PeristeriNews.gr
Διεθνή

Αυστρία-Επίθεση: Τέσσερις πολίτες νεκροί- Δύο συλλήψεις


Δύο άτομα συνελήφθησαν στην πόλη Ζανκτ Πέλτεν στην Αυστρία στο πλαίσιο της έρευνας για τις επιθέσεις της Βιέννης, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων APA.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας Kurier, βαριά οπλισμένες αστυνομικές δυνάμεις επέδραμαν και ερεύνησαν δύο σπίτια.

Στους τέσσερις ανέρχονται οι νεκροί πολίτες από την αιματηρή επίθεση που σημειώθηκε χθες βράδυ στην αυστριακή πρωτεύουσα όταν ένας άνδρας ανατινάχθηκε μετά την ένοπλη επίθεση που εξαπέλυσε σε συναγωγή στο Schwedenplatz στο κέντρο της Βιέννης.

Όπως έκαναν γνωστό οι τοπικές αρχές, σημειώθηκαν πυροβολισμοί σε έξι διαφορετικά σημεία της πόλης σε άμεση γειτνίαση με την οδό στην οποία βρίσκεται η Εβραϊκή Συναγωγή της Βιέννης.

Ποιος ήταν ο δράστης

Ο δράστης της επίθεσης στη Βιέννη ήταν ένας 20χρονος άνδρας που είχε καταδικασθεί για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, δήλωσε ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ.

Παράλληλα, η αυστριακή κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος το οποίο θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη.

Ο άνδρας αυτός ήταν πολίτης της Αυστρίας και της Βόρειας Μακεδονίας, πρόσθεσε ο υπουργός μιλώντας στο αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA.

Η αυστριακή αστυνομία έχει πραγματοποιήσει επιδρομές σε 15 κατοικίες και έχει θέσει υπό κράτηση άτομα που συνδέονται με τον ύποπτο, σύμφωνα με τον Νέχαμερ.

«Οι σκέψεις μας και η συμπόνια μας είναι με τα θύματα, τους τραυματίες και τις οικογένειές τους σ’ αυτές τις πολύ δύσκολες ώρες για τη δημοκρατία της Αυστρίας», δήλωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, πριν από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Θα υπερασπισθούμε την δημοκρατία μας, θα κυνηγήσουμε τους δράστες και όσους βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις, πρόσθεσε κάνοντας λόγο για μία σαφώς «ισλαμιστική επίθεση».

Στη συνέχεια θα απευθύνει διάγγελμα προς τους πολίτες.

Σχολιάζοντας νωρίτερα την επίθεση, ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ, είχε υποστηρίξει ότι η επίθεση διαπράχθηκε από τουλάχιστον έναν «ισλαμιστή», ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά της αστυνομίας κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών και «συνιστά προσπάθεια αποδυνάμωσης της δημοκρατικής μας κοινωνίας, κάτι που δεν πρόκειται να αποδεχθούμε επ’ ουδενί».

Συνεχίζοντας ο Καρλ Νέχαμερ είχε αποκαλύψει ότι ο δράστης, «συμπαθών» του Ισλαμικού Κράτους, φόραγε ζώνη που έμοιαζε να περιέχει εκρηκτικά, η οποία όμως αποδείχθηκε πως ήταν ομοίωμα, και ήταν εφοδιασμένος με αυτόματο τουφέκι, ενώ ερευνάται το περιβάλλον του, αλλά δεν είναι δυνατό να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες, για να μην παρακωλυθεί η έρευνα της αστυνομίας. Ωστόσο, τόσο οι αρχές ασφαλείας, όσο και οι αυτόπτες μάρτυρες δεν είναι σε θέση να αποκλείσουν το ενδεχόμενο συμμετοχής και άλλων ατόμων στην τρομοκρατική επίθεση.

Σε κρίσιμη κατάσταση επτά τραυματίες

Να σημειωθεί ότι τη στιγμή της επίθεσης, οι δρόμοι στο κέντρο της Βιέννης ήταν γεμάτοι κόσμο που, λόγω και της σχετικά υψηλής θερμοκρασίας για την εποχή, ήθελε να βγει την παραμονή πριν από το δεύτερο lockdown που τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα στην Αυστρία για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μάλιστα επτά από τους τραυματίες της επίθεσης βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και η ζωή τους κινδυνεύει, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε σήμερα το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA επικαλούμενο εκπρόσωπο των υγειονομικών υπηρεσιών.

Συνολικά νοσηλεύονται 17 θύματα της επίθεσης, κυρίως με τραύματα από σφαίρες και κοψίματα, δήλωσε η εκπρόσωπος. Τα δέκα άτομα που φέρουν ελαφρότερα τραύματα βρίσκονται σε κατάσταση σοκ, πρόσθεσε.

 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, DPA

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment