Viber
PeristeriNews.gr
Διεθνή

«Ζητάμε συγγνώμη για τη συμμετοχή μας στο Ολοκαύτωμα»



Για τον ρόλο που διαδραμάτισε η χώρα του στην απέλαση των δικών της Εβραίων απολογήθηκε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιενς Στόλτενμπεργκ με αφορμή την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Για τον ρόλο που διαδραμάτισε η χώρα του στην απέλαση των δικών της Εβραίων απολογήθηκε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιενς Στόλτενμπεργκ με αφορμή την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που νορβηγός ηγέτης ζητάει συγνώμη για τη συνεργασία Νορβηγών με τους ναζί στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. »Νορβηγοί πραγματοποίησαν συλλήψεις, Νορβηγοί οδήγησαν τα φορτηγά και συνέβη στη Νορβηγία»δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Πάνω από το ένα τρίτο των 2.100 εβραίων της Νορβηγίας απελάθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, ενώ άλλοι κατέφυγαν στην ουδέτερη γειτονική Σουηδία. Η χώρα αναγνώρισε τον ρόλο της στο Ολοκαύτωμα το 1998 και κατέβαλε αποζημιώσεις ύψους 45 εκατ. ευρώ σε εβραίους της Νορβηγίας και εβραϊκές οργανώσεις, χωρίς ωστόσο να ζητήσει συγνώμη.

Ο Στόλτενμπεργκ πραγματοποίησε την ομιλία του σε αποβάθρα του Οσλο από όπου στις 26 Νοεμβρίου 1942 532 εβραίοι επιβιβάστηκαν στο φορτηγό πλοίο Donau με προορισμό τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. »Σήμερα πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να εκφράσουμε τη βαθιά μας λύπη για τα όσα συνέβησαν σε νορβηγικό έδαφος» είπε ο νορβηγός πρωθυπουργός.


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Με κόμιστρο η είσοδος στη Φοντάνα ντι Τρέβι από 1η Φεβρουαρίου

Peristeri News

Xαμός στο κοινοβούλιο της Αλβανίας

Peristeri News

Κρεμλίνο: Επιπολαιότητα του Ρούτε να μιλήσει για πόλεμο με τη Ρωσία

Peristeri News

Leave a Comment