Εάν o χώρος που διαθέτετε για λαχανόκηπο είναι περιορισμένος ή βρίσκεται σε ακατάλληλη περιοχή, εξετάστε το ενδεχόμενο να καλλιεργήσετε φρέσκα, θρεπτικά, λαχανικά σε γλάστρες.
Εάν o χώρος που διαθέτετε για λαχανόκηπο είναι περιορισμένος ή βρίσκεται σε ακατάλληλη περιοχή, εξετάστε το ενδεχόμενο να καλλιεργήσετε φρέσκα, θρεπτικά, λαχανικά σε γλάστρες. Ένα περβάζι παραθύρου, μια βεράντα, ένα μπαλκόνι ή ένα πλατύσκαλο διαθέτουν επαρκή χώρο για ένα παραγωγικό μίνι-λαχανόκηπο.
Επιλογή καλλιέργειας
Σχεδόν κάθε λαχανικό που μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα τυπικό λαχανόκηπο στο έδαφος, μπορεί να αναπτυχθεί το ίδιο καλά σε ένα φυτοδοχείο. Στα λαχανικά που είναι ιδανικά για καλλιέργεια σε γλάστρες περιλαμβάνονται οι ντομάτες, οι πιπεριές, οι μελιτζάνες, τα πράσινα κρεμμυδάκια, τα κοντά φασόλια, τα κολοκυθάκια, τα μαρούλια, τα ραδίκια και ο μαϊντανός. Τα αναρριχώμενα φασόλια και τα αγγούρια μπορούν επίσης να καλλιεργηθούν σε γλάστρες, ωστόσο χρειάζονται περισσότερο χώρο λόγω της αναρριχώμενης ανάπτυξής τους.
Κάθε εδαφικό μείγμα (υπόστρωμα καλλιέργειας) θα πρέπει να παρέχει νερό, θρεπτικά συστατικά και φυσική υποστήριξη με σκοπό να αναπτυχθούν υγιή φυτά. Ένα καλό εδαφικό μείγμα θα πρέπει επίσης να στραγγίζει καλά. Υπάρχουν τυποποιημένα εδαφικά μείγματα (φυτοχώματα) κατάλληλα για καλλιέργεια λαχανικών σε δοχεία. Συνήθως τέτοια μείγματα είναι κομπόστες από άμμο, φλοιούς δέντρων, φυλλοχώματα, τύρφη, περλίτη ή βερμικουλίτη. Τα καλά τυποποιημένα φυτοχώματα είναι “καθαρά” από ασθένειες και από σπόρους ζιζανίων, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, συγκρατούν την υγρασία χωρίς ωστόσο να έχουν πρόβλημα αποστράγγισης και είναι ελαφριά.
Γλάστρες
Διάφοροι τύποι από γλάστρες
Ενδεικτικά μια μέτρια γλάστρα διαμέτρου 15 εκατοστών έχει χωρητικότητα 4 λίτρα
| Μπρόκολο | 8 λίτρα, 1 φυτό |
| Καρότο | 4 λίτρα 2-3 φυτά (χρησιμοποιήστε βαθειά δοχεία) |
| Αγγούρι | 4 λίτρα, 1 φυτό |
| Μελιτζάνα | 20 λίτρα, 1 φυτό |
| Φασολάκι | 8 λίτρα μίνιμουμ (10 εκατοστά απόσταση από φυτό σε φυτό) |
| Κρεμμυδάκι | 4 λίτρα, 3-5 φυτά |
| Μαρούλι | 4 λίτρα, 2 φυτά |
| Μαϊντανός | 4 λίτρα, 3 φυτά |
| Πιπεριά | 20 λίτρα, 1-2 φυτά |
| Ραδίκι | 4 λίτρα, 3 φυτά |
| Σπανάκι | 4 λίτρα, 2 φυτά |
| Κολοκύθι | 20 λίτρα, 1 φυτό |
| Ντομάτα | 20 λίτρα, 1 φυτό |
| Ρεπάνι | 8 λίτρα, 2 φυτά |
Λαχανικά τα οποία είναι εύκολο να μεταφυτευτούν είναι τα πλέον κατάλληλα για γλάστρες. Μπορείτε να αγοράσετε νεαρά φυτά από τα τοπικά φυτώρια ή να μεγαλώσετε μόνοι σας νεαρά φυτά στο σπίτι. Οι σπόροι μπορούν να φυτρώσουν εύκολα, αν τους σπείρετε σε ένα έτοιμο μίνι σπορείο αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κάτι πιο απλό όπως ένα ταψάκι, ένα πλαστικό δίσκο, μια γλάστρα, κλπ. Γεμίστε το δοχείο σποράς με εδαφικό μείγμα σποράς ή με κάποιο άλλο εδαφικό μείγμα όπως αυτά που περιγράψαμε πιο πάνω. Απλώστε στο μείγμα τους σπόρους και σκεπάστε τους πάλι με μείγμα περίπου μισό έως ένα εκατοστό βάθος για να εξασφαλίσετε καλή βλάστηση.
