τη συνεργασία».

Αναφερόμενος στο ΔΝΤ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η συμβολή του Ταμείου συνολικά σε ευρωπαϊκά προγράμματα, θα πρέπει να αποτιμηθεί βάσει της ελληνικής εμπειρίας. «Ο αντίκτυπος αυτής της συμμετοχής δεν ήταν πάντα θετικός», όπως είπε.

Τόνισε επίσης ότι η Ευρώπη πρέπει να παίξει έναν ρόλο σταθεροποιητικό σε παγκόσμιο επίπεδο. «Άρα είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει πρώτα να επιλύει τα δικά της προβλήματα με τις δικές της δυνάμεις. Συνεπώς, να φτιάξει και τους δικούς της θεσμούς, τα δικά της εργαλεία», συμπλήρωσε και πρόσθεσε: «Πιστεύω πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να ανοίξουμε αυτόν τον διάλογο».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι στόχος είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. «Συζητήσαμε, ουσιαστικά και σε βάθος, μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα για την Ευρώπη», τόνισε επίσης ο Πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε εξάλλου στα στοιχεία για την ελληνική οικονομία, χαρακτηρίζοντάς τα θετικά, ενώ στάθηκε στις επιδόσεις του τουρισμού. «Πλέον είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, ωστόσο πρόσθεσε πως αυτό δεν αρκεί, καθώς στόχος είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

«Είμαστε σε θέση να δημιουργούμε κλίμα εμπιστοσύνης στους επενδυτές», συνέχισε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι με σχέδιο και σκληρή δουλειά, μπορούμε να αφήσουμε πίσω τα χρόνια της κρίσης. «Συμφωνήσαμε με τον κ. Μακρόν να συνεργαστούμε στενά και στον τομέα των επενδύσεων», είπε επίσης.

Τόνισε, δε, ότι η ενίσχυση της συνεργασίας μας με την Γαλλία «αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς οδεύουμε προς το τέλος των προγραμμάτων επιτροπείας» και υπογράμμισε ότι το οριστικό τέλος της ελληνικής κρίσης θα σημάνει το πέρασμα της Ευρώπης σε μια νέα εποχή, με περισσότερη αισιοδοξία.

Έκανε, δε, λόγο για ιστορική σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία. «Είχα την ευκαιρία να αναφέρω ότι γενιές Ελλήνων έχουν μεγαλώσει στη Γαλλία και έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα. Αναφέρθηκα στους διανοούμενους που πήγαν στη Γαλλία μετά τον εμφύλιο, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας», σημείωσε.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τα θύματα του κυκλώνα Ίρμα στα γαλλικά υπερπόντια εδάφη.

Μακρόν: Η Ελλάδα ανακάμπτει, στηρίζουμε την προσπάθεια

Η Ελλάδα επανέρχεται στην ανάκαμψη, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, ανέφερε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να επισπευσθούν οι μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Μακρόν είπε ότι η Γαλλία στηρίζει την προσπάθεια της Ελλάδας, στάθηκε στην ανάγκη οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενώ χαρακτήρισε πρώτο θετικό βήμα την επιστροφή της χώρας στις αγορές και κάλεσε το ΔΝΤ να μην προβάλει νέες απαιτήσεις.

Αναφερόμενος στο ΔΝΤ, ο κ. Μακρόν είπε ότι είναι σημαντικός οργανισμός, αλλά όπως πρόσθεσε, «δεν είναι σωστή η μέθοδος το ΔΝΤ να επιτηρεί ευρωπαϊκά προγράμματα». «Η αξιοπιστία και η κυριαρχία της Ευρώπης είναι κάτι που πάσχει», εξήγησε, κάνοντας λόγο για έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών.

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα από τον Ιανουάριο του 2018 να βρεθεί τρόπος να ενισχυθούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και να συνεχιστεί η επίδειξη αλληλεγγύης, κάτι που όπως είπε, θα οδηγήσει μοιραία στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Πιστεύω ότι η θέση του ΔΝΤ σε αυτήν τη διαπραγμάτευση θα πρέπει να γίνει καλή τη πίστει και χωρίς νέους όρους και προϋποθέσεις», συμπλήρωσε.

Μιλώντας για την Ελλάδα και τη Γαλλία, ο κ. Μακρόν παρατήρησε ότι «οι δύο χώρες είναι συνδεδεμένες από την ιστορία από σχέσεις διανοούμενων, καλλιτεχνών». «Οι Γάλλοι έχουν μεγαλώσει με ταινίες του Κ. Γαβρά, με βιβλία του Κ. Καστοριάδη», τόνισε ο κ. Μακρόν, ενώ στάθηκε στο γεγονός ότι η πλειονότητα των Ελλήνων μαθητών, διδάσκεται ως δεύτερη ξένη γλώσσα τη γαλλική.

Ανέφερε επίσης ότι θα υπογραφούν συμφωνίες για την Αναπτυξιακή Τράπεζα, τον ΟΛΘ, ΟΛΘ+0,50% την καινοτομία και την ενέργεια, μεταξύ άλλων, ενώ επανέλαβε ότι συνοδεύεται από μεγάλη αντιπροσωπεία επιχειρήσεων. «Θα βοηθήσουν την Ελλάδα να επανέλθει. Επιθυμούμε να στηρίξουμε την ανάπτυξη που επανέρχεται στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα ζήτημα της κοινωνίας

Peristeri News

Αλ. Τσίπρας: Δεν σκέφτηκα ποτέ να διαπραγματευτώ τη θέση μας στην Ευρώπη

Peristeri News

Leave a Comment