PeristeriNews.gr
Οικονομία

«Αυτοί είναι οι δέκα τρόποι να σωθεί η Ελλάδα»


Λύση «πακέτο» δέκα σημείων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη παρουσίασε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Λύση «πακέτο» δέκα σημείων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, η οποία συμπεριλαμβάνει αυτόματες κυρώσεις για τα δημοσιονομικά ανεύθυνα κράτη – μέλη, μεγαλύτερες εξουσίες για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μερισματική επιβράβευση των φορολογουμένων που συνδράμουν στη διάσωση τραπεζών, παρουσίασε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε σήμερα στη Γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Στην ίδια συνέντευξη κάνει επίσης λόγο, εμμέσως, για την ανάγκη περαιτέρω «κουρέματος» του ελληνικού δημόσιου χρέους. «Εάν υπάρξουν στοιχεία στην έκθεση της τρόικας, που αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τότε πρέπει να συζητήσουμε πώς μπορούμε να εγγυηθούμε το ελληνικό χρέος (με μέτρα) πέραν της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα», είπε ο Γιούνκερ. Όταν ρωτήθηκε εάν έχει σχέδιο τερματισμού της κρίσης, ο κ.Γιούνκερ διετύπωσε δέκα προτάσεις.

Ο «δεκάλογος» του Γιούνκερ:

1. «(Απελευθέρωση) της επόμενης δόσης (για την Ελλάδα), εάν αυτό είναι δυνατό».

2. «Διακρίβωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ή εναλλακτικά εξεύρεση άλλων βημάτων που μπορούμε να κάνουμε, μόνον εφόσον εξετάσουμε προηγουμένως προσεκτικά όλες τις επιπτώσεις αυτών των βημάτων, (στην Ευρώπη, αλλά ) και εκτός Ευρώπης, επίσης».

3. «Αυστηρή συνέχιση, φυσικά, της δημοσιονομικής προσαρμογής, με αυτόματες κυρώσεις για υποτρόπους σε ζητήματα τήρησης του προϋπολογισμού»

4. «Έναν οδικό χάρτη στην κατεύθυνση της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Οι τράπεζες (με προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας) πρέπει πρώτα να προσπαθήσουν να αναχρηματοδοτηθούν μέσω των αγορών. Εάν αυτό δεν επιτύχει, τα κράτη θα μπορούσαν να εξετάσουν αν μπορούν να παρέμβουν ώστε να παράσχουν τα απαραίτητα κεφάλαια».

5. «Εισαγωγή φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών»

6. «Πρόγραμμα ανάπτυξης για τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα».

7. «Έναν διαφορετικό τόνο στους ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς. Δεν είναι δυνατόν τα κράτη – μέλη της ΕΕ να χωρίζονται σε εκείνα που δίνουν και εκείνα που λαμβάνουν».

8. «Ισχυρότερη εποπτεία στις χρηματοοικονομικές αγορές».

9. «Έναν νέο τρόπο χειρισμού (και αντιμετώπισης) των Οίκων αξιολόγησης».

10. «Χρειαζόμαστε μια οικονομική διακυβέρνηση».

«Είμαι ευτυχής, που ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι υποστηρίζουν την ιδέα αυτή διευρύνθηκε ταχύτατα», κατέληξε ο κ. Γιούνκερ.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μειώθηκε η ανεργία τον Μάρτιο στο 10,2%

Peristeri News

Πότε θα κλείσουν οι τράπεζες για το Πάσχα

Peristeri News

Φορολοταρία Μαρτίου 2024 – Δείτε εάν κερδίσατε

Peristeri News

Leave a Comment