Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Αποδεκτή μονάχα μια λύση που θα εγγυάται έξοδο στις αγορές

Τα χρόνια της κρίσης έδειξαν ότι το προηγούμενο παραγωγικό μοντέλο απέτυχε, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως η επιστροφή στο 2009 «πέρα από ουτοπία, αποτελεί και στρατηγικό λάθος».

Μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός στάθηκε στην ανάγκη επανασχεδιασμού του παραγωγικού μοντέλου.

Αναφερόμενος στο χρέος, επανέλαβε ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε το σύνολο των δεσμεύσεών της προς τους εταίρους και κάλεσε την άλλη πλευρά να τηρήσει τις δικές της, ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα θα κάνει αποδεκτή μονάχα μια λύση, η οποία θα εγγυάται την έξοδό της στις αγορές άμεσα με βιώσιμους όρους και θα σέβεται τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως η λύση η οποία προτάθηκε στο Eurogroup στις 22 Μαΐου δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις. Είπε ότι η Ελλάδα ζητεί μια καθαρή λύση για το χρέος, που θα εγγυάται ανάκαμψη της οικονομίας, ανοίγοντας τον δρόμο για έξοδο στις αγορές.

Όπως εξήγησε, καθαρή λύση είναι εκείνη που δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα για άλλη μια φορά προς το μέλλον. «Είναι εκείνη που δεν θα επιτείνει την αβεβαιότητα προς τους επενδυτές», συμπλήρωσε.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι αυτές τις μέρες κρίνεται το μέλλον της οικονομίας για πολλές δεκαετίες. «Πρέπει να είμαστε ενωμένοι, απέναντι σε έναν εθνικής σημασίας στόχο», πρόσθεσε.

Έθεσε δε ως απόλυτη προτεραιότητα τη μείωση της ανεργίας και της φυγής των νέων στο εξωτερικό.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι υπάρχουν λύσεις που συμφιλιώνουν την αποπληρωμή χρέους και την ανάπτυξη, ενώ δήλωσε ότι δεν υπάρχει ελληνικό, ιταλικό ή πορτογαλικό, αλλά ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Δήλωσε επίσης αισιόδοξος ότι σύντομα θα υπάρξει μια καθαρή λύση για την Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς κάτι τέτοιο, όπως είπε, είναι προς το συμφέρον όλων.

Μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 29% στο 26%

Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε τη μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 29% στο 26%.

Σημείωσε ότι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων αυξάνεται και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία ενισχύουν τη ρευστότητα της οικονομίας.

«Εισάγουμε καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Όλα μαζί θα διοχετεύσουν ρευστότητα πάνω από 3 δισ.», είπε επίσης.

Ανέφερε εξάλλου ότι με το νέο πλαίσιο για την αδειοδότηση επιχειρήσεων αίρονται γραφειοκρατικά βάρη.

Τόνισε επιπλέον ότι σε εξέλιξη βρίσκονται σημαντικά έργα υποδομών που κινδύνευαν να ακυρωθούν στα δικαστήρια ή να μην ολοκληρωθούν και υπογράμμισε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον γύρω από Ελλάδα είναι ιδιαίτερα έντονο. «Σύντομα θα μπορούμε να πούμε άλλαξε σελίδα», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, απηύθυνε κάλεσμα «προς τις δημιουργικές δυνάμεις να συμπορευτούν στον κοινό αγώνα για το μέλλον της Ελλάδας».

Related posts

Αλ. Τσίπρας: Το κρυφτoύλι με τους θεσμούς της δημοκρατίας λαμβάνει τέλος

Peristeri News

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ από την αρμόδια επιτροπή

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Πρόοδος στο ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αλβανία

Peristeri News

Leave a Comment