PeristeriNews.gr
Διεθνή

Αίγυπτος: «Πραγματική ευκαιρία» για τερματισμό των συγκρούσεων στη Γάζα


Οι συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονται σήμερα για 26η ημέρα, χαρακτηρίζει την αιγυπτιακή πρωτοβουλία ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Ως «μια πραγματική ευκαιρία» για να τερματιστούν οι συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας, που συνεχίζονται σήμερα για 26η ημέρα, χαρακτηρίζει την αιγυπτιακή πρωτοβουλία ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

«Η αιγυπτιακή πρωτοβουλία είναι μια πραγματική ευκαιρία να τερματιστεί η κρίση και η αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο Σίσι στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.

«(Η πρωτοβουλία) μπορεί να ανοίξει τις πόρτες, χωρίς κανένα εμπόδιο, ώστε να επιτευχθεί εκεχειρία και να επιτραπεί η είσοδος βοήθειας (στη Γάζα) και μετά να συζητηθούν όλα τα άλλα ζητήματα. Δεν υπάρχει εναλλακτική», υπογράμμισε ο Αιγύπτιος πρόεδρος. Προειδοποίησε, όμως, ότι «ο χαμένος χρόνος (…) περιπλέκει ολοένα και περισσότερο την κατάσταση».

Ήδη από τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα, που ξεκίνησαν στις 8 Ιουλίου, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 1.600 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι.

Η αιγυπτιακή πρωτοβουλία, που παρουσιάστηκε λίγες ημέρες μετά την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων, προβλέπει μια εκεχειρία και στη συνέχεια έμμεσες διαπραγματεύσεις. Έχει γίνει δεκτή από το Ισραήλ, όμως η Χαμάς την έχει απορρίψει καθώς θέτει ως προϋπόθεση την άρση του αποκλεισμού της Γάζας που εφαρμόζει το εβραϊκό κράτος από το 2006, το άνοιγμα των συνόρων με την Αίγυπτο και την απελευθέρωση από το Ισραήλ Παλαιστίνιων κρατούμενων.

Παρά την αποτυχία της τριήμερης εκεχειρίας που τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή στη Γάζα και διήρκησε μόλις λίγες ώρες, το Κάιρο επεσήμανε ότι ισχύει η πρόσκληση που είχε απευθύνει προς την ισραηλινή και την παλαιστινιακή αντιπροσωπεία για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων στην Αίγυπτο με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας.

Χθες, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είχε διαβεβαιώσει ότι μια παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, στην οποία θα συμμετέχουν μέλη του κινήματός του – της Φατάχ -, της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ, θα μεταβούν στην Αίγυπτο σήμερα για συζητήσεις «όποιες κι αν είναι οι συνθήκες».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου στη Μόσχα

Peristeri News

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Leave a Comment