• Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Αδιέξοδο στις συζητήσεις ΔΗΜΑΡ – ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία

Peristeri News
Δεκ31/ 2014

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα ακόμη «αγκάθι» ήταν η απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ η συνεργασία να γίνει ως πρόσωπα κι όχι ως κόμμα, γεγονός που σημαίνει ότι η ΔΗΜΑΡ θα οδηγείτο σε αυτοδιάλυση.

Δεν προχωρά η επιδιωκόμενη συνεργασία της Δημοκρατικής Αριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προχωρήσει όπως ενημέρωσε ο Φώτης Κουβέλης τα ηγετικά στελέχη του κόμματος στην έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματός του, το πρωί της παραμονής της Πρωτοχρονιάς.

Ο διάλογος για εκλογική συνεργασία και εκλογική σύμπραξη οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, καθώς η Κουμουνδούρου απέρριψε τους δυο βασικούς όρους που έθετε η ΔΗΜΑΡ, δηλαδή την προγραμματική συμφωνία με τη δέσμευση να μην γίνουν μονομερείς ενέργειες, ειδικότερα στο θέμα του χρέους και στην αποδοχή της αυτονομίας της κομματικής υπόστασης της ΔΗΜΑΡ.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και ο γραμματέας του κόμματος Θ. Θεοχαρόπουλος, που, μαζί με το γραμματέα της ΚΟ Δημήτρη Αναγνωστάκη, ενημέρωσαν τα μέλη της ΕΕ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ως όρους για τη συνεργασία το πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη, για το οποίο από τότε η ΔΗΜΑΡ είχε εκφράσει σημαντικές διαφωνίες σε κρίσιμα σημεία, όπως οι μονομερείς κινήσεις για το χρέος και η αμφισβήτηση των δεσμεύσεων της χώρας, με κίνδυνο την ευρωπαϊκή της παρουσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα ακόμη «αγκάθι» ήταν η απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ η συνεργασία να γίνει ως πρόσωπα κι όχι ως κόμμα, γεγονός που σημαίνει ότι η ΔΗΜΑΡ θα οδηγείτο σε αυτοδιάλυση.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ασκήθηκε έντονη κριτική από τη ομάδα των επτά στελεχών (Θ. Μαργαρίτης, Δ. Χατζησωκράτης, Σ. Καρακικές, Ευ. Μπουρνόβα, Γ. Σιακαντάρης, Γ. Μπουλμπασάκος, Ν. Τσούκαλης) που είχε ζητήσει με επιστολή της εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, έναρξη της συνταγματικής αναθεώρησης και εκλογές τον Μάιο του 2015, στους χειρισμούς του Φώτη Κουβέλη για τη διακοπή του διαλόγου με την Κεντροαριστερά, τις συζητήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη στάση του κόμματος στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και στις ενέργειες των κ.κ. Θεοχαρόπουλου και Αναγνωστάκη, που συνομιλούσαν με την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται:

«Για την εκλογική τακτική του κόμματος, εν όψει της σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής και του Διαρκούς Συνεδρίου το Σάββατο 3 Ιανουαρίου, συζήτησαν η Εκτελεστική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς. Τα μέλη των δυο οργάνων επανέλαβαν ότι οι προγραμματικές συμφωνίες και η κατοχύρωση της πολιτικής και οργανωτικής αυτοτέλειας του κόμματος αποτελούν προϋπόθεση για όποια εκλογική τακτική επιλεγεί».

Μετά από αυτή την εξέλιξη, η ΚΕ της ΔΗΜΑΡ αναμένεται να αποφασίσει το Σάββατο το τί θα κάνει το κόμμα στις εκλογές, με ισχυρότερο ενδεχόμενο να συνεργαστεί με τους Οικολόγους, ενώ ορισμένα στελέχη έχουν την άποψη ότι δεν θα πρέπει να κλείσει η πόρτα για συνεργασία με το υπό ίδρυση κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου.