PeristeriNews.gr
Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Δικαιούμαστε ουσιαστική απομείωση χρέους


«Η ουσιαστική απομείωση του χρέους, ο επανακαθορισμός των συμφωνηθέντων πλεονασμάτων και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι όλα όσα δικαιούται η Ελλάδα και ο χρόνος για να εκπληρωθούν είναι τώρα», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Γι’ αυτό, πρόσθεσε, θεωρεί «όχι μόνο ιστορικά συμβολική, αλλά και καθόλα ουσιαστική την παρουσία του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα και στο Βερολίνο μεθαυριο αυτήν την κρίσιμη χρονική στιγμή».

«Αναγνωρίζω τον ρόλο και την συνεισφορά του προέδρου Ομπάμα κατά την διαπραγμάτευση του Ιουλίου του 2015, την ηθική και πολιτική στήριξη που πρόσφερε για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ε.Ε.», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Όπως είπε, «η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια αντιμέτωποι με τις πιο σκληρές συνέπειες της κρίσης. Αντιμετωπίσαμε ένα πρόγραμμα καταστροφικής λιτότητας που όξυνε αντί να λύσει τα προβλήματα […] Η ελληνική οικονομία αλλά και η κοινωνία μας μετά από επτά ολόκληρα χρόνια δεν αντέχουν άλλη λιτότητα».

Κατά τον κ. Τσίπρα, «η επιμονή της ευρωπαϊκής ηγεσίας στην πολιτική της λιτότητας κρατά τις ευρωπαϊκές ηγεσίες εγκλωβισμένες στη στασιμότητα, προκαλώντας προβλήματα».

«Παρά τις πληγές μας, στεκόμαστε όρθιοι»

«Παρά τις πληγές μας, σήμερα στεκόμαστε όρθιοι», σημείωσε ο Πρωθυπουργος και πρόσθεσε ότι η χώρα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη, μειώνεται η ανεργία και αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας.

Ερωτηθείς αν θα καταφέρει να πείσει τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για αυτά που ζητεί η Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας είπε πως οι Γερμανοί επιμένουν ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, τονίζοντας ότι «αυτό που αναμένεται να γίνει σε σχέση με την Ελλάδα είναι ό,τι είχε συμφωνηθεί το προηγούμενο καλοκαίρι».

Ανέφερε ακόμη ότι η κ. Μέρκελ είναι μια πολιτικός που έχει αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Ευρώπη. «Γι’ αυτό πιστεύω πως θα πειστεί ότι θα πρέπει να γίνουν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να υπάρξει μια θετική εξελιξη και η Ελλάδα να μην είναι μέρος του προβλήματος αλλά μέρος της λύσης».

Προσφυγικό

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η χώρα πρόσφερε στήριξη στους πρόσφυγες και πρόσθεσε: «Επιμένουμε πως ο μονος δρόμος για την αντιμετώπιση του προσφυγικού είναι ο σεβασμός διεθνους δικαίου, η συνεργασία με τις χώρες διέλευσης και καταγωγής».​

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα αξιοποιεί τον ρόλο της στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ για την προώθηση της ειρήνης της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Εξάλλου, ευχαρίστησε θερμά τον Αμερικανό πρόεδρο για το γεγονός ότι επέλεξε τον τόπο που γέννησε τη δημοκρατία για έναν από τους τελευταίους σταθμούς πριν κλείσει την θητεία του.

«Ιστορική στιγμή όταν ο Κλίντον αναγνώρισε τα λάθη των ΗΠΑ»

Αναφερόμενος στη θητεία «Μία θητεία κατά τη διάρκεια της οποία άλλαξε η εικόνα των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο. Ακόμα και στη δική μας χώρα όπου στο πλαίσιο του ψυχρού πολέμου οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις συσσώρευσαν ένα βαρύ ιστορικό φορτίο. Ήταν ιστορική για τις σχέσεις των δύο χωρών η στιγμή που ο Μπιλ Κλίντον αναγνώρισε τα λάθη των ΗΠΑ σε σχέση με τη δικτατορία στην Ελλάδα», σημείωσε.

Στο σημείο αυτό ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «ο ελληνικός λαός έχει χύσει αίμα, έχει δώσει αγώνες για να υπερασπιστεί τις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας» και πρόσθεσε: «Σήμερα η Ελλάδα υποδέχεται έναν Αμερικανό πρόεδρο που στη θητεία του υπερασπίστηκε με σθένος τις αξίες αυτές, αγωνίστηκε για τα δικαιώματα όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από χρώμα θρησκεία και σεξουαλικό προσανατολισμό».

«Διεθνές πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής της βορείας Κύπρου»

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν είναι διμερές πρόβλημα, αλλά διεθνές πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής της βορείας Κύπρου. «Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις και στις δύο πλευρές για μια συμφωνία δίκαιη και βιώσιμη» υπογράμμισε και επανέλαβε ότι η Ελλάδα στέκεται δίπλα στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε αποχώρηση των στρατευμάτων και κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων στο Κυπριακό. Όπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας, «δίκαιη και βιώσιμη λύση σημαίνει λύση χωρίς τη μόνιμη παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο νησί». Συμπλήρωσε επιπλέον ότι η προοπτική της συμφωνίας θα δώσει άλλη δυναμική, καθώς είναι η καλύτερη εγγύηση.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν παίζει έναν σημαντικό ρόλο αλλά δεν είναι η δική μου ευθύνη να τον πείσω», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, ενώ στάθηκε στην ανάγκη προάσπισης του διεθνούς δικαίου και των περιφερειακών συμβάσεων.

Μιλώντας για τον νικητή των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, επεσήμανε ότι γνωρίζει λίγα πράγματα, κάνοντας λόγο για επιθετικότητα προ των εκλογών. «Κάποιοι μου είχαν πει να διαβάσω το βιβλίο του “Art of the deal”, πριν πάω να διαπραγματευτώ», πρόσθεσε.

Εξέφρασε επιπλέον την εκτίμηση ότι ακόμα και αν κάποιος ήθελε να αλλάξει άρδην την εξωτερική πολιτική, αυτό είναι δύσκολο για μια χώρα όπως οι ΗΠΑ. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να χτίζουμε γέφυρες και όχι τείχη», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

 

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Leave a Comment