PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Αυτοψία στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου 2 (πρώην ΙΚΑ)


Από υποδειγματική μονάδα υγείας, το Κέντρο Υγείας Περιστερίου 2 (πρώην ΙΚΑ) στη συμβολή των οδών Πελασγίας και Σαρανταπόρου, σήμερα προκαλεί προβληματισμό.

Η αδρανής κατάσταση που επήλθε στην άλλοτε υγιή μονάδα της πόλης μας έχει κατεβάσει και το επίπεδο των υπηρεσιών αφού εντοπίζονται δεκάδες προβλήματα.

Αυτά τα προβλήματα καλούνται να λύσουν τρεις άνθρωποι που κατά το παρελθόν είχαν βοηθήσει το ΙΚΑ Περιστερίου να φτάσει στις πιο λαμπρές του μέρες.

Πρόκειται για την τριμελή επιτροπή που αφιλοκερδώς έχει άναλάβει το διοικητικό σκέλος του Κέντρου Υγείας Περιστερίου 2 όπως ονομάζεται πλέον.

Η τριμελής επιτροπή αποτελείται από τον Αντιδήμαρχο Υγείας του Δήμου Περιστερίου, Γιώργο Μπεκιάρη που είναι ο πρόεδρος, τον επιστημονικά υπεύθυνο της μονάδας και χειρούργο, Παναγιώτη Παπαδάτο και την προϊσταμένη νοσηλευτριών της μονάδας και δημοτική σύμβουλο, Παρασκευή Αρσενοπούλου.

Η τριμελής λοιπόν επιτροπή υποδέχθηκε στη μονάδα υγείας το PeristeriNews.gr προκειμένου να φανούν τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα ώστε το ιστορικό ΙΚΑ Περιστερίου να επανέλθει και πάλι στην πρότερη καλή του λειτουργία.

Αυτό που πολλοί δεν θα γνωρίζουν είναι ότι το πρώην ΙΚΑ Περιστερίου αποτελεί την πρώτη μονάδα υγείας που λειτούργησε στο Περιστέρι το 1953 και σίγουρα μια από τις πρώτες μονάδες ΙΚΑ στην Ελλάδα.

Πέρασαν εποχές που το ΙΚΑ ήταν ένα στολίδι για το Περιστέρι και την Ελλάδα αφού θεωρούταν από τη διοίκηση ως η καλύτερη μονάδα υγείας (ΙΚΑ) στην Ελλάδα από πλευράς οργάνωσης και παροχής υπηρεσιών.

Υπήρχαν όλες οι ειδικότητες όπως και πρωτοπόρα προγράμματα για την εποχή με αυτά που ξεχώριζαν να είναι της προληπτικής ιατρικής ενώ και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση ξεκίνησε από το Περιστέρι.

Στην καλή εποχή τηρούταν αυστηρά τα ωράρια των γιατρών και έβγαινε ένα σπουδαίο έργο για την κοινωνία αφού χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η ενέργεια της διοίκησης με αποστολή διευθυντών από άλλες μονάδες ΙΚΑ για να βλέπουν τη σωστή λειτουργία της μονάδας του Περιστερίου.

Το ΙΚΑ Περιστερίου είχε φτάσει να εξυπηρετεί 3500 ανθρώπους σε καθημερινή βάση κάτι που καταγραφόταν ηλεκτρονικά.

Προβληματίζει η σημερινή πραγματικότητα

Η σημερινή κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική και δεν θυμίζει σε τίποτα τα παλιά δεδομένα με βασικό πρόβλημα την έλλειψη ιατρικού προσωπικού και την παραμέληση της κτιριακής μονάδας.

Αυτό μπορεί να φανεί από μια γρήγορη βόλτα στους χώρους της μονάδας με τους τοίχους να αποδεικνύουν ότι δεν πρέπει να έχει γίνει κάποια επισκευή αναμόρφωσης τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια.

Στα αρνητικά προστίθεται φυσικά και η μείωση γιατρών που έχει προκαλέσει ελλείψεις σε πολύ απαραίτητες ειδικότητες όπως οφθαλμίατρος, ουρολόγος, ενδοκρινολόγος, δερματολόγος, γυναικολόγος, γαστρεντερολόγος κ.α. Αυτό συνέβη από την απόσπαση πολλών γιατρών σε άλλες δημόσιες μονάδες υγείας ή την ιδιώτευση κάποιων με δικά τους ιατρεία λόγω της πτώσης της ποιότητας των υπηρεσιών του ΙΚΑ.

Από όλα αυτά προκύπτει ότι αυτή τη στιγμή έχουμε λιγότερους γιατρούς στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου 2 σε σοβαρές ειδικότητες ενώ υπάρχει ανάγκη και σε γενικούς ιατρούς όπως π.χ. παθολόγοι.

Σημαντικό πλήγμα στις υπηρεσίες υγείας της Δυτικής Αθήνας προέκυψε και από το κλείσιμο του σταθμού πρώτων βοηθειών που εξυπηρετούσε καθημερινά με 5 ειδικότητες όπως παθολόγο, καρδιολόγο, παιδίατρο, χειρούργο και οδοντίατρο.

Μέσα σε όλα αυτά στο Κέντρο Υγείας δεν υπάρχει υπέρηχος, στο μικροβιολογικό εργαστήριο δεν υπάρχουν αντιδραστήρια ώστε να πραγματοποιούνται εξετάσεις ενώ όπως σας είχαμε ενημερώσει πριν μερικές μέρες υπάρχει και σοβαρό πρόβλημα με τον κλιματισμό λόγω βλάβης στο μηχάνημα ψύξης/θέρμανσης.

Η τραγικότητα της κατάστασης σφραγίζεται με την ελλιπή ύπαρξη καθαριστριών αφού σήμερα εξυπηρετούν το κτίριο περίπου 2000 τ.μ. μόλις μόνο 2 καθαρίστριες!

Κλείνοντας την αυτοψία μας στη μονάδα υγείας ο πρόεδρος της τριμελούς επιτροπής κ. Μπεκιάρης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι παρόντες ιατροί αποτελούν τους σημερινούς ήρωες της καθημερινότητας που καταφέρνουν παρά τα προβλήματα να υλοποιούν το έργο τους.

Ενώ τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει και μια περαιτέρω συνεργασία μεταξύ του 1ου κέντρου υγείας Περιστερίου με το 2ο ώστε να δημιουργηθούν καλύτερες παροχές υπηρεσιών στην Πρωτοβάθμια Υγεία της πόλης.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πένθιμα χτύπησαν οι καμπάνες για τους 57 νεκρούς των Τεμπών

Peristeri News

Δύο πυροτεχνουργοί του στρατού ανάμεσα στους συλληφθέντες από την αντιτρομοκρατική

Peristeri News

Πένθιμα θα ηχήσουν αύριο οι καμπάνες στις εκκλησίες για τα Τέμπη

Peristeri News

Leave a Comment