• Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2021

Αιματηρές διαδηλώσεις στη Συρία

Peristeri News
Μάρτιος26/ 2011

Έκκληση προς τον πρόεδρο της Συρίας να επιδείξει την μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση απέναντι στους πολίτες της χώρας που διαδηλώνουν ειρηνικά για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις απεύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Έκκληση προς τον πρόεδρο της Συρίας να επιδείξει την μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση απέναντι στους πολίτες της χώρας που διαδηλώνουν ειρηνικά για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις απεύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Τονίζοντας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Μπασάρ αλ Άσαντ, ότι τα αιτήματα των πολιτών της Συρίας είναι θεμιτά και πρέπει να γίνουν σεβαστά ο γγ του ΟΗΕ εξέφρασε στον Σύρο πρόεδρο την παράκληση για μια ουσιώδη απάντηση στις θεμιτές διαμαρτυρίες των σύρων πολιτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ τουλάχιστον 45 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στα επεισόδια που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, όταν οι αρχές επιχείρησαν να καταστείλουν βίαια τις κινητοποιήσεις χιλιάδων ανθρώπων. Η Διεθνής Αμνηστία υπολογίζει ότι οι νεκροί της περασμένης εβδομάδας είναι τουλάχιστον 55.

Στα επεισόδια που σημειώθηκαν την Παρασκευή μετά τις προσευχές πληροφορίες έκαναν λόγο για 23 νεκρούς, με θύματα για πρώτη φορά και στην πρωτεύουσα Δαμασκό.

Οι πληροφορίες για τα θύματα ήταν περιορισμένες, καθώς οι αρχές έχουν επιβάλει περιορισμούς στις κινήσεις των δημοσιογράφων.

Στην Δαμασκό συγκεντρώθηκαν χθες και υποστηρικτές του Άσαντ και του Μπάαθ, ενώ στη Ντεράα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μετέτρεψαν σε πορείες τις κηδείες θυμάτων, διατυπώνοντας το αίτημα για ελευθερία και αλλαγές. “

Στη Ντερόα ανταποκριτής του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters μετέδωσε ότι διαδηλωτές γκρέμισαν άγαλμα του πατέρα του Άσαντ, του εκλιπόντος πρώην προέδρου Χάφεζ αλ Άσαντ, πριν άνδρες της ασφάλειας με πολιτικά ανοίξουν πυρ από κτήρια με αυτόματα όπλα.

Το πλήθος περίπου 3.000 άνθρωποι, σκόρπισε δεχόμενο σφαίρες και δακρυγόνα. Ο ανταποκριτής έκανε λόγο για τραυματίες που μεταφέρονταν με αυτοκίνητα και ασθενοφόρα, ενώ ασαφές παραμένει εάν και πόσοι από τους διαδηλωτές σκοτώθηκαν.

Το απόγευμα οι άνδρες των υπηρεσιών αποχώρησαν και οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν ξανά στην κεντρική πλατεία όπου έβαλαν φωτιά σε κρατικό κτήριο.

Στην πόλη Σαναμέιν, στην ίδια περιοχή με τη Ντεράα, κάτοικοι είπαν ότι 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον πλήθους που είχε συγκεντρωθεί έξω από ένα κτήριο που χρησιμοποιεί η υπηρεσία πληροφοριών του στρατού, που θεωρείται μέρος του συστήματος ασφαλείας του Μπάαθ, το οποίο κυβερνά τη Συρία από το 1963.

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας σκότωσαν “ένοπλους” που προσπάθησαν να κάνουν έφοδο στο κτήριο στη Σαναμέιν.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ καταδίκασε την καταστολή των κινητοποιήσεων στη Συρία. Εκπρόσωπος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι “καταδικάζουμε έντονα τις απόπειρες της συριακής κυβέρνησης να καταστείλει και να εκφοβίσει τους διαδηλωτές”.

Ο Άσαντ υποσχέθηκε την Πέμπτη να προβεί σε μεταρρυθμίσεις, να επιτρέψει περισσότερες ελευθερίες και να καταπολεμήσει την διαφθορά, καθώς και να άρει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που επιβλήθηκε το 1963. Ακόμα, εξήγγειλε μεγάλες αυξήσεις των μισθών για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα.

Την 31η Ιανουαρίου ο Άσαντ είχε δηλώσει ότι δεν υπήρχε περίπτωση οι εξεγέρσεις στην Τυνησία και στην Αίγυπτο να εξαπλωθούν στη Συρία.