PeristeriNews.gr
Πολιτική

Άδ. Γεωργιάδης: Lockdown δε θα υπάρξει


Απέκλεισε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα τοπικά περιοριστικά μέτρα, τα οποία όμως θα αφορούν αποκλειστικά όμως τους ανεμβολίαστους.

«Lockdown δε θα υπάρξει. Όχι επειδή αποκλείεται να βρεθούμε σε δύσκολες καταστάσεις, δυστυχώς δεν αποκλείεται, με 35% των πολιτών ανεμβολίαστους. Ο λόγος που δε θα γίνει το lockdown είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να παραβιάσει συνταγματικές ελευθερίες των εμβολιασμένων, οι οποίοι δια της επιλογής τους να εμβολιαστούν, δεν κινδυνεύουν πλέον να χάσουν τη ζωή τους. Άρα, δεν μπορείς να τους πεις ότι σε “κλείνω σπίτι”», ξεκαθάρισε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Τοπικά περιοριστικά μέτρα θα μπορούσαν να υπάρξουν, όμως η γενική μας αρχή είναι ότι και αυτά θα αφορούν στους ανεμβολίαστους. Προσπαθούμε στο μέτρο του εφικτού τα οριζόντια μέτρα να μην επηρεάζουν πολύ τη ζωή των εμβολιασμένων», πρόσθεσε.

Εντούτοις σημείωσε πως αποτελεί «πρόβλημα ότι οι εμβολιασμένοι και κολλάνε και μπορούν να μεταδώσουν». Αλλά, υπογράμμισε, «δεν πεθαίνουν, δεν πάνε σε εντατική και δεν επιβαρύνουν το σύστημα υγείας σε αντίθεση με τους ανεμβολίαστους. Αν κολλήσουν 1 στους 10 μπορεί να πεθάνει».

Κλείνονται σχεδόν 30.000 ραντεβού την ημέρα

Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι από τη μέρα που ανακοινώθηκαν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, το εμβολιαστικό πρόγραμμα «πήρε μπρος» και κλείνονται 20.000-30.000 ραντεβού την ημέρα.

Αναφορικά με το γιατί δεν επιβλήθηκαν rapid test και στα σούπερ μάρκετ, απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε να αποκλείσει την πρόσβαση σε εκείνη τη μειοψηφία των πολιτών που όχι μόνο δεν κάνουν το εμβόλιο, αλλά δεν κάνουν ούτε τεστ. «Αυτούς τους ανθρώπους δεν μπορείς να τους αφήσεις να πεθάνουν της πείνας», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά στην εικόνα της αγοράς από την πρώτη μέρα εφαρμογής των μέτρων, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι κινήθηκε ικανοποιητικά, χωρίς προβλήματα και αξιόλογες μεταβολές στον τζίρο των επιχειρήσεων.

«Έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε από το σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών τι συμβαίνει στην αγορά κάθε μέρα, από τις εισπράξεις του ΦΠΑ δηλαδή. Επίσης, είμαστε σε θέση να έχουμε επικοινωνία με πάρα πολλά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Η πρώτη μέρα εφαρμογής των μέτρων δεν είχε την επίπτωση που οι εκπρόσωποι των εμπόρων διαφήμιζαν τις προηγούμενες μέρες. Δεν υπήρξε σημαντική μεταβολή στον τζίρο του Σαββάτου της 6ης Νοεμβρίου με το Σάββατο της 30ης Οκτωβρίου. Μάλιστα, με πελάτες που συνομίλησα χθες, μου έλεγαν ότι αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια με τα μέτρα, γιατί φοβούνταν».

Απαντώντας στις αντιδράσεις των εμπόρων, δήλωσε ότι σέβεται όσα λένε, ωστόσο προβάλλει έναν «ισχυρό αντίλογο». «Εάν πούμε ότι δεν έχουν καμία ευθύνη τα καταστήματα, κανένας δε θα κάνει έλεγχο. Αν κανένας δεν κάνει έλεγχο, ο βασικός στόχος που είναι ο έλεγχος της πανδημίας, δε θα επιτευχθεί», τονίζει.

Για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια

Ο υπουργός, αναφερόμενος στις ανατιμήσεις στην ενέργεια, υπογράμμισε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου τις τελευταίες ημέρες έχουν πέσει κι αν αυτό συνεχιστεί, σύντομα θα υπάρξει μια ομαλοποίηση της αγοράς. «Το σύνθημα της κυβέρνησης είναι κανείς δε θα μείνει μόνος του πίσω. Είμαστε η κυβέρνηση που έχουμε δώσει στους περισσότερους τα περισσότερα», δήλωσε σχετικά με την περίπτωση νέων μέτρων στήριξης.

Τέλος, δεδομένης της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην πρόσβαση σε χρηματοδότηση, είοε ότι στο νέο ΕΣΠΑ «θα χρησιμοποιήσουμε χρήματα για να χορηγήσουμε δάνεια με κρατική εγγύηση».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Κ. Μητσοτάκης: Αποτροπιασμός για τις ενέργειες της Ρωσίας εναντίον αμάχων

Peristeri News

«Δημοκράτες» το όνομα του κόμματος του Ανδρέα Λοβέρδου

Peristeri News

Πιερρακάκης: Πάνω από δέκα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για την Ελλάδα

Peristeri News

Leave a Comment