Βιοδιασπώμενα γλαστράκια
| Καλλιέργεια | Αριθμός ημερών από τη σπορά ως το φύτρωμα των σπόρων | Αριθμός εβδομάδων για την σωστή ηλικία για μεταφύτευση | Γενικό μέγεθος του δοχείου | Απαιτούμενο επίπεδο φωτισμού* | Αριθμός ημερών από τη σπορά στην συγκομιδή |
| Φασόλια | 5-8 | – | Μεσαίο | Ήλιος | 45-65 |
| Αγγούρια | 6-8 | 3-4 | Μεγάλο | Ήλιος | 50-70 |
| Μελιτζάνες | 8-12 | 6-8 | Μεγάλο | Ήλιος | 90-120 |
| Μαρούλια | 6-8 | 3-4 | Μεσαίο | Ημισκιά | 45-60 |
| Κρεμμύδια | 6-8 | 6-8 | Μικρό | Ημισκιά | 80-100 |
| Μαϊντανός | 10-12 | – | Μικρό | Ημισκιά | 70-90 |
| Πιπεριές | 10-14 | 6-8 | Μεγάλο | Ήλιος | 90-120 |
| Ραδίκια | 4-6 | – | Μικρό | Ημισκιά | 20-60 |
| Κολοκύθια | 5-7 | 3-4 | Μεγάλο | Ήλιος | 50-70 |
| Ντομάτες | 7-10 | 5-6 | Μεγάλο | Ήλιος | 90-130 |
Τα λιπάσματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο τα βρίσκουμε σε δύο τύπους, σε στερεή και σε υγρή μορφή. Τα στερεά λιπάσματα (κόκκοι, pellets, κλπ) μπορούν να ανακατευτούν με το εδαφικό μείγμα κατά την διάρκεια της φύτευσης. Τα υγρά και υδατοδιαλυτά λιπάσματα από την άλλη, προστίθενται στο νερό και χρησιμοποιούνται όταν τα φυτά αρχίζουν να αναπτύσσονται ενεργά. Λιπάσματα στερεά και υγρά μπορείτε να βρείτε και να χρησιμοποιήσετε είτε χημικά είτε βιολογικά.
Είναι καλή ιδέα να ποτίζετε περιστασιακά με υδατικό διάλυμα που περιέχει ιχνοστοιχεία όπως, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, βόριο, κλπ.
Πότισμα
Το πότισμα είναι αναγκαίο για την επιτυχία ενός λαχανόκηπου σε δοχεία και ένα πότισμα ανά ημέρα είναι συνήθως αρκετό. Ωστόσο, η κακή αποστράγγιση μπορεί να σκοτώσει σιγά-σιγά τα φυτά. Εάν το χώμα υπερχειλιστεί χωρίς να στραγγίσει γρήγορα, τα φυτά θα πεθάνουν από έλλειψη οξυγόνου. Αποφύγετε να βρέχετε το φύλλωμα των φυτών γιατί τα υγρά φύλλα γίνονται εύκολα εστίες για ασθένειες των φυτών. Θυμηθείτε να χρησιμοποιήσετε το υγρό θρεπτικό διάλυμα λίπανσης σε κάθε πότισμα εκτός από το εβδομαδιαίο ξέπλυμα όταν θα χρησιμοποιήσετε μόνο το νερό της βρύσης.
Προστατευτικά στρώματα από διάφορα φυσικά υλικά μπορούν επίσης να περιορίσουν την απώλεια νερού. Τέτοια στρώματα μπορεί να γίνουν από κομπόστ, άχυρα, πευκοβελόνες, φλοιός δέντρων, βρύα, κλπ. και διαφέρουν στην αποτελεσματικότητά τους.
Φωτισμός
Σχεδόν όλα τα κηπευτικά και λαχανικά αναπτύσσονται καλύτερα σε πλήρες φως ήλιου παρά σε σκιά. Ωστόσο, φυλλώδεις καλλιέργειες, όπως μαρούλι, λάχανο, χόρτα, σπανάκι και μαϊντανός μπορούν να ανεχθούν περισσότερη σκιά από τις καλλιέργειες ρίζας όπως παντζάρια, καρότα, ρεπάνια και κρεμμύδια. Τα καρποφόρα κηπευτικά όπως αγγούρια, πιπεριές, τομάτες και μελιτζάνες χρειάζονται περισσότερο ήλιο από όλα τα άλλα. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την κηπουρική σε δοχεία είναι ότι τα δοχεία μπορούν να μετακινηθούν. Έτσι μπορείτε να τοποθετήσετε τα λαχανικά σε περιοχές όπου μπορούν να έχουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες ανάπτυξης.
Συγκομιδή
Ασθένειες
Τα λαχανικά που καλλιεργούνται σε δοχεία είναι ευαίσθητα στην ίδια έντομα, μύκητες και ασθένειες που είναι κοινές σε κάθε λαχανόκηπο. Θα πρέπει να ελέγχετε τα φυτά σας περιοδικά για ασθένειες και για εμφάνιση εντόμων σ το φύλλωμα και τους καρπούς.
| Σύμπτωμα | Αιτία | Διορθωτικό μέτρο | |
| Φυτά ψηλά, ψιλόλιγνα και μη παραγωγικά | Ανεπαρκής φωτισμός | Μετακινήστε το δοχείο σε περιοχή που να δέχεται περισσότερο φως | |
| Υπερβολική ποσότητα αζώτου | Περιορίστε την λίπανση | ||
| Κιτρίνισμα των φυτών από την βάση, καχεξία, φτωχό χρώμα | Υπερβολικό πότισμα | Περιορίστε το πότισμα. Ελέγξτε την αποστράγγιση | |
| Άγονο χώμα, ελλιπής λίπανση | Εμπλουτίστε το χώμα, αυξήστε την βασική λίπανση | ||
| Φυτά μαραμένα αν και υπάρχει αρκετό νερό | Φτωχή αποστράγγιση και αερισμός | Χρησιμοποιήστε εδαφικό μείγμα που περιέχει υψηλότερο ποσοστό οργανικής ύλης. Αυξήστε τις τρύπες για αποστράγγιση | |
| Οριακό κάψιμο των φύλλων | Υψηλή ποσότητα αλάτων | Ξεπλένετε το δοχείο με νερό της βρύσης σε τακτά χρονικά διαστήματα | |
| Φυτά καχεκτικά, ασθενικά με πορφυρό χρώμα | Χαμηλή θερμοκρασία | Επανατοποθετήστε το δοχείο σε θερμότερη περιοχή | |
| Χαμηλή ποσότητα φωσφόρου | Αυξήστε την λίπανση σε φώσφορο | ||
| Τρύπες στα φύλλα, στρεβλωμένα φύλλα | Έντομα | Χρησιμοποιήστε εγκεκριμένο εντομοκτόνο | |
| Φύλλα με στίγματα, κηλίδες, νεκρές ξεραμένες περιοχές, περιοχές με άσπρη σκόνη ή σκουριασμένες | Μύκητες ή άλλες φυτικές ασθένειες | Αφαιρέστε τα άρρωστα φύλλα και μολυσμένα φύλλα και τις μολυσμένες περιοχές. Χρησιμοποιήστε εγκεκριμένο μυκητοκτόνο | |
Πετυχημένος λαχανόκηπος σε δοχεία.
Η κηπουρική σε δοχεία μπορεί να είναι πετυχημένη αν ακολουθήσετε τις παραπάνω οδηγίες. Η ανάπτυξη και το σφρίγος των φυτών διαφέρουν ανάλογα με την τοποθεσία και την προσοχή που δίνετε στα φυτά σας. Οι παρακάτω μικρές οδηγίες είναι χρυσοί κανόνες για κάθε μικρό σπιτικό λαχανόκηπο.
1. Επιθεωρείτε τα φυτά σας καθημερινά και, αν χρειαστεί, ποτίστε, δέστε, στηρίξτε, κλαδέψτε.
2. Ελέγχετε τα φυτά σας καθημερινά, αφαιρείτε παράσιτα και ζιζάνια και θεραπεύετε τις ασθένειες.
3. Συνεχίστε την εκπαίδευσή σας στην κηπουρική ζητώντας συμβουλές από έμπειρους κηπουρούς.
4. Βρείτε το χρόνο να καθίσετε και να απολαύσετε τους καρπούς των κόπων σας.

