PeristeriNews.gr
Διεθνή

Αίτημα των διαδηλωτών είναι να φύγει ο Μουμπάρακ


Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους στην Αίγυπτο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του πρακτορείου Reuters, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και της κυβέρνησής του.

Το Λονδίνο χαρακτήρισε τον κυβερνητικό ανασχηματισμό στην Αίγυπτο «απογοητευτική» απάντηση στις προσδοκίες του λαού της χώρας, που διαδηλώνει ασταμάτητα επί μία εβδομάδα κατά του καθεστώτος του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

«Έχουμε τονίσει πως είναι σημαντικό να αφουγκράζεται η κυβέρνηση της Αιγύπτου τις προσδοκίες του λαού της. Κάτι που σημαίνει μετάβαση προς μία κυβέρνηση διευρυμένης βάσεως, η οποία θα περιλαμβάνει τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης και η οποία θα προκύψει από μία πραγματική πολιτική αλλαγή», τόνισε ο βρετανός πρωθυπουργός μετά το πέρας του εβδομαδιαίου υπουργικού συμβουλίου, το οποίο ήταν αφιερωμένο στα τεκταινόμενα στην Αίγυπτο.

Εν τω μεταξύ, στην Αίγυπτο, στους δρόμους παραμένουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι απαιτώντας την αποχώρηση του προέδρου Μουμπάρακ. Ο Ελ Μπαραντέι σήμερα δήλωσε ότι είναι υπέρ μιας αξιοπρεπούς εξόδου για τον Μουμπάρακ. “Θα γυρίσουμε σελίδα. Συγχωρούμε το παρελθόν”, πρόσθεσε αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι ο αιγύπτιος πρόεδρος δεν θα δικαστεί αν εγκαταλείψει την εξουσία όπως ζητούν οι διαδηλωτές και η αντιπολίτευση.

Από την πλευρά του, ο στρατός έχει δεσμευτεί ότι δεν θα προβεί σε χρήση βίας, καθώς θεωρεί τις διεκδικήσεις του λαού “θεμιτές”, όμως έχει καλέσει τους διαδηλωτές να εκφραστούν με ειρηνικά μέσα κατά την “πορεία του ενός εκατομμυρίου”. Πάντως Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, δήλωσε ότι έχει ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ως και 300 άνθρωποι μπορεί να σκοτώθηκαν στις ταραχές στην Αίγυπτο και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία κατά τις σημερινές διαμαρτυρίες για τις οποίες δήλωσε ότι μπορεί να αποτελέσουν “κεντρική στιγμή”.

Στήριξη Πατριαρχείου

“Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας βρίσκεται στο πλευρό όλων των πονεμένων ανθρώπων, άσχετα αν είναι Έλληνες, Αιγύπτιοι ή Άραβες, ή αν προέρχονται από οποιαδήποτε άλλη φυλή”, τόνισε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος ο Β΄ σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

“Ευχόμαστε η Αίγυπτος να βρει τον δρόμο της και να συνεχίσει να αποτελεί τη σημαντικότερη πύλη της Αφρικής”, είπε ακόμη ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής.

Στην Ελλάδα τα C-130

Προσγειώθηκαν στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και τα τρία στρατιωτικά αεροσκάφη C-130, που μετέφεραν από την Αλεξάνδρεια συνολικά 184 Ελληνες που ζουν στην Αίγυπτο.

Τα τρία αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας είχαν φθάσει το πρωί στην Αίγυπτο για να παραλάβουν όσους Ελληνες επιθυμούσαν να φύγουν από τη χώρα λόγω των γεγονότων των τελευταίων ημερών.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Κένυα: Τουλάχιστον 188 πέθαναν σε πλημμύρες από τον Μάρτιο

Peristeri News

Επίθεση με σπαθί στο μετρό του Λονδίνου

Peristeri News

Σκωτία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Χάμζα Γιούσαφ

Peristeri News

Leave a Comment