• Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, 2021

Αυστρία κατά Γερμανίας για το προσφυγικό

Peristeri News
Φεβρουάριος29/ 2016

Εάν η Γερμανία θεωρεί ότι δεν υπάρχουν ανώτερα όρια στον αριθμό των προσφύγων, τότε θα πρέπει να φέρνει απευθείας από την Ελλάδα τους πρόσφυγες στο γερμανικό έδαφος, τονίζει σε δηλώσεις του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ) ο υπουργός Άμυνας της Αυστρίας Χανς-Πέτερ Ντόσκοτσιλ, απορρίπτοντας κατηγορηματικά την κριτική της Γερμανίδας καγκελαρίου στην χώρα του.

Μπορεί η Γερμανία να μην έχει θεσπίσει τυπικά κάποια ανώτερα όρια στον αριθμό των προσφύγων, ωστόσο εδώ και μήνες εφαρμόζει ημερήσιες ποσοστώσεις και επωφελείται από τα μέτρα συνοριακών ελέγχων της Αυστρίας και των κρατών κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων. Την ίδια ώρα η Αυστρία, με αυτές τις γερμανικές ποσοστώσεις γίνεται «η ζώνη αναμονής αιτούντων άσυλο για ολόκληρη την Ευρώπη», επισημαίνει ο προσκείμενος στο κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα υπουργός Άμυνας της Αυστρίας.

Η Γερμανία θέλει προφανώς να ανοίξει πάλι τη Διαδρομή των Βαλκανίων, κάτι που θα καθιστούσε την Αυστρία ζώνη αναμονής για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες – και αυτό «η Αυστρία δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να το αποδεχθεί», προσθέτει.

Μία ευρωπαϊκή λύση, κατά την άποψη του Αυστριακού υπουργού, δεν σημαίνει ότι θα ανοίξει η Διαδρομή των Βαλκανίων και οι πρόσφυγες θα μεταφέρονται μέχρι την Κεντρική Ευρώπη. Ευρωπαϊκή λύση, διευκρινίζει ο ίδιος, «σημαίνει καταγραφή, κατανομή και επαναπροώθηση των προσφύγων, από τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κ. Ντόσκοτσιλ επισημαίνει ότι η Αυστρία υποδέχθηκε μέσα στον περασμένο χρόνο 90.000 αιτούντες άσυλο, αριθμός ο οποίος, όπως τονίζει, είναι μεγαλύτερος κατά κεφαλή από εκείνον στη Γερμανία, ενώ μέσα στα επόμενα χρόνια θα έχουν γίνει δεκτές συνολικά 217.000 αιτήσεις ασύλου, συμπεριλαμβανομένων και των 90.000 του 2015. Κάτι τέτοιο δείχνει, κατά τον ίδιο, ότι η Αυστρία σηκώνει το βάρος για την Ευρώπη, όπως επίσης και για τη Γερμανία